Ekinezya Çayı

Favorilerime
Ekle

Ekinezya bitkisinin kökü, çiçekleri ve yapraklarından elde edilen ekinezya çayı, pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Amerika'da doğal olarak yetişen ve kıtadaki en popüler bitkilerden biri olan ekinezya, şifalı etkileri nedeniyle geçmişten bu yana tüketilmektedir.

İsmi, görüntüsünden dolayı Yunancada dikenli kirpi anlamını taşıyan "ecinos" kelimesinden türemiştir. Papatyagiller familyasına ait olan ekinezya; koni çiçeği, Hint başı, kirpi çiçeği, Kansas otu, tarak çiçeği, Brauneria pallida, Brauneria angustifolia ve kırmızı ayçiçeği olarak da bilinmektedir.

Ekinezya çayı nasıl demlenir?

Ekinezya kökü, bitkinin yaprak ve çiçeklerinden çok daha güçlü bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ekinezyadan en yüksek faydayı görebilmek için bitkinin kök kısmının kullanılması önerilmektedir. Ekinezya kökü hem tazeyken hem de kurutulduktan sonra demlenebilir. Bunun için 4 tatlı kaşığı ekinezya bitkisi, 1 litre kaynar suya atılarak, 5 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Bitkinin kök kısımları acı bir tada sahip olduğu için; zencefil, limon ya da balla tatlandırılarak içilebilir.

Çayın tatlı olması isteniyorsa ekinezyanın kökü yerine yapraklarından istifade edilmelidir. Ekinezya çayı, günde üç kez olmak üzere öğün aralarında tüketilmelidir. 7-10 gün boyunca düzenli olarak ekinezya çayı içildikten sonra 2 hafta ara verilir. Soğuk algınlığının daha hızlı iyileşmesi için ekinezya çayının sıcak içilmesi tavsiye edilmektedir.

Ekinezya çayının faydaları nelerdir?

- Ekinezya çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek, başta grip olmak üzere, virüs yoluyla bulaşan tüm hastalıkların tedavisine destek olur.

- Düzenli olarak ekinezya çayı içmek; E, B, A vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi önemli mineralleri vücuda kazandırarak dinçlik sağlar.

- Migren ağrıları üzerinde olumlu etkileri gözlenen ekinezya çayı, kas ve eklem ağrılarını ortadan kaldırır.

- Boğaz ve akciğerde oluşan iltihabın zararlı etkilerini bertaraf eder.

- Harici olarak kullanıldığında tıpkı karabaş otu gibi, egzama ve sivilcelere karşı fayda sağlar.

Ekinezya çayının yan etkileri nelerdir?

Hamilelik dönemindeki kadınların ve düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin ekinezya çayı tüketmesi önerilmemektedir. İlaçlarla etkileşime girebilen ekinezya, bazı hassas bünyelerde alerjik belirtilere sebep olabilmektedir. Gene, papatyaya alerjisi olanlar da ekinezya çayı içmemelidir.

Kalp ilaçları ve karaciğere hasar veren ilaçlarla birlikte kullanımı tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunlarla birlikte; tüberküloz, romatoid artirit, lupus, multiple skleroz gibi sağlık sorunları olanların, doktor tavsiyesi almadan ekinezya çayı tüketmesi tavsiye edilmez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?