Mide bulantısı çeşitli sebeplerle oluşabilen ve hemen herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı bir sorun ama bu durum sürekli bir hal alınca daha temkinli davranmak gerekiyor, sürekli mide bulantısı ama kusamama neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer mutlaka bilmek ve tabii ki daha fazla vakit kaybetmeden doktora danışmak büyük önem taşıyor.
Eğer sizin de sık sık mideniz bulanıyorsa, mide bulantıları başlayınca bir türlü bitmek bilmiyor, çok uzun süre devam ediyorsa ya da sürekli mide bulantısı ama kusamama gibi bir durumla karşılaşıyorsanız aşağıdaki bilgileri aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Hadi gelin, sürekli mide bulantısı ama kusamamaya ne iyi gelir, bu sorun nasıl geçer ve neden olur adım adım öğrenelim.
İçindekiler
Sürekli mide bulantısı ama kusamama nasıl geçer?
-
Sürekli mide bulantısı neden olur?
Sık sık yaşanan ya da başlayınca uzun süre devam eden sürekli mide bulantısına ne iyi gelir öğrenmeden önce bu mide bulantılarının olası sebeplerini inceleyelim birlikte. Birçok farklı sebeple ortaya çıkabilen sürekli mide bulantısı ama kusamama sorununun yaygın olarak bilinen nedenleri şöyle:
- Reflünün yan etkileri
- Ülserin yan etkileri
- Bazı mide rahatsızlıklarının yan etkileri (midedeki sinir ve kaslarla ilgili hastalıklar)
- Beynin sindirim sistemine etki eden bölgesinde yaşanan sorunlar
- Duruş bozuklukları
- Migren ve baş ağrısı
- İç kulakta yaşanan denge sorunları
- Beyin veya omurilik sıvısında yaşanan sorunlar
- Çok yağlı beslenmek
- Bazı ilaçların yan etkileri
- Soğuk algınlığı ve üşütme gibi yaygın yaşanan sorunlar
- Gıda alerjileri
- Gıda zehirlenmesi
- Baş dönmesine bağlı oluşan bulantılar
- Mide ya da bağırsak kanseri
- Yüksek ateşli olma
- Stres
- Kötü kokuya maruz kalma
- Araba, otobüs gibi araçların tutması
- Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar
- Hamilelik
Yukarıdaki nedenler arasında müdahale edebilecekleriniz varsa hayatınızdan bu sebepleri çıkararak sürekli mide bulantısı ama kusamama sorununa çözüm bulabilirsiniz. Ancak bu sebeplerden müdahale edemeyecekleriniz için mutlaka doktorunuza muayene olmanız gerektiğini de unutmamalısınız, bizden hatırlatması.
-
Sürekli mide bulantısı ama kusamama nasıl geçer?
Sürekli mide bulantısı ama kusamama sorununun nedenlerini öğrendik. Peki bu nedenleri olabildiğince ortadan kaldırmanıza rağmen hala bulantılarınız geçmiyorsa ne yapacaksınız? Öncelikle tabii ki gebelik durumu ya da herhangi bir rahatsızlığınız olup olmadığını öğrenmek üzere doğrudan doktorunuza danışacak ve doktorunuzun gerekli gördüğü tüm ölçümleri yaptırıp yine onun önerdiği tüm tedavi yöntemlerini uygulayacaksanız. Acil durumlar içinse aşağıdaki doğal çözümlerden kısa süreli destek alabilirsiniz, bizden söylemesi diyor ve hızlıca sürekli mide bulantısı ama kusamama nasıl geçer, ne iyi gelir anlatmaya başlıyoruz:
-
Limonlu su
Antioksidan bakımından zengin besinlerden limon, suyla bir araya getirildiğinde vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlıyor, kolayca hazırlayabileceğiniz şekilde bir su bardağı limonlu su içerek mide bulantısından kurtulmanız da mümkün oluyor.
-
Zencefilli su
Bir numarada limon varsa iki numarada da kesinlikle zencefil var! Yine antioksidan özellikler bakımından zengin olan zencefil, ferahlatıcı etkisiyle midenize de iyi gelmeye hazır. Hatta dilerseniz zencefilli limonlu su hazırlayarak her ikisinin bu konudaki olumlu etkilerinden de yararlanabilirsiniz.
-
Nane
İçindeki uçucu yağların da etkisiyle ferahlatma konusunda üzerine tanımayan doğal malzemelerden nane de mide bulantılarını kesme konusunda bize destek olmaya hazır. Bunun için taze bir nane yaprağını ağzınıza atıp çiğnemeniz dahi yeterli olabileceği gibi dilerseniz naneli sakız ya da şekerleri de tercih edebilirsiniz.
-
Nane limon çayı
Nane ve limonun midemize olacak olumlu etkilerinden bir arada faydalanmak, bulantılara karşı daha etkili bir çözüm elde etmek isterseniz kendinize hızlıca bir nane limon çayı hazırlayabilir ve midenizi bu şekilde de rahatlatabilirsiniz.
-
Yoğurt
Mide asitlerinin düzenlenmesini sağlayan yoğurt, bu etkisi sayesinde mide bulantılarına iyi geliyor. Mide bulantılarınız başladıktan sonra bir kase yoğurdu yavaş yavaş tüketerek bulantınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
-
Tuzlu kraker
Otobüs, araba tutması gibi sorunlar yaşıyorsanız, yolculuklar sizin için mide bulantılarıyla geçiyorsa onlarca yıldır uygulanan bu yöntem imdadınıza koşmaya hazır. Çünkü tuz, mideyi yatıştırma ve mide asitlerini dengede tutmada yardımcı olabilen en temel malzemelerden. Bulantılar başlar başlamaz tuzlu kraker ya da tuzlu farklı bir hamur işini yavaş yavaş tüketerek bulantıları baskılayabilirsiniz.
-
Haşlanmış patates
Tıpkı yoğurt gibi mide asitlerinin düzenlenmesine yardımcı olan haşlanmış patates, mide bulantılarına iyi geliyor. Özellikle gebelik döneminde olanların sıkça tercih ettiği bu yönteme göre patatesleri haşlayıp tek başına çatalla ezerek püre haline getirebilir, üzerine az miktarda tuz serpiştirip afiyetle yiyebilirsiniz.
-
Salatalık
Mide bulantısından bir şey yiyip içmek istemiyorsanız bir salatalığı güzelce yıkayıp ikiye bölün ve üzerini hafifçe tuzlayıp kütür kütür, güzelce çiğneyerek tüketin. İçeriğinde yüksek oranda su bulunduğu için salatalık, midenizi kısa sürede ferahlatacak, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
-
Muz
Mide asitlerinin düzenlenmesi konusunda size yarımcı olmaya hazır bir başka yiyecek de muz! Eğer bulantınız varsa bir adet muzu yavaş yavaş, güzelce çiğneyerek tüketin ve midenizin dakikalar içinde rahatlamasının huzurunu yaşayın.
-
Yağsız sebze yemekleri
Eğer mide bulantılarınız ağır yemekler yedikten sonra başlıyorsa bunu fark eder etmez beslenme programınızı değiştirin ve mümkün olduğunca az yağ kullanarak hazırladığınız, haşlama ya da ızgara sebze yemeklerini tercih edin. Mümkünse yağ olarak da zeytinyağı gibi bitkisel ve sağlıklı yağları tercih edin. Misde bulantılarınızın kısa süre sonra hafiflediğini fark edeceksiniz.
Şu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:
Kusmaya Ne İyi Gelir, Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Hamilelikte Mide Bulantısına Ne Sebep Olur, Ne İyi Gelir?
Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0