Havalar soğudu ve hastalık kelimesini daha çok duyar olduk. Bunların en yaygın olanı ise üşütme yani soğuk algınlığı. Peki bu hastalıkla nasıl baş edilir? Tedavi sürecinde neler tüketilmek gerekir? Üşütmeye ne iyi gelir, üşütme belirtileri nelerdir?
Kış kadar soğuk bir mevsimde, çok sık karşılaşılan bir hastalık olan üşütme ya da başka bir tabirle soğuk algınlığı ve nezle zayıf bir bünyeniz varsa gününüzü zehir edebilir. Üşüttüğünüzü nasıl anlarsınız peki? Eğer kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız, burnunuz akıyorsa ya da ateşiniz yükseliyorsa soğuk algınlığı kapınızı çoktan çalmış demektir.
İlk iş olarak doktorunuza danışmalı ve tedavi sürecinde kendinize iyi bakmalısınız. Doğru bir bakım süreciyle üşütmeden 2-3 gün içerisinde kurtulabileceğinizi de bilmelisiniz. “Üşütmeye ne iyi gelir, belirtileri nelerdir?” diye merak edenlere tatmin edici açıklamalar ve önerilerle geliyoruz.
İçindekiler
-
Üşütme belirtileri nelerdir?
Üşütmeye ne iyi gelir, hangi yiyecekler iyi gelir sorusunun yanıtına geçmeden önce gerçekten üşütüp üşütmediğinizi anlamak istiyorsanız, "Üşütme belirtileri nelerdir?" diye düşünüyorsanız en yaygın olarak görülen üşütme belirtilerini hızlıca sıralayarak başlayalım. Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) olarak bilinen bir durumdan kaynaklanan üşütme belirtileri genellikle şunları içerir:
- Boğaz ağrısı
- Yutma, yutkunma sırasında rahatsızlık hissi
- Hapşırık
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Burundan sulu veya kalın, renkli akıntı gelmesi
- Kuru öksürük
- Balgam
- Vücut ısısında artış
- Ateşli hissetme
- Titreme
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Kusma
- Ciltte kızarıklık
- Nefes darlığı
- Boğulma hissi
- Mide bulantısı
-
Üşütmeye ne iyi gelir?
Bildiğiniz gibi yatıp dinlenmek iyileşme sürecinin olmazsa olmazı. Bol bol yatmalı ve kendinizi yormaktan, "Bana bir şey olmaz" demekten vazgeçmelisiniz. Stresten uzak durmalısınız. “Ne alaka” demeyin. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için iyileşme sürenizi de uzatacaktır. Soğuktan korunmalı ve vücudunuzu sıcak tutmalısınız. Terlemede aşırıya kaçmamak şartıyla vücudunuzu sıcak tutmanız size iyi gelecektir.
Daha hafif gıdalarla beslenmelisiniz. Hastalıkla uğraşırken, iştahınız pek olmayacak muhtemelen ve bu yüzden de yağlı gıdalar mide bulantısına sebebiyet verebilir. Et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebze tüketebilirsiniz.
Yattığınız odanın havasını sürekli temiz tutmalısınız. Buhar makinalarıyla odanızı sürekli nemli tutabilirsiniz. Ya da belli aralıklarla odayı havalandırabilirsiniz. Tüm bunların yanında aşağıdaki besinlerden destek alarak iyileşme sürecini de hızlandırabilirsiniz. Ancak dikkat, bu yiyecekler tek başına bir tedavi edici olarak görülemez, mutlaka doktorunuza danışıp onun onayını aldıktan sonra tüketmelisiniz, bizden hatılatması.
-
Tuzlu su ile gargara
Boğazınızda kaşıntı, hırıltı, ağrı söz konusuysa hiç vakit kaybetmeden 1 su bardağı içme suyunun içine 1 çay kaşığı tuz ilave edip karıştırın ve bu tuzlu suyla güzelce gargara yaparak boğazınızın rahatlamasını sağlayın. (Tansiyon sorununuz varsa doktorunuza danışmadan uygulamayın)
-
Portakal başta olmak üzere C vitamini içeren yiyecekler
Bağışıklık sisteminizi hızlıca güçlendirebilmek için C vitamini içeren yiyeceklerden bol bol destek alın. Bunun için yeşil yapraklı sebzeleri, portakal, mandalina gibi narenciyeleri tercih edebilir, taze taze afiyetle yiyebilirsiniz.
-
Zencefil
Grip, nezle, soğuk algınlığı söz konusu olduğunda hemen akıllara gelen isimlerden zencefil üşütme belirtilerini de hızlıca iyileştirebiliyor. Bunun için taze zencefili bal ve karabiberle karıştırıp yiyebilir, çayını demleyip içebilir, toz zencefili de benzer şekillerde kullanabilirsiniz.
-
Zerdeçal
Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda en usta doğal isimler arasında gösterilen zerdeçal da bu süreçte destek alabileceğiniz isimlerden. 1 çay kaşığı toz zerdeçalı az miktarda zeytinyağı ve karabiberle karıştırıp yutmanız yeterli olacaktır. Farklı kullanımlarını keşfetmek için: Zerdeçal
Yorumlar
0