Mekik Tatlısı Tarifi

Türk Mutfağından Tam Kıvamında 30 Şerbetli Tatlı Tarifi

Favorilerime
Ekle

Türk mutfağı tatlılar konusunda dünyanın en iddialı mutfaklarından biri, doğruya doğru. Mis gibi sütlü tatlılarımızdan şerbetli tatlılarımıza, o kadar çok çeşide, o kadar nefis lezzete sahibiz ki her gün birini yapsak aynı tatlıyı ikinciye yapabilmemiz için yıllar geçmesi gerekir. En gelenekselinden en yöreseline, gelin bugün yüzlerce tatlımız içinden en sevilenleri bir araya getirelim, her tarif defterinde mutlaka bulunması gereken Türk mutfağı şerbetli tatlılarını bir bir sıralayalım.

Unutmadan, "Peki ya sütlü tatlılarımız?" diyenleri de şu listemize doğru alabiliriz: Türk Mutfağı Sütlü Tatlıları

"Bu listede şu tatlı da mutlaka olmalı" dediğiniz tatlılar varsa hemen aşağıya yorum olarak bırakmayı unutmayın. Listemizi birlikte güncel tutalım!

Hadi buyurun, her lokmasından şerbet damlayan nefis şerbetli tatlılarımızla sizi hemen buluşturalım. Bu tam kıvamında tarifleri, tarif defterlerinize not etmeyi de unutmayın.

  • Şekerpare tarifi

Türk mutfağı ve şerbetli tatlı kavramları bir araya geldiğinde akla ilk gelen tatlılardan biri kesinlikle şekerpare oluyor, onu evde, tam kıvamında, tıpkı pastane vitrinlerindeki gibi yapmanın yoluysa bu tariften geçiyor.

Görüntüsüyle iştah kabartıyor: Şekerpare tarifi

  • Fıstıklı baklava tarifi

Eğer şekerpareyi dahi unutturacak bir şerbetli tatlımız varsa o da ünü tüm dünyaya yayılmış olan mis gibi fıstıklı baklavalarımızdır diyor ve lafı hiç uzatmadan sizi önce videomuza, sonra da yazılı tarifimize doğru alalım istiyoruz.

Buyursunlar, bu taraftan: Fıstıklı baklava tarifi

  • Şöbiyet tatlısı tarifi

İçinde irmikli bir harç olduğu için dışı çıtır, içiyse yumuşacık olan, baklavanın en büyük rakiplerinden şöbiyeti de böyle alalım. Bugüne dek onu hep dışarıdan hazır olarak almış olanların dahi evde uygulayabileceği nefis bir tarifi şöyle bırakalım.

Bu tarifle tam istediğiniz lezzeti yakalamak elinizde: Şöbiyet tatlısı tarifi

  • Revani tarifi

Çay saatlerinin en aranan şerbetli tatlılarından revaniyle devam ediyoruz şimdi. En güzelini anne yapar, yeri geldiğinde portakal kabuklarıyla, ceviz içiyle, yeri geldiğinde Hindistan cevizi rendesiyle lezzeti katlanır onun.

Siz nasıl tercih edersiniz: Revani tarifi

  • Kalburabastı tarifi

En geleneksel, en sevilen şerbetli tatlılarımızdan olan kalburabastı, eski zamanlarda şekli kalbura basılarak verildiği için bu şekilde isimlendiriliyor. Şimdilerde ise onu çok daha kolay bir şekilde evde yapmak mümkün oluyor.

Anneanne elinden çıkmış gibi: Kalburabastı tarifi

  • Sütlü nuriye tarifi

Klasik şerbetli tatlılarımızdan farklı olarak şerbetinde süt de kullanılan bu özel lezzet de gelenekselleşmiş tatlarımızdan biri. Üstelik süt bu tatlıya öyle bir doku kazandırıyor ki yumuşacık bir kıvamı oluyor...

İnsanın yedikçe yiyesi geliyor: Sütlü nuriye tarifi

  • Sütlü soğuk baklava tarifi

Şimdi de sırada son zamanların en popüler isimlerinden biri haline gelmeyi başaran, yine sütlü bir şerbetle ıslatılan çok özel bir tatlı var.

Soğuk soğuk ne güzel yenir: Sütlü soğuk baklava tarifi

  • Halka tatlısı tarifi

Eskiden kendisine sokaklardan, seyyar satıcılardan kolayca ulaşabilirdik, şimdilerde de pastanelerde bolca karşımıza çıkıyor. Peki onu evde yapmak mümkün mü derseniz, cevabımız tabii ki kocaman bir "Evet!" olur.

Siz yeter ki onu evde yapmak isteyin: Halka tatlısı tarifi

  • Tulumba tatlısı tarifi

Halka tatlısının adeta mini mini porsiyonlanmış ve daha çıtır hali diyebileceğimiz tulumba tatlısını da unutmak olmaz. Porsiyonluk minik lokmalar halinde olduğu için kaç tane yediğimizi sayamayacak kadar çok sevdiğimiz bir tat o.

Hadi yapalım hemen: Tulumba tatlısı tarifi

  • Bülbül yuvası tarifi

Sirkeli hamuru sayesinde mükemmel bir dokuya ulaşıyor, içine gelen Antep fıstığı ya da ceviz içiyle lezzeti katlanıyor. Tam kıvamında şerbeti sayesinde iç baymadan afiyetle yeniyor...

Bir şerbetli tatlıdan bekleyebileceğiniz her şey onda var: Bülbül yuvası tarifi

  • Vezir parmağı tarifi

Biliyorsunuz, mutfağımızda ismiyle dikkatleri üzerine çeken birçok lezzet var. İmambayıldıdan tutun vezir parmağına kadar... İşte o lezzetlerin en tatlılarından biri karşınızda şimdi.

Parmak yedirtecek kadar leziz: Vezir parmağı tarifi

  • Dilber dudağı tarifi

İsminin ilginçliği konusunda vezir parmağıyla yarışabilecek, lezzetiyle ise şu zamana dek yediğiniz tüm şerbetli tatlıları geride bırakabilecek bir tatlı o. Onu daha önce hiç evde yapmayı denemediyseniz ilk fırsatta denemelisiniz.

Yakaladığınız lezzete bayılacaksınız: Dilber dudağı tarifi

  • Kadayıf tarifi

Tel kadayıflar özenle bir araya getiriliyor, tercihe göre ceviz içi tercihe göre Antep fıstığıyla buluşturulup fırında misler gibi pişiliyor...

Sonrası dilim dilim lezzet: Kadayıf tatlısı tarifi

  • Ekmek kadayıfı tarifi

Maya ve pekmezle hazırlanan çok özel bir hamur şerbetle buluşuyor, üzerine gelen kaymakla lezzeti tavan yapıyor. İnsanın bir dilim yiyince bir dilim daha isteyesi geliyor.

Şerbetiyle baymıyor: Ekmek kadayıfı tarifi

  • Şambali tatlısı tarifi

Tıpkı halka tatlısı gibi çocukluğumuzda sokaklarda kolayca bulabildiğimiz tatlılardandı o. Başta İzmir ve çevresi olmak üzere ünü tüm ülkeye yayılmış olan bu lezzeti evde yapıp nostalji yaşamak isterseniz ihtiyacınız olan o tarif tam karşınızda duruyor şimdi.

Malzemeleri hazırlayın, başlayalım: Şambali tatlısı tarifi

  • Künefe tarifi

Hatay mutfağının alametifarikalarından olan künefe, Antakya peyniriyle yapıldığına tadına doyum olmuyor, evde yapması biraz emek istiyor olsa da sonunda verdiğiniz tüm emeğe fazlasıyla değiyor.

Üstelik yapımı düşünülenden daha kolay oluyor: Künefe tarifi

  • Kadayıf dolması tarifi

Yöresel tariflerimizden biri olan kadayıf dolması her ne kadar Erzurum mutfağına özgü bir tat olsa da öyle lezzetli ve pratik ki çoktan şehrin sınırlarını aşmış ve hemen hepimizin mutfaklarına girmiş durumda.

Sizin mutfağınızdan da eksik olmasın: Kadayıf dolması tarifi

  • Hira tatlısı tarifi

Şimdi de Tokat mutfağına uzanıyor ve irmikli kaplamasıyla çok özel bir doku kazanan, üstelik evde çok kolay bir şekilde yapılan hira tatlısıyla sizi buluşturalım istiyoruz. Son zamanlarda bilinirliği artan bu tatlıya menülerinizde daha çok yer verebilirsiniz.

Hazırlaması sadece 20 dakika: Hira tatlısı tarifi

  • Kemalpaşa tatlısı tarifi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinden adını alan, orijinalinde içinde günlük ve taptaze peynir de kullanılan Kemalpaşa tatlısı lezzetini evde, kolayca yakalamak isterseniz bu kolay Kemalpaşa tarifini deneyebilirsiniz.

Orijinalini aratmaz: Kemalpaşa tatlısı tarifi

  • Lokma tatlısı tarifi

Şambali tatlısı gibi o da en çok İzmir ve çevresinde yapılan, hayır için bolca yapılıp dağıtılan lezzetlerden lokma tatlısı, çıtır çıtır dokusuyla ağzına bir kez atanın bir oturuşta bir koca kase yiyebileceği tatlardan. Şerbetiyle baymamasının sırlarıysa bu tarifte saklı.

Ağzınız yanmadan, afiyetle yiyiniz: Lokma tatlısı tarifi

  • Karakuş tatlısı tarifi

Adana mutfağının kebaplardan öte keşfedilmesi gereken güzellikleri olduğunun bir kanıtı da bu özel karakuş tatlısı. Kimisi şekli dolayısıyla ona "kravat tatlısı" da diyor...

Bu tatlı içindeki tarçınla farkını ortaya koyuyor: Karakuş tatlısı tarifi

  • Taş ekmeği tarifi

Yöresel bir başka şerbetli tatlımızı keşfetmek üzere sizi şimdi de Elazığ'a doğru alalım! İçindeki bol cevizle damakta nefis bir tat bırakan, üstelik yapımı düşündüğünüzden bile kolay olacak bir tatlı o.

Şerbeti damlata damlata yenir: Taş ekmeği tarifi

  • Baba tatlısı tarifi

Az bilinen ama bir an önce her mutfakta yerini alması gereken şerbetli tatlılarımızdan baba tatlısını da böyle alalım hemen. Hazırlaması 15 dakika sürüyor, şerbeti pişirilmediği için çok pratik ve hafif oluyor.

Şerbetli tatlının böylesi: Baba tatlısı tarifi

  • Yoğurt tatlısı tarifi

Türk mutfağında yoğurdun yeri ve önemini uzun uzun anlatacak değiliz, bunu zaten hepimiz biliyor ve yoğurdu çok seviyoruz. Hele yoğurdun tatlılara kazandırdığı o enfes doku... İşte ona bayılıyoruz!

Bizimle aynı fikirde olanları burada bekliyoruz: Yoğurt tatlısı tarifi

  • Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi

Sütlü ya da şerbetli olması fark etmeksizin, herhangi bir tatlının içine haşhaş girdiğinde daha mutlu oluyor, ağzınızda her lokmada pıt pıt lezzet patlamaları oluşmasına sebep olan o hissi çok seviyorsanız doğru yere geldiniz demektir.

Bu kez başrolü haşhaşa veriyoruz: Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi

  • Sultan tatlısı tarifi

Konu haşhaşa gelmişken öyle tek bir tarif verip geçmek olmaz. Türk mutfağında üzerini bolca ghaşhaşla kaplayarak yaptğımız daha nice tatlımız da var...

Onun gibi: Sultan tatlısı tarifi

  • İrmikli gül tatlısı tarifi

Tatlıda lezzet kadar sunumuna da önem verenlerdenseniz, misafirlerinizin yüzünde gülümseme olacak bu pek sunumlu tatlıya menünüzde yer verebilirsiniz.

İster tamamen sade yapın ister kakaolu: İrmikli gül tatlısı tarifi

  • Muska tatlısı tarifi

Tatlı söz konusu olduğunda kolaylıktan yana olanlardansanız baklavalık yufkalarla şipşak hazırlayabileceğiniz bu muska tatlısı, tarif defterlerinizin en başında yer almalı.

İçi de muhallebi dolgulu: Muska tatlısı tarifi

  • Mekik tatlısı tarifi

Neredeyse klasik bir baklava lezzetinde olan ama hazırlaması çok daha pratik bir tatlı tarifi o. Yapımını bir kez keşfedip deneyince canınız her baklava yemek istediğinde onu yapmak isteyebilirsiniz.

Şekli de pek şık: Mekik tatlısı tarifi

  • Midye baklava tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?