Mutfağımızın en sevilen tatlılarından, özellikler şerbetli tatlı tarifleri söz konusu olduğunda baklavayla birlikte en çok sevilenlerden olan şekerpareye kayıtsız kalamayanlardansanız hoş geldiniz, çok doğru yerdesiniz!
En tok anımızda bile asla hayır diyemediğimiz tatlıların başında gelen, doğru tarifle yapıldığında kıvamıyla damakta adeta eriyen şekerpareler hakkında bilmemiz gerekenler düşündüğünüzden bile fazla aslında. Özellikle yediklerinize, içtiklerinize dikkat ediyorsanız, şu sıralar diyet yapıyorsanız şekerpare kaç kalori, şekerparenin besin değerleri neler, şekerpare kilo aldırır mı gibi birçok soruya uzman diyetisyenlerimizden aldığımız bilgilerle ışık tutuyoruz bugün.
Listemizin sonunda ise her birini tek tek denemek isteyeceğiniz kadar lezzetli, pratik ve farklı şekerpare tarifleri sizi bekliyor, bizden söylemesi diyor ve hemen başlıyoruz!
Şekerpare kaç kalori?
Şekerpare kaç kalori sorusuna yanıt vermeden önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç noktadan söz etmek isteriz: Yiyeceğiniz şekerparenin kalorisi tabii ki uygulanan tarifte yer alan malzemelere, malzeme miktarlarına, şerbet oranına ve şekerpareye vereceğiniz boyuta göre değişkenlik gösterecektir. Hamurunda genel olarak beyaz un, irmik, tereyağı, pudra şekeri gibi kalorili malzemeler kullanılan, şerbetinde de bolca toz şeker bulunan bir tatlıdan söz ediyoruz, unutmayın. Tam da bu yüzden aklınızda oluşabilecek soru işaretlerini ortadan kaldırmak için biz, şekerparenin kalori ve besin değerlerini bu şekerpare tarifimize göre uzman diyetisyenlerimizle hazırladık. Siz de bu tarifimizi uygulayarak aşağıdaki kalori ve besin değerlerine sahip şekerpareler hazırlayabilirsiniz.
- 1 büyük porsiyon (4 adet) şekerparenin kalorisi: 650/kcal
- 1 adet şekerpare kaç kalori? 1 adet büyük şekerparenin kalorisi: 162.5/kcal
Şekerpare besin değerleri
Şekerparenin kalorisini öğrendik, peki ya içeriğinde ne kadar karbonhidrat, protein ve yağ bulunuyor dersiniz? Gelin birlikte inceleyelim:
1 büyük porsiyon (4 adet) şekerparenin besin değerleri:
- Protein: 6 gram
- Karbonhidrat: 101 gram
- Yağ: 20 gram
Karbonhidrat ve yağ bakımından çok zengin olduğu ve kalorisi yüksek olduğu için şekerpare tükettiğiniz günlerde bol bol su içmeniz gerektiğini, diğer öğünlerinizde daha hafif beslenerek ve gün içinde egzersizler yaparak denge kurmayı ve diyetisyeninizden bilgi almayı unutmayın.
Şekerpare kilo aldırır mı?
Şekerpare ve kalori isimleri yan yana gelince akıllarda sıklıkla oluşan sorular "Şekerpare kilo aldırır mı?" ya da "Şekerpare diyette yenir mi?" oluyor, bu sorunun cevabı da yine şekerparenin malzeme listesine baktığımızda dahi belli oluyor aslında. Zira klasik bir şekerpare tarifinin içinde bolca un ve una eşlik eden irmik bulunuyor ki kendileri içerdikleri karbonhidrat sebebiyle ne yazık ki pek de masum malzemeler değil. Yine hamurunda kullanılan tereyağı da vücuda fazladan katı yağ girmesine sebep olabiliyor, bu sebeple şekerpare tüketirken mutlaka ölçülü davranmak gerekiyor. Bitmiyor, hamurunda kullanılan pudra şekeri ve bol şekerli şerbeti de işin içine dahil oluyor ve şekerparenin kalorisi bir anda yükseliyor.
Bu yüzden özellikle ölçülü bir şekilde yenmezse ne yazık ki şekerpare kilo aldırabiliyor. Peki bunun önüne geçmek için ne yapmak gerekiyor? Mutlaka diyetisyenize ve/veya beslenme uzmanınıza danışmanız, evde yapacağınız ya da hazır olarak alacağınız şekerpareyi kendi bünyenize ve beslenme programınıza göre ne zaman ve ne kadar yemenizin uygun olacağını öğrenmeniz gerekiyor. Diyetisyeniniz şekerpare yemek istediğiniz gün, kalan beslenme programını da ona göre dengeleyecektir, endişeniz olmasın.
Şekerpare Tarifleri
Evde kolaylıkla yapabileceğiniz, annelerimizin, anneannelerimizin yaptıklarına benzeyen ev usulü şekerpareler de var, pastanelerde görmeye alışık olduğunuz, sunumuyla da farkını ortaya koyan şekerpareler de... Evinizdeki malzemelere, damak tadınıza ve göz zevkinize uygun olan bir şekerpare tarifi arıyorsanız aşağıdaki şekerpare tarifleri içinden en az biri yeni favoriniz olacak, eminiz. Buyursunlar, sizi hemen nefis ve farklı şekerpare tarifleriyle buluşturalım.
-
Şekerpare tarifi
"Benim yaptıklarım hiç dışarıdan aldıklarımız gibi olmuyor" diyenlerin tıpkı pastanelerden aldığı şekerparelere benzeyecek, hem lezzetiyle hem de sunumuyla hazır olarak aldıklarınızdan bile lezzetli olacak şekerpare tarifimizle başlayalım.
Şerbetini tam çeker: Şekerpare tarifi
-
Ev usulü şekerpare tarifi
Pastane usulü değil de tıpkı annelerimizin ellerinden çıkmışçasına lezzetli, ev usulü şekerpareleri seviyorsanız sizi de hemen bu tarifimize doğru alalım ve Yasemin Şef'in bilmeniz gereken tüm püf noktalarını detaylarıyla anlattığı videomuzla sizi buluşturalım.
Yazılı tarif için de hemen buraya: Ev usulü şekerpare tarifi
-
Yumurtasız şekerpare tarifi
Peki ya evde yumurtası kalmayan, yumurtaya karşı alerjisi olanlar ya da yumurtanın kokusuna pek tahammül edemeyenler böyle bir lezzetten mahrum mu kalsın? Asla! Siz yeter ki şekerpare yapmak, yemek isteyin yumurtasız da nefis bir kıvam yakalayabiliriz.
İşte bu kadar kolay: Yumurtasız şekerpare tarifi
-
Pastane usulü irmiksiz şekerpare tarifi
Tıpkı yumurta gibi şekerpare tariflerinde sıkça karşımıza çıkan irmiği işin içinden çıkarmak isterseniz, canınız şekerpare istemesine rağmen evde irmik olmadığı için yapamıyorsanız bu tarif tam size göre demektir.
İrmiksiz de mükemmel kıvamı yakalamak mümkün: Pastane usulü irmiksiz şekerpare tarifi
-
Fındıklı şekerpare tarifi
Klasik şekerpare tariflerine sınıf atlatacak bir başka tarifimizde sıra. Bu kez fındığı şekerparenin sadece üzerine koymakla kalmıyor, hamurunun içine de dahil ediyoruz. Damakta adeta eriyen muazzam bir tat yakalamak isteyenler buraya!
Böylesini de mutlaka denemelisiniz: Fındıklı şekerpare tarifi
-
Kolay şekerpare tarifi
Yorumlar
0