ciris-otu-nedir-faydalari-4-one-cikan

Mevsimi de Gelmişken Onu Bilmeyen Kimse Kalmasın: Çiriş Otu

Favorilerime
Ekle

Baharın gelmesiyle etraf yeşilleniyor, doğa o derin kış uykusundan uyanıyor diye sevinip duruyoruz ya...

İşte o sevincimizi katlayan en önemli nedenlerden biri de faydalarından doya doya yararlanabileceğimiz çeşit çeşit bitkiye kavuşmamız aslında.

Enginarlar, bezelyeler, barbunyalar zaten hep bildiklerimiz, en sevdiklerimiz. Ama çok bilinmeyen, gizli kalmış daha niceleri var.

Mesela bugün tüm yönleriyle anlatacağımız çiriş otu var. Tam da şu sıralar tezgahlara doluşmaya başladı. Biz de istedik ki bilenlere bir kez daha hatırlatalım, bilmeyenlerinse onu keşfetmesini sağlayalım.

E hadi o zaman buyurun başlayalım!

Önce ne olduğunu bilmeli: Çiriş otu nedir?

yemekmutfak

Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen çiriş, otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor.

Bunun dışında çiriş, farklı yörelerde kirkiş otu, kirgiç ya da güllük olarak da biliniyor.

Nerelerde yetişiyor derseniz, kendisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de, Ege ve Akdeniz'de de yetişebiliyor. Anlayacağınız birçok hava koşuluna karşı tahmin edebileceğinizden daha dayanıklı.

Son olarak onu hangi zaman aralıklarında bulabileceğinizi de söyleyelim: Çiriş otu tam da şu sıralar, yani nisan-mayıs arası tezgahlardaki yerini alıyor.

Peki, tükettiğimizde vücudumuza neler sağlıyor: Çiriş otunun faydaları

erzurumagidiyorum

  • C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.
  • Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
  • Aynı şekilde vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine destek veriyor.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor.
  • Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
  • Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.
  • Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.
  • Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.
  • Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.

Nereden bulacağız, nasıl kullanacağız: Çiriş otu nasıl tüketilir?

ykaracaoglu.wordpress

Çiriş otu, yukarıda da söylediğimiz gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol bol yetiştiriliyor. Tezgahlara çıkma zamanı da nisan-mayıs ayları olduğu için şu sıralar semt pazarlarında, manavlarda ve marketlerin manav reyonlarında bulunabiliyor.

Çiriş otunu aldıktan sonraysa dilerseniz çeşit çeşit kavurmasını dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabiliyorsunuz. Onu yemeklerde kullanmak sizin yaratıcılığınızla şekillenebiliyor anlayacağınız.

Çayını yapmak isterseniz de yapraklarını kaynar suda demliyor, ardından biraz ılımasını bekleyip balla karıştırarak tüketebiliyorsunuz.

Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su biraz ılıdıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Tabii saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonra son bir kez duru suyla durulamayı da ihmal etmiyorsunuz.

Son olarak eğer egzama ya da sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz yine çiriş otunu demleyip çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.

En mühim konulardan biri: Çiriş otunun zararı, yan etkisi var mı?

ilkehaberajansi

Çiriş otunun ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kullanılacağını öğrendiğimize göre, onu kullanmadan önce bilmemiz gereken son bir mühim konu var: Çiriş otunun zararları.

Özellikle daha önce hiç yemeyenlerin içi rahat olabilir çünkü çiriş otunun bilinen hiçbir zararı yok. Ancak faydalarından da anlayabileceğiniz gibi kendisi idrar söktürme konusunda oldukça başarılı olduğundan, fazla tüketildiğinde bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.

Bu nedenle her şeyde olduğu gibi çiriş otunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Uyarımızı da yapmadan bitirmeyelim, eğer ciddi bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa ve daha önce hiç çiriş otu tüketmediyseniz elbette öncesinde mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerdiği miktarda ve şekilde çiriş otu tüketin. Doktorunuzun tavsiyeleri dışında hiçbir şey yapmayın, aman diyelim. Sağlık bu, ihmale, ciddiye almamaya gelmez.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

Ayse Tonguc4 Nisan 2018 12:05
Çok güzel ben yapıyorum zagen
Yanıtla
Nuray Karadeniz 17 Kasım 2018 17:36
Yanıtla
Nasıl yapıyorsunuz bağışıklığa iyi gelir diyor 3 yaşında oğlum için yapmak istesem nasıl teketebilirim
Hüseyin Korkmaz 5 Mayıs 2019 03:51
Yanıtla
Yıkayın , doğrayın ; zeytinyağı eklediğiniz tencerede tuzunu ekleyerek yüksek ateşte kavurun. Koyun tabağa servis edin (pul biber isteğe bağlı eklenebilir). 2.Tere yağını eritip yıkayıp doğradığınız ve tuz attığınız çirişi kavurun üzerine yumurta ekleyip pişirmeye devam edin , servis edin. 3.Yıkayıp ince ince doğrayıp tuz ekleyerek gözleme içi olarak kullanabilirsiniz.Doğranmış çirişe peynir ekleyip gözleme içi olarak da kullanılabilir. ...

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?