Romatizmaya ne iyi gelir

Romatizma Belirtileri Nelerdir, Romatizmaya Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Adını sıkça duyduğumuz ve çevremizde sık rastladığımız bir hastalık olan romatizmaya dair ne kadar bilgi sahibiyiz?

"Romatizma belirtileri nelerdir, romatizmaya ne iyi gelir?" sorusunu cevaplamadan önce romatizmanın ne olduğunu açıklamak gerekir. Zira hepimiz romatizmaya aşina olsak da birçoğumuz tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Romatizma, aslında 200'ü aşkın hastalığı kapsayan genel bir tanım. Her türlü kemik, kas ve eklem hastalıklarını kapsayan çatı bir kavram gibi aslında.

İçindekiler

  • Romatizma çeşitleri nelerdir?

romatizma-belirtiler-1

Hastalıkları kategorize ettiğimizde iki türlü romatizma var: Mekanik ve iltihaplı. Bu iki romatizma türü birbirinden son derece farklı hastalıklar sonucu meydana geliyor. Yani romatizmaya neyin iyi geleceği, hangi tedavinin uygulanacağı vb. birçok sorunun cevabı romatizma türüne göre değişebilir.

Romatizmanın mekanik mi iltihaplı mı olduğunu anlamamız için bazı belirtiler bize yol gösterir. Sabah saatlerinde vücutta ciddi ağrılara yol açan ve gün içinde hareketle azalan bir romatizma ise bu iltihaplı bir romatizmadır. Mekanik romatizma ise tam tersi bir akıbete sahiptir. Güne ağrısız, sorunsuz başlasanız dahi gün içinde hareket ettikçe vücudunuzdaki ağrı artıyor ve akşama doğru şiddetleniyorsa, bu mekanik bir romatizmadır.

Tabii başka belirtiler de yol gösterici olabilir. Örneğin bazı deri problemleri de (döküntü) mekanik bir romatizmaya işaret edebilir. Yahut yüksek ateş, görme bulanıklığı, ağrı öncesi hâlsizlik gibi belirtiler iltihaplı romatizmaya işaret eder.

  • Romatizma neden olur, nedenleri nelerdir?

romatizma-kadin-3

Mekanik romatizmayı tetikleyen en önemli faktör fazla kilolar veya bir kas ya da ekleme aşırı yüklenmektir. İltihaplı romatizmanın nedenleri ise farklıdır, genetik veya enfeksiyonel olabilir.

Fakat her iki durumda da uyku, beslenme, hijyen, dinlenme gibi konularda düzenli bir hayat sahibi olunmaması ayrıca stres ciddi bir tetikleyici etkendir. Bu yüzden romatizma problemi olanlara ilk tavsiye edilen şeylerin başında stresin azaltılması, düzenli uyku ve düzgün beslenme gelir.

  • Romatizma belirtileri nelerdir?

Romatizmaya ne iyi gelir

Romatizma belirtileri, romatizmanın altında yatan spesifik duruma bağlı olarak değişebilir. İşte bazı yaygın romatizma belirtileri:

  • Eklem ağrısı: Romatizmanın bir belirtisi olan en yaygın şikayetlerden biri eklem ağrısıdır. Ağrı genellikle sabahları daha belirgindir ve dinlenme sonrasında artabilir.
  • Eklem şişmesi: Eklem iltihabı nedeniyle eklemde şişlik görülebilir. Şişlik, eklemde hareket kısıtlılığına ve hassasiyete neden olabilir.
  • Eklem sertliği: Sabahları veya uzun süre oturduktan sonra eklem sertliği hissedilebilir. Bu durum genellikle gün içinde aktivite ile azalabilir.
  • Hareket kısıtlılığı: Romatizma, eklemlerdeki iltihaplanma nedeniyle hareket kısıtlılığına yol açabilir. Eklemlerin normal hareket aralığı sınırlanabilir.
  • Kas ağrısı: Romatizma, kaslarda da ağrıya neden olabilir. Kas ağrısı genellikle eklem ağrısıyla birlikte görülür.
  • Genel Yorgunluk ve halsizlik: Romatizma, vücudun sürekli iltihaplanma durumu ile ilişkilendirilebileceği için genel bir yorgunluk ve halsizlik hissi olabilir.
  • Romatizmaya ne iyi gelir?

Nar nasıl ayıklanır?

Genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı ve doğal yöntemler, romatizma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. İşte romatizma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı evde uygulanabilir doğal yöntemler ve besinler:

  • Anti-inflamatuar besinler

Romatizma belirtileri genellikle iltihaplanma ile ilişkilidir. Anti-inflamatuar besinler tüketmek, romatizma semptomlarını hafifletebilir. Bu besinler arasında balık, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve kuru yemişler bulunur.

  • Zencefil 

Zencefil, anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Çay olarak tüketilebileceği gibi, yemeklere ve salatalara da ekleyebilirsiniz.

  • Kurkumin (Zerdeçal) 

Zerdeçal içerisindeki kurkumin, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Zerdeçal çayı içebilir veya yemeklere ekleyebilirsiniz.

  • Omega-3 yağ asitleri

Balık, keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar, iltihaplanmayı azaltabilir ve romatizma semptomlarını hafifletebilir.

  • Nar 

Nar, antioksidanlar içerir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Nar suyu içmek veya taze nar tüketmek faydalı olabilir.

  • Yeşil çay 

Yeşil çay, antioksidanlar içerir ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

  • Isı uygulama 

Romatizma belirtileri olan bölgelere sıcak kompres veya ılık bir banyo uygulamak, kasların rahatlamasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

  • Egzersiz

Düzenli, düşük etkili egzersizler, eklem esnekliğini artırabilir ve kas gücünü destekleyebilir. Yüzme, yürüyüş ve yoga gibi aktiviteler uygun olabilir.

  • Meditasyon ve derin nefes alma egzersizleri

Stres, romatizma semptomlarını kötüleştirebilir. Meditasyon ve derin nefes alma egzersizleri, stresi azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir.

Romatizma nasıl geçer, nasıl tedavi edilir?

ardic-cayi

Romatizmal hastalığımıza dair alınacak önlemler dışında nasıl bir tedavi yapılmalı veya ağrıları azaltacak bir formül var mıdır?

Bu soruların cevabı en başta belirttiğimiz gibi romatizmanın mekanik mi iltihaplı mı olduğuna göre büyük değişiklik gösterir. Örneğin iltihaplı romatizması olanların sabah sertliği denen tutukluğa çare olarak kalkınca soğuk veya ılık duş almaları tavsiye edilebilir. Yeri gelince kortizonlu ilaç kullanımı da iyi gelebilir. Fakat mekanik romatizma için birebir olan fizik tedavi kesinlikle tavsiye edilmez, çünkü tam tersi etki yapar. Yine mekanik romatizma için fiziksel egzersizler ve termal suya girmek de faydalı olur. Bir de not düşelim: Her tür romatizma ağrısı için anlık çözüm olarak ağrıyan yere buz koyup ağrınızı dindirebilirsiniz.

Alternatif tıbbi yöntemlere müracaat edenlerin antiromatizmal etkiye sahip olduğunu iddia ettiği bir takım bitkiler var. Bunlar; ısırgan otu, çuha çiçeği, at kuyruğu, ardıç, kibrit otu, menekşe, kuşburnu, hardal ve rezene olarak sıralanabilir.

Tabii tüm bu bitkileri yahut yukarıda belirtilen önerileri uygulamadan önce mutlaka doktora danışmalısınız.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?