Hayati önem taşıyan vücudun yapı taşı olan proteinler çoktur onda. Düşük yağ ve zengin vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynakların başında yer alır. Ekonomik olması ile bilhassa öğrenci yemeklerini şenlendiren en lezzetli besin ögesi olmayı başarmıştır. Kısa sürede pişirilmesi ve çorbadan tatlıya uzanan bir yelpazede kullanılıyor olması bekar mutfak dostlarının gözdesi haline getirmiştir. Lifli oluşu nedeniyle hazmı kolaylaştırır, kalorisi düşüktür.
Evet evet, anladınız siz onu. Balık ayrı bir konu ama beyaz et yani tavuk sevdalıları parmak kaldırabilir mi? Bugün itibariyle lezzetli mi lezzetli tavuk tariflerine şef yorumu katmak için gerekli püfleri öğrenip sonrasında geçeceğiz mutfağa. Sonrasında gelsin tavuk suyuna şehriye çorbası gitsin tavuk piccata. Tamam canım gözünüz korkmasın hemen tavuklu pilav da olur.
En lezzetli tavuk yemekleri için tavuğun bölümlerini tanıyalım
İlk paragrafta da belirttiğimiz gibi sütlü tatlı tariflerini (hiç şaşırmayın gerçek tavuk göğsü tatlısında lif lif ayıklanmış haşlanmış tavuk göğsü kullanılır) bile bir dokunuşuyla lezzetlendiren mutfakların beyaz lezzetini yakından tanıyalım. Hangi bölümü hangi tavuk yemeğini hazırlamaya daha uygundur bilelim. Paketlenmiş, ambalajlı tavuğumuzu ihtiyaca göre seçerek satın alalım.
“Nerede o eski tavuklar?”, “Tavukların eski tadı yok, yirmi dakikada tavuk mu pişermiş hem?” diyenleriniz olacaktır. Haksız da sayılmazsınız ancak suç yine bizlerin. Kabul etmeli, başı öne eğmeli. Çare olarak da ambalajları sağlıklı, güvenli markalardan alışveriş yapmalı, mümkünse organik tavuk kullanmalı. Görece pahalı olduğu için belki haftada bir öğün tüketmeli beyaz eti ama sağlığınızı olumsuz etkilemediğinden emin olmalı. Evet, nerede kalmıştık. Tavuğu bölümlere ayıralım.
Ağırlık olarak tavuğun büyük bir bölümünü oluşturan tavuk göğüs eti proteinin en saf olduğu bölüm. Birinciliği ona vermişler diyebiliriz. Kemik, kıkırdak ve deri kısımları alınarak fileto yapılan bu bölüm hangi tarife tat vermez ki?
Tavuk sote de yapılır ondan ballı tavuk da. Bir bakmışsınız tavuk döner olmuş hatta tavuk sarma. Sağ kolunuz olabilir mutfakta, şipşak ama bir o kadar lezzetli yemekler çıkartabilirsiniz ondan. Unutmayın ihtiyacınız olan tek şey keskin bir bıçak.
Kanat kısımları, mangalın vazgeçilmezidir. Etrafı yağlı bir deri ile kaplı olduğundan çıtır çıtır kızarmaya uygundur. Kalorisi elbette yüksektir. Fırında uzun süre geçirmeyi sever, marinasyon karışımlarına çok fazla ihtiyaç duymasa da ısrarcı olursanız da çabuk şımarır.
Çıtır kanat olarak da anılır, soslu kanat olarak da geçer menülerde.
Butlar... İki şekli vardır onun. Kalçalı but olan formu büyüklüğü ve zor yenilmesi sebebiyle çok tercih edilmese de baget vazgeçilmezdir. Bagetler usta kasaplar tarafından pirzola haline de getirilir. Mangalda lezzetlenir, sosa bulanmayı sever, ağız sulandırır.
Dünyaca ünlü avcı usulü tavuk da yapılır, soslu baget de.
Kalça, göğüs kısmından sonra tavuğun en etli kısmıdır. Türlü türlü sebzelerle birlikte tencere ya da fırında uzun uzadıya, için için pişmeye uygundur. Kasaplar tarafından kemik uçlarından dikkatli bir şekilde açılıp mangal için de hazırlanabilir.
Etliyi sütlüyü yapmak için bölümlere ayırsanız da bir bütün tavuğu, kalan kısımlar ziyan edilmez. Çorbalık adı altında kemik sağlığı için oldukça faydalı olan bu bölümler, haşlanıp tavuk suyu olarak her yemeğin içine sızar. Bir anlamda ev yapımı tavuk bulyon hazırlamanın altın anahtarıdır.
Kış da geliyor bak: Buyursun tavuklu, arpa şehriyeli çorba. Yetişsin imdada terbiyeli tavuk çorbası.
“Tavuk bütün durmaz mı, bütün pişirilmez mi?” derseniz, elbette olur. Kalabalık aile sofralarının hatta davet yemeklerinin gözdesidir.
İçi ekmek dolgulu tavuk da yapılır, limon turşulu, zeytinli tavuk da. İç pilavlı tavuk dolma da olur, fırında patatesli tavuk da hepsi bizim bebeklerimiz.
Tatlansın hatta ballansın: Marinasyon nedir? Tavuk eti nasıl marine edilir?
Kırmızı et kadar zor değildir onu marine etmek. Yumuşak olması işinizi kolaylaştırır. Bir tutam baharat, iki çeşni, üç sebze alır götürür lezzetini. Taze olması, doğru koşullarda saklanmış olması, çözdürdükten sonra yeniden dondurulmamış ve doğru ısıda muhafaza edilmiş olması önemlidir.
Kırmızı et kadar dinlenmesi gerekmez, taze olması makbuldür sadece.
Zeytinyağı yakışır tavuk marinasyonuna. Rendelenmiş soğan suyu, bir parça süt, yoğurt, rendelenmiş sarımsak, biberiye, kekik, tane karabiber... Hepsini sever tavuk. Baharatların oranı damak tadına göre değişebilir. Tarifler kılavuzunuz olsa da derisiz olan fileto tavuk göğsü marinasyon karışımında daha uzun süre beklemelidir. Neden diyecek olursanız tavuğun en kuru bölümü olduğundan lezzetlenmesi için ek süreye ihtiyacı vardır.
Şöyle C vitaminli limonlu, fileto tavuk göğüs mü yapsak? Tavuk şiş mi, soslu tavuk mu? Karar veremiyoruz doğrusu.
Ona küçük püf noktaları verin: Tavuk nasıl saklanır? Tavuk pişirirken nelere dikkat edilir?
Bütün tavuğu uzun süre buzdolabında saklamayın. Hava almadığından emin olduğunuz bir ambalaj ya da buzdolabı poşeti içerisinde derin dondurucuya kaldırın. Oda sıcaklığında bir başına bırakmayın. Milyon bakteri üretmesini kolaylaştırmayın (e korkun biraz ki doğru çalışın mutfakta).
Derin dondurucudan çıkardığınız tavuğu, buzdolabında bekleterek çözdürün. Mutfak tezgahında güneşlendirmeyin onu. Parça tavukların daha kolay çözüleceğini hesaba katın. Küçük bir öneri: Su geçirmediğinden emin olduğunuz ambalajlı tavuğu, soğuk su dolu bir kapta suyunu aralarda değiştirerek çözdürün.
Parçalara ayırmadan önce elleri, tezgahı, kesme tahtasını, bıçakları bir güzel yıkayıp kurulayın. Çünkü mısır gevrekli tavuk yapmak bunu gerektirir.
Dın dınnn. Önemli bir püf noktası daha geliyor. Tavuğu gerektiği kadar pişirmeye özen gösterin. Kırmızı ette olduğu gibi misafirlerinizin onayına bırakmayın pişme derecesini. Evet kurutmayın ama çiğ de bırakmayın.
Pişireceğiniz ve pişirdiğiniz tavukları aynı servis tabağında bir araya getirmeyin. Çiğ tavukları pişirme işlemi öncesinde beklettiğiniz marine karışımını pişmiş tavukların üzerine asla dökmeyin.
Tavuğu servis ettiniz ve bazı bölümleri kaldı. Artan kısımları sarıp doğru ısıda saklayın. Yeniden ısıtırken varsa daha önce buzdolabına kaldırdığınız tavuk suyundan destek alın. Fırından yeni çıkmış tavuğu farklı bir yerde servis edecekseniz (diyelim ki arkadaşınızın evine yemeğe götüreceksiniz) ısı yalıtımlı bir kapta +5 derecenin altında ya da +60 derecenin üstünde muhafaza edin.
Ve sonunda... Bilgilerinizi tazeledikten sonra mutlu mesut mutfağa girip yapın bir kremalı mantarlı tavuk. Ekmeği banıp keyfini çıkara çıkara yiyin dostlarınızla. Bizden de selam söylemeyi unutmayın
Yorumlar
0