Kışın gelmesi, havaların iyiden iyiye soğumaya başlamasıyla beraber daha sık yaşanmaya başlayan sağlık sorunlarından üst solunum yolu enfeksiyonlarını masaya yatırıyoruz bugün. Bağışıklık sistemimizi olabildiğince güçlenerek korunabileceğimiz üst solunum yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir, üst solunum yolu enfeksiyonu en hızlı nasıl geçer öğrenelim diyoruz.
Kendini boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük, hapşırık gibi belirtilerle gösteren üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmamak ya da yakalandıysanız daha hızlı iyileşmesine destek olmak için değerlendirebileceğiniz bitkisel, doğal ve etkili yöntemleri adım adım anlatalım istiyoruz.
Her zaman olduğu gibi uyarımızı da yinelemeden geçmeyelim tabii: Eğer üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalı ve aşağıdaki doğal, bitkisel yöntemler de dahil olmak üzere hiçbir yöntemi doktorunuza danışmadan uygulamaya başlamamalısınız. Unutmayın sizi en iyi kendi doktorunuz bilir ve sizin için en doğru önerileri yine kendi doktorunuz yapabilir. Aklınıza gelen, önünüze çıkan yöntemleri ne kadar masum gözükürse gözüksün doktorunuzdan onay olmadan uygulamamalısınız, aman diyelim.
İçindekiler
Üst solunum yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Üst solunum yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
-
Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonundan bu kadar çok söz etmişken "Acaba ben de üst solunum yolu enfeksiyonu mu geçiriyorum?" diye düşünenler için üst solunum yolu enfeksiyonunun yaygın olarak görülen belirtilerinden söz etmeden geçmeyelim. Üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir gelin birlikte inceleyelim:
- Boğaz kaşıntısı
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Hapşırık
- Burun akıntısı
- Geniz akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Ses kısılması
- Üşüme hissi
- Halsizlik
İleri seviyelerde;
- Kas ağrısı
- Yorgun, bitkin hissetme
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Kulağa vuran ağrı
- Gözlerde yanma, ağrı hissi
- Bulanık görme
- Tat ya da koku almada azalma
-
Üst solunum yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkisel, doğal ve etkili malzemeleri tek tek tanıyarak başlıyoruz:
Zencefil
Bal
Ihlamur
Kekik
Mürver
Kuşburnu
Nane
Limon
Tavuk suyu
Okaliptus
-
Üst solunum yolu enfeksiyonu en hızlı nasıl geçer?
Yukarıda üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelen ve bağışıklığınızı güçlendirerek üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinizi azaltan malzemeleri bir bir sıraladık. Şimdi sıra geldi bu malzemeleri nasıl kullanarak fayda sağlayabileceğinizi anlatmaya. Üst solunum yolu enfeksiyonunuzun hızlıca geçmesi için bu malzemeleri aşağıdaki şekillerde değerlendirebilirsiniz.
-
Zencefil
Kış ayları geldiğinde mutfaklardan eksik edilmemesi gereken malzemelerin başında gelen zencefil, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda sıklıkla destek aldıklarımızdan. Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda üzerine tanımayan zencefil, bu özelliği sayesinde vücudumuzu üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaktan koruyor, var olan hastalıkların da daha hızlı iyileşmesine destek olabiliyor. Bunun için taze zencefili rendeleyip bal ile karıştırarak tüketmeniz yeterli olabileceği gibi dilerseniz taze ya da toz halde alacağınız zencefilleri çay şeklinde demleyerek de faydalarından yararlanabiliyorsunuz.
Daha detaylı bilgi için:
Mikropların Kökünü Kurutacak, Virüsleri Kovacak Muhteşem İkili: Bal ve Zencefil
-
Bal
Zencefilin en yakın arkadaşı, bitki çaylarının olmazsa olmazı bal da listemizde olan isimlerden tabii ki. İçinde bulunan flavonoidlerden tutun antibakteriyel özellikler göstermesine kadar birçok faydası bulunan bal, çeşidine göre değişse de üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine destek olmayı da ihmal etmiyor. Bunun için doktorunuzun size önerdiği miktarda balı doğrudan tüketmeniz yeterliyken dilerseniz kendisini hazırladığınız bitki çayları ılıdıktan sonra çayların içine ilave ederek de tüketmeniz mümkün. Yalnız dikkat, şeker hastaları başta olmak üzere bal tüketmekle ilgili herhangi bir sorunu, intoleransı, alerjisi bulunanların baldan uzak durması ve doktorlarının önerdiği şekilde beslenmesi en önemlisi tabii ki.
-
Ihlamur
Tıpkı bal gibi içinde flavonoidlerden bulunan ıhlamur, vücutta oluşan iltihaplanmaların, enfeksiyonların hızlıca iyileşmesine destek olan doğal malzemelerden biri. Güvenilir aktarlardan ya da marketlerden kolayca temin edebileceğiniz kurutulmuş ıhlamuru demleyip çayını tüketebilir, dilerseniz onu doğrudan poşet çay olarak da satın alabilirsiniz. Ihlamurun etkisini artırmak için dilerseniz içine bal, çubuk tarçın gibi malzemeler de ilave edebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için:
Ihlamur En Güzel Nasıl Demlenir?
-
Kekik
Güçlü antioksidan özellikler gösteren bitkilerden kekik, taze ya da kurutulmuş halde kullanabileceğiniz doğal malzemelerden biri. Toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olan, bu sayede bağışıklığı güçlendirerek üst solunum yolu enfeksiyonu da dahil vücudu birçok hastalıktan koruyan kekiğin bu özelliklerinden yararlanabilmek için de en hızlı yöntem çayını demleyip tüketmek.
Daha detaylı bilgi için:
-
Mürver
Az bilinen ama bilinirliği her geçen gün artan bitkilerden mürver, bordo renkli mini mini meyveleriyle tanınıyor. Renginden de anlaşıldığı gibi kendisi güçlü antioksidan özellikler gösteren doğal malzemelerden biri olarak görülüyor. Onun bu özelliğinden faydalanmak isteyenlerin ise ya evde kendi elleriyle mürver şurubu ya da çayı hazırlaması ya da güvenilir aktarlardan doğrudan mürver şurubu ya da çayı temin etmesi öneriliyor.
Daha detaylı bilgi için:
Gribi Şıp Diye Kesen Ev Yapımı Doğal Şurup
-
Kuşburnu
Tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte mutfaklarımıza daha sık konuk olmaya başlayan isimlerden. Grripten nezleye, bir türlü kesilmeyen öksürükten burun tıkanıklığına kadar üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle oluşan birçok soruna hızlıca çözüm olabilen kuşburnunu da yine çay olarak demleyip içebileceğiniz gibi dilerseniz marmelatını da tüketebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için:
Kuşburnu Pekmezini Sonbahar-Kış Boyu Tüketme Sebebiniz Olacak 10 Şaşırtıcı Faydası
-
Nane
İçinde A, B, B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunan nane, başta bu vitaminler olmak üzere içindeki birçok yararlı madde sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilen doğal malzemelerden biri. Sadece içindeki esansiyel yağlar sayesinde burun tıkanıklığına iyi gelmesinden tutun boğaz ağrılarını hafifletmesine, üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle oluşan birçok soruna iyi gelen nanenin bu özelliğinden hızlıca yararlanmak için nane çayı demleyebilir, nane yağı ile buhar banyosu yapabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için:
-
Limon
Ve tabii ki bu listede mutlaka bulunması gereken, evlerimizin de demirbaş malzemelerinden biri olan limon! Tam bir C vitamini deposu olarak bildiğimiz limon da yukarıdaki tüm diğer malzemeler gibi güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Bu sayede vücudu hastalıklara karşı korurken var olan hastalıkların da iyileşme sürecine katkıda bulunuyor. Limonu ılık suyun içine taze taze sıkarak tüketebileceğiniz gibi dilerseniz uygun olan diğer tüm bitki çaylarına da ılıdıktan sonra ilave edebilirsiniz. Aynı şekilde yukarıda tarifini verdiğimiz nane-limonu hazırlamak için kullanabilirsiniz.
-
Tavuk suyu
Vitamin ve minerallerce zengin, içinde de bolca protein barındıran tavuk suyu, bildiğiniz gibi hastalık çorbası olarak andığımız birçok çorbada da kendine yer buluyor. Boğaz ağrılarını hafifleten, bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki oluşturan tavuk suyunu siz de hasta olduğunuz süreçte bolca kullanabilirsiniz. İçine limon sıkarak etkisini de güçlendirebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için:
-
Okaliptus
Antibakteriyel özellikler gösteren, doğal bir ağrısı kesici etkisi bulunan okaliptus, üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine destek olabiliyor. Bu özelliğinden faydalanmak için okaliptus yağıyla buhar banyosu yapabilir, okaliptus çayı demleyip içebilir ya da tıpkı bir merhem gibi okaliptus yağını zeytinyağıyla karıştırarak boğaz ve göğüs bölgelerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için:
Önemli bir not: En başında da söylediğimiz gibi bu malzemeleri ve yöntemleri ne kadar doğal olursa olsun doktorunuza danışmadan ve onun onayını almadan kullanmamalısınız. Eğer ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da özel bir perhiz uyguluyorsanız, alerjik bir bünyeniz varsa bu yöntemler de dahil olmak üzere hiçbir yöntemi yine doktorunuz önermediği sürece uygulamamalısınız, hatırlatmış olalım.
Şu yazılarımız da size yardımcı olabilir:
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Çaylar
Gribe Ne İyi Gelir, Grip Tedavisi Nasıl Olur?
Nezleye Ne İyi Gelir, Nezle İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Üşütmeye Ne İyi Gelir, Belirtileri Nelerdir?
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 İçecek
Bağışıklık Sisteminin Dostu Gribin Düşmanı A Vitaminini Barındıran 25 Yiyecek
Şifasıyla Halk Arasında Efsaneleşmiş 12 Hastalıkla Mücadele Yöntemi
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0