http://www.isvmag.com/11/07/ways-to-stay-healthy-on-campus-during-cold-and-flu-season/7337 | isvmag - nezleye ne iyi gelir

Nezleye Ne İyi Gelir, Nezle İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Kış mevsimi denilince ilk akla gelenler burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve burun tıkanıklığı. Bağışıklık sisteminizi güçlü kılarak nezleden uzak durmak elinizde.

Kış mevsimi, nezlenin sinsice sizi ve ailenizi ele geçirmesi için gerekli olan tüm koşulları sağlar. Hatta şu an siz bu yazıyı okurken yanınızdaki masada çalışan iş arkadaşınız burnunu çekiyor olabilir. İş yeri, okul, toplu taşıma araçları hatta bir kahve içmek için uğradığınız kafe nezlenin size sinsice yaklaştığı mekanlar.

Kendimizi soyutlayamayacağımıza göre bize düşen silahlarımızı doğru kuşanmak. Eğer işler pek de iyi gitmezse nezleye ne iyi gelir bir bir bilmek gerek.

Nezleye ne iyi gelir?

Nezleyi uzak tutmanın en iyi yolu hiç kuşkusuz bakteri ve virüslere karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek. Taze sebze ve meyve ile beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi işgalcilere karşı kuvvetlendirebilirsiniz. Egzersiz yapmanın bağışıklık sisteminizi hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde güçlendirici etkisi olduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz. Yapılan araştırmalar da bunu gözler önüne seriyor. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlardan haftanın 5 günü 45 dakika yürümeleri istendi. Çalışma sonucunda egzersiz planını uygulayan insanların 2 yıllık zaman zarfı boyunca uygulamayanlara göre çok daha az soğuk algınlığına yakalandıkları gözlendi.

Peki nezleye ne iyi gelir ve nezle için doğal çözümler nelerdir?

C vitamini takviyesi alırken bir kez daha düşünün

Dozunda C vitamini bağışıklık sistemimizin olmazsa olmazı ama araştırmalar gösteriyor ki vücudumuza fazla C vitamini yüklemek pek de sanıldığı kadar etkili değil. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için gereken ideal C vitamini oranı 200 mg kadar. Diğer taraftan C vitamini ihtiyacını C vitamininden zengin olan dolmalık biber, brokoli, mandalina, portakal gibi yiyeceklerden karşılamak vitamin takviyesi almaktan çok daha iyi sonuç veriyor.

Ne kadar A vitamini aldığınızı takip edin

Çoğu A vitamini takviyesi bağışıklık sistemini güçlendireceklerine dair söz vermektedir ama insanlar aşırıya kaçmamaya dikkat etmeli. Yüksek dozda A vitamini tüketimi baş dönmesi, mide bulantısı gibi belirtiler gösterebilir. Yüksek dozda A vitaminin uzun süreli alımında karaciğer problemleri yaşayabilirsiniz. Beslenme ile A vitamini dozunun aşılması pek mümkün olmamakla beraber ihtiyacınızı yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve balkabağı gibi A vitamininden zengin sebze ve meyvelerden karşılamanızı tavsiye ederiz.

Yoğurt tüketin

Yoğurt bol miktarda sindirime yardımcı ve faydalı bakteri içerir. Araştırmalar probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtlamıştır. Yüksek oranda kalsiyum ve D vitamini içermesi de sadece hastayken ya da hastalıklardan korunmak için değil de kalp ve kemik sağlığımız için, her zaman tüketmemiz gereken bir besin haline getiriyor.

Annenizin sözünü dinleyin

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi

Sıcak sıvı tüketimi genel olarak boğaz ağrısını dindirir, mukusun hareketini arttırır, dehidrasyonu önler ve genzi rahatlatır. Çorbanın psikolojik olarak rahatlamaya yol açarak plasebo etkisi yaptığını savunanlar olsa da çalışmalar sebzeli tavuk çorbasının burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı dahil olmak üzere üst solunum yolları enfeksiyonunda anti-enflamatuar mekanizma oluşturacak maddeler içerdiğini ortaya koymuştur. Annenizin tavuk çorbasını reddetmeden önce bir daha düşünmeni tavsiye ediyoruz. Sadece tavuk çorbası değil, birçok kış çorbasını antibiyotik niyetine tüketebilir, nezleyi bünyenizden kovabilirsiniz.

Son bir hatırlatma: Boğazlarınız yanmaya, gözleriniz sulanmaya başladıysa bir doktor tavsiyesi almanın zamanı da gelmiş demektir. Unutmayın sizin nezle olarak gördüğünüz belirtiler daha ciddi bir hastalığın belirtileri olabilir. Yine tekrarlamakta fayda var; vitamin takviyesi almadan iki kere düşünün. Yüksek dozlu vitamin alımı faydadan çok zarar getirecektir. En sağlıklısı doğal bir besin takviyesi alınacaksa bile doktor gözetiminde alınmasıdır.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

büşra9 Ocak 2015 17:43
içenlere afiyet olsun
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?