ihlamur-nasil-demlenir

Hastalıklara Karşı Koruyucu Kalkan: Ihlamur En Güzel Nasıl Demlenir?

Favorilerime
Ekle

İlkbaharın sonu ve yazın başında doğa yeniden uyanmaya başladığında ıhlamur ağaçları da buna kayıtsız kalmayıp bir güzel yeşerir. Mutluluk veren bu tablonun en güzel yansıması ise açan minicik beyaz ya da sarımsı çiçeklerdir. Mis kokulu çiçeklerini açınca ortalık daha bir şenlenir. Eğer yakınlarınızda bir ıhlamur ağacı varsa, o aylarda her yeri buram buram ıhlamur kokusu sarar. Kokusuyla huzur veren bu çiçekler, kış aylarında da şifaya dönüşür. Ihlamur faydalarıyla hep dertlerimize devadır.

İçimizi ısıtan, hastalıklara karşı adeta bir koruma kalkanı gören bu bitkinin faydaları da saymakla bitmez! Çocukluğumuzdan bu yana her derdimize koşan ıhlamurları doğru kullanma zamanı geldi! Kış aylarında onun faydalarıyla hastalıksız çıkmak için bilmeniz gerekenler var. En doğru şekilde ıhlamur demlemek, saklamak isteyenleri, faydalarını merak edenleri şuradan alalım. Başlıyoruz!

Ihlamurun faydaları

ihlamurun-faydalari

Yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılan ıhlamur bitkisinin tek meziyeti öksürüğü geçirmek değil. Ihlamur, vücuttaki mikropların atılmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Solunum yollarınızdaki tahrişin en aza inmesine yardımcı olur. Sakinleştirici özelliğiyle stresinizin azalmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminizi düzenler.

Ihlamurun birçok bilinmeye faydası sizi şurada bekliyor: Ihlamuru Sadece Kış Aylarında Değil Dört Mevsim İçmek İçin 10 Güzel Neden

Ihlamur nasıl yapılır? En güzel nasıl demlenir?

ihlamur-nasil-hazirlanir

Ihlamur hazırlamanın ise birkaç farklı yöntemi var. Kimileri bir demlikte suyla beraber kaynatarak tüketirken, bazı uzmanlara göre ıhlamurun kaynatılmadan, sıcak suyun içerisine atılarak demlenmesi gerekiyor. Biz şimdi size gelin her iki yöntemi ve bunların lezzetlerini ne şekilde farklılaştırabileceğinizden bahsedelim. Ihlamurdan tam anlamıyla lezzet almak istiyorsanız ıhlamurlarınızı bir demliğin içerisine alıp güzelce yıkayın. O suyunu boşalttıktan sonra demliğinizi ocağın üzerine alın ve su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin. İçerisindeki çiçekleri süzdürerek afiyetle tüketin.

ihlamur-nasil-demlenir

Diğer yöntem ise çok daha pratik. Kaynamış suyun içerisine tüketmek istediğiniz kadar ıhlamuru atın ve rengi dönene kadar bu şekilde demleyin. Bu işlemi bir bardağın içerisinde ya da cam bir demliğin içerisinde yapabilirsiniz. Ocağın üzerinde kaynatarak değil, bu şekilde yapmanız sağlık açısından da daha faydalı olacaktır. Ardından çiçeklerini süzdürüp tüketebilirsiniz. Her iki çeşitte içerisine dilerseniz zencefil, limon ya da tarçın ilave edebilir, son aşamada ise içerisine bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.

Ihlamur nasıl saklanmalı?

ihlamur-nasil-saklanir

Mevsiminde kurutulan ve tüm kış afiyetle içilecek ıhlamurların nasıl en güzel şekilde saklanacağından bahsedelim. Dayanma süresi 1 sene olan ıhlamurları dilerseniz hava almayan bir buzdolabı poşetinin içerisinde ağzı çok sıkıca bir şekilde ya da temiz bir cam kavanozun içerisinde yine hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Nemsiz ve kuru bir ortamda saklarsanız ne kokusu ne de tadı değişecektir.

Şifası bol olsun, afiyet olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Firuze Özsoy26 Aralık 2019 22:30
ıhlamur çayı içilir
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?