kuver-nedir-shutter-3

Restoranda Hesap Öderken Şaşırmamak İçin Bunu Bilmeli: Kuver Nedir?

Favorilerime
Ekle

Adını ilk kez adisyonda görenlerin şaşırdığı, tam da hesabı ödeme zamanı geldiğinde "Biz böyle bir şey söylemedik ki" gibi düşüncelere sebep olabilen kuver nedir, kuver ücreti yasal mıdır, daha da önemlisi restoranlara neden kuver ücreti ödenir gibi akıllara takılan soruların yanıtları karşınızda!

Esnaf lokantalarından ziyade ambiyansı, servisi ve menüsüyle çok beğeni alan şık restoranlarda karşımıza çıkan kuver, sizin de aklınızı karıştırıyor, "Ben şimdi neyin parasını ödemiş oluyorum?", "Kuver bahşiş mi?" diye düşünüyorsanız bu bilgileri öğrenmenizin zamanı çoktan gelmiş demektir.

Buyursunlar, hemen anlatalım.

İçindekiler

Kuver nedir?
Restoranlarda neden kuver ücreti alınır?
Kuver ücreti yasal mı?
  • Kuver nedir?

kuver-nedir-shutter-1

Kuver kelimesi Fransızca "couvert" kelimesinden gelen, masaya serilen örtü, sofra takımı (çatal bıçak takımı) gibi anlamları karşılaması adına kullanılan bir kelime aslında. "Kuver bahşiş mi?" diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir.

Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.

Ancak "Kuver sabit olarak şu malzemeleri içerir" demek mümkün olmadığından kuver, mekandan mekana farklılık gösterebilir, buna genel olarak "kuver açmak" denir ve servis görevlileri tarafından yapılır.

Kuver çeşitlerine gelince, hizmet sektöründe en çok kullanılan 2 kuver çeşidi tabldot kuver (Table D’hote) ve alakart kuverdir (À la carte).

Tabldot kuver (Table D’hote): Menü önceden belirlenmiştir, menüde yer alan yemeklere uygun şekilde masa örtüsü ve sofra takımı hazırlanır. Menüdeki yemeklerin geliş sırasına uygun olarak çatal, kaşık ve bıçaklar dizilir, misafirler için kullanım kolaylığı sağlanır.

Alakart kuver (À la carte): Geniş bir menüden misafirler/müşteriler yemek istedikleri yemekleri kendileri belirleyecekse alakart kuver açılır. Bu sayede masada misafirin seçimine uyacak her malzemenin olması hedeflenir. Çorba kaşığından tatlı çatalına, su bardağından kadehe, neredeyse tüm detaylar düşünülür. Sofra takımları bu yöntemde de kullanım kolaylığına göre yerleştirilir.

  • Restoranlarda neden kuver ücreti alınır?

kuver-nedir-shutter-2

Kuverin ne olduğunu kısaca öğrendiğimize göre geçelim "Restoranlarda neden kuver ücreti ödenir?" sorusuna yanıt vermeye. Restoran, kafe ve bazı lokantalarda adisyonda gördüğünüz kuver ücreti, oturduğunuz masada karşınıza çıkan malzemelerin tümünü kapsayabileceği gibi bir kısmını da kapsıyor olabilir.

Örneğin bazı restoranlarda kuver ücretine sadece masa örtüsü, peçete ve sofra takımı dahilken bazı mekanlarda kuver ücretine masada bulunan tuzluk-biberlik, ketçap-mayonez, yağ-sirke gibi soslar da dahildir. Bazı mekanlarda yine masanın üzerinde bulunan su ve ekmek de kuvere dahil edilir. Ancak dikkat, kuvere neyin dahil olup olmadığını mekan belirlediğinden ödeyeceğiniz hesabı öncesinde hesaplamak zorunda olduğunuz durumlarda servis görevlilerinden kuverle ilgili detaylı bilgi isteyebilir, nelerin dahil olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Zira günümüzde birçok mekanda ekmek ve su, kuver ücretine dahil edilmiyor, aklınızda bulunsun.

  • Kuver ücreti yasal mı?

kuver-nedir-shutter-3

Kuver ile ilgili en çok merak edilen konulardan "Kuver ücreti yasal mı, değil mi?" sorusuna da yanıt vermeden geçmeyelim. Dünyanın hemen her yerinde, dileyen restoranların adisyonlarına ekleyebildiği kuver ücreti ile ilgili henüz ülkemizde herhangi bir yasal zorunluluk bulunmuyor ancak isteyen ve hizmet kalitesine güvenen birçok restoran kuver ücretini, ayrı bir kalem olarak adisyonlarına ekleyebiliyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?