Hastanın nefes almasını zorlaştıran nefes darlığı, başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden belirtiler takip edilmeli ve mümkünse nefes darlığına karşı erken tedbir alınmalı.
Nefes darlığı, her yaştan insanın yaşayabileceği bir problem. Bu yüzden de “nefes darlığı neden benim başıma geldi?” diye düşünmeden doktora danışarak hızlı bir şekilde sebebi öğrenilmeli ve gereken nefes darlığı tedavi sürecinin başlatılması gerekir.
Nefes darlığı nedir?
Nefes darlığı, yoğun fiziksel aktivitelerden sonra hızlı nefes alış verişleri ile karıştırılmamalı. Fiziksel birtakım aktiviteler sonucu aşırı olmamak kaydıyla bu durum normal sayılır ve geçicidir. Asıl önemsenmesi gereken “dispne” olarak adlandırılan nefes darlığının, tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıkların da belirtisi de olması.
Nefes darlığı, kandaki oksijenin azalması ile meydana gelir. Kısaca solunum, kan ve kan dolaşım sisteminde yeterli alışverişin sağlanamaması demektir.
Nefes darlığına ne iyi gelir? Hangi bitkiler ve yağlar kullanılabilir?
Nefes darlığı için en iyi ilaç bitki çayları. Nane, fesleğen ve kurt pençesi çayı nefes darlığı için kullanılabilir. Naneyi demleyip her sabah çayını içebilirsiniz ya da naneyi çiğneyerek tüketebilirsiniz. Bu sizi rahatlatır. Ancak mümkünse taze nane kullanmalısınız. Aynı şekilde fesleğen yapraklarını demleyerek içine bir kaşık bal karıştırarak içebilirsiniz. Kurt pençesi bitkisi ise nefes darlığı için eskiden beri kullanılan bir bitki.
Bir başka yöntem de çörekotu yağını sabah akşam göğüs kısmınıza sürmeniz. Yağı sürdükten sonra üstüne ılık bir havlu kapatırsanız yağın kıyafetinize geçmesini önler ve vücudunuzun yağı daha çabuk emmesini sağlarsınız.
Nefes darlığının belirtileri nelerdir?
Nefes darlığının ilk belirtilerinin başında, öksürük ve balgam çıkarma gelir. Önceleri sadece sabahları balgam çıkarılıyorken zamanla bu rahatsızlık sıklaşmaya başlar. Özellikle kışın kirli havada öksürük ve balgam çıkarma şikayetlerinin arttığı görülür. Ayrıca istirahat halindeyken bile nefes alıp vermede güçlük yaşanıyorsa bu hastalıktan şüphelenilebilir.
Özellikle ortada hiçbir sebep yokken hızlı nefes alıp vermeye başlanması, nefes alıp verirken ciğerlerin yeterince hava ile dolmadığının hissedilmesi, göğüste sıkışma ya da ağırlık hissi başlıca belirtilerdir. Nefes darlığı astım, bronşit, zatürre, akciğer yetmezliği, kalp yetmezliği, kansızlık, şişmanlık gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
Sayılan sebeplerden bir ya da birkaçını gözlemlediğiniz takdirde doktorunuza danışmanızı ve ileride olabilecek daha büyük rahatsızlıkların önüne geçmenizi öneriyoruz.
Yorumlar
0