Balık sezonu açıldığından bu yana sık sık nefis balık tarifleri hazırlıyor, salatasından meze ve tatlısına uzanan muazzam balık sofraları kuruyoruz, biliyorsunuz. Ancak balık tüketirken bilmemiz gereken ciddi bir konu daha var: Balık zehirlenmesi! Balık zehirlenme belirtileri nelerdir, balık zehirlenmesi neden olur ve nasıl geçer gibi sağlığımızı doğrudan ilgilendiren konuları konuşalım istiyoruz bugün.
Balıkları en tazelerinden seçip en doğru şekilde hazırlayalım, sağlığımızı riske atmadan afiyetle doyalım. Balık zehirlenmesiyle ilgili aşağıdaki detayları da mutlaka aklımızda bulunduralım, diyor ve hızlıca başlıyoruz!
Çok önemli bir not: Balık zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız tabii ki ilk yapmanız gereken hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmak olmalı!
Balık zehirlenmesi neden olur?
Balığın genel olarak yoğurt gibi herhangi bir süt ürünüyle tüketildiğinde zehirlediği düşünülse de aslında balık zehirlenmesinin birçok farklı sebebi olabiliyor. Hatta bakınız daha önce Balıkla Yoğurt Birlikte Yendiğinde Zehirler mi? yazımızda bunu detaylıca anlatmış, sıra dışı bir yöntem olarak görülen Sütte Balık Pişirme yöntemini de ayrıntılarıyla sıralamıştık. Hadi gelin, şimdi balık zehirlenmesi neden olur, gerçek sebeplerini bir bir anlatalım:
Balık zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Balık zehirlenmesinin nedenlerini öğrendik, bu nedenleri olabildiğince ortadan kaldırmamız gerektiğini artık biliyoruz. Peki yine de balık zehirlenmesi durumuyla karşılaşırsak bunu nasıl anlarız dersiniz? Şimdi de balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır, balık zehirlenme belirtileri nelerdir gelin bunları bir bir öğrenelim. Balık zehirlenmesinin yaygın olarak görülen belirtileri şöyle:
İleri zehirlenme seviyelerinde
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı balık yedikten sonra başınıza geldiyse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı, doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedaviyi uygulamalısınız, aman dikkat. Sağlık bu, ihmale gelmez.
Balık zehirlenmesine ne iyi gelir?
Balık zehirlenmesi şüphesi söz konusuysa yukarıda da söylediğimiz gibi sağlık kuruluşlarından ve doktorlarınızdan gerekli tedaviyi ve desteği almalısınız. Ardından ise doktorunuz aksini söylemediği sürece aşağıdaki adımlara özen gösterebilirsiniz. Bu öneriler, gıda zehirlenmeleri sonrası verilen genel öneriler niteliğindedir, kişiye göre değişiklikler gösterebilir, unutmayın diyor ve önerileri sıralıyoruz:
Şu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:
Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Gıda Zehirlenmesi Yaşayıp Yaşamadığınızı Gösteren 8 Hayati İşaret ve Yapılması Gerekenler
Yorumlar
0