hindistan-cevizli-balli-kahve-ekim-2021

Metabolizma Hızlandırma Yolları: Etkili Yöntemler ve Doğal Tarifler

Favorilerime
Ekle

Metabolizma hızlandırma yollarını merak edenleri, daha hızlı kilo vermek isteyenleri, zayıflamaya yardımcı olabilecek yiyecekleri keşfetmek isteyenleri böyle alalım.

Metabolizma hızlandırmaya önemli ölçüde yardımcı olan bu yiyecekleri, çayları ve karışımları keşfedince beslenme düzeninize onları mutlaka dahil etmek isteyecek, bu doğal ve etkili yöntemlerin etkilerini gördükçe ise onlardan bir daha vazgeçmek istemeyeceksiniz, eminiz.

Metabolizmayı hızlandıran, dolayısıyla yağ yakım sürecinin de hızlanmasını sağlayan birbirinden farklı yöntemler karşınızda! Artık hangisini seçeceğinize karar vermek size kalmış.

Önemli bir not: Biz aşağıda metabolizma hızlandırma yollarını anlatıyoruz ama sizin aşağıdakilerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa, hassas bir bünyeniz ya da ciddi bir sağlık sorununuz varsa bu yöntemleri kullanmadan, bu yiyecekleri yemeye başlamadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun önerilerinin aksine hiçbir şey yapmamalısınız, aman diyelim.

Metabolizma Hızlandırmanın Yolları Nelerdir?

detoks-suyu-sunum-yemekcom

Daha fazla ve hızlı kalori yakılması için tercih edilen yöntemlerden metabolizma hızlandırma, kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri. Bunun için sıkça destek alınan isimler arasında ise metabolizma hızlandıran yiyecekler yer alıyor. Özellikle protein, lif ve baharatların ön plana çıktığı metabolizmayı hızlandıran besinler arasında yüksek protein içeren gıdalar metabolizmayı hızlandırırken tokluk hissi vermesi için kullanılırken lifli gıdalar da benzer şekilde uzun süre tok tuttukları için tercih ediliyorlar. Yine metabolizmayı hızlandırıcı özellikleriyle bilinen baharatlar da devreye sokularak oluşturulan metabolizma hızlandırma diyetleri, tüm bu malzemelerden aldığı güçle kısa sürede vücuda enerji vermeyi de ihmal etmiyor.

Metabolizmayı hızlandıran ve sıkça tercih edilen diğer bir yöntem ise egzersiz, tahmin edebileceğiniz gibi. Zira egzersizler kalp atış hızını artırmak ve daha fazla kalori yakılmasını sağlamak konusunda oldukça etkili oluyor.

Tüm bunların yanında yeşil çay ve beyaz çay gibi metabolizma hızlandırıcı çaylar, metabolizmayı hızlandıran besinler arasında yer alan acı biber, zencefil ve tarçın gibi baharatlar da bu konuda sıkça destek alınan isimlerden. Hemen aşağıda tüm bunları detaylarıyla tanımaya başlayacağız ama öncesinde uyarımızı yapmadan da geçmeyelim: Kilo verme sürecinde metabolizma hızlandırma yöntemleri dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve mutlaka uzman bir diyetisyen veya beslenme uzmanıyla çalışılmalı ve kişinin kendisi için sağlıklı olacak özel bir diyet programı oluşturulmalıdır, aman dikkat.

Metabolizma Hızlandırıcı Besinler Nelerdir?

Metabolizma hızlandırma süreçleriyle ilgili temel olarak bilinmesi gerekenleri konuştuğumuza göre hızlıca metabolizma hızlandıran besinleri tanımaya başlayalım. Buyursunlar...

Yüksek Proteinli Besinler

protein-iceren-besinler

Vücudumuz proteinleri sindirirken daha fazla enerji harcadığı için yüksek proteinli besinler metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Protein aynı zamanda zayıflama sürecinde olanların kas kütlesini de olabildiğince koruyarak daha sağlıklı bir kilo verme süreci yaşanmasını sağlıyor. Bitti mi, tabii ki hayır. Et, tavuk, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri, baklagiller gibi içeriğinde yüksek protein bulunan besinler uzun süreli bir tokluk hissi de sağlıyor. Bu sayede kendinizi aşırı yemek yemekten korumanız ve hızlıca kilo vermeniz de mümkün oluyor. Mis.

Yoğurt

evde-yogurt-yapimi-2

İlginç gibi gözükse de yoğurt başta olmak üzere birçok süt ürünü ve sütün kendisi, metabolizmayı hızlandırma konusunda size yardımcı olabilir. Özellikle doğal yoğurdun içinde bolca bulunduğu söylenen konjuge linoleik asit isimli madde sayesinde metabolizma hızı bir hayli artıyor. Bunun yanında bir de yoğurdun uzun süre tok tutma gibi özellikleri eklenince bize her gün bol bol yoğurt yemek için bir sağlıklı neden daha çıkmış oluyor.

Turunçgiller

greyfurt-meyve-aralik-2020

Greyfurt ve aynı aileden olduğu tüm turunçgiller, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan besin grubunda yer alıyor. İçlerindeki bolca C vitamini nedeniyle antioksidan özellikler gösteren bu lezzetli meyveler, bu özellikleriyle kan dolaşımının düzenlenmesine ve dolayısıyla metabolizma hızının da artmasına destek oluyor. Ancak dikkat, eğer her gün kullanmanız gereken ilaçlar varsa greyfurt yemeniz tehlikeli olabilir. Böyle bir durumunuz varsa greyfurt yerine limon, portakal gibi diğer turunçgilleri seçebilirsiniz.

"Greyfurt neden tehlikeli olabilir ki?" diyenleri hemen şu yazımıza doğru alabiliriz: İlaç Kullanırken Greyfurt Yediğinizde Neler Oluyor?

Sirke

Sirke de içeriğinde bulunan asitler sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip malzemelerden. Özellikle içinde yer alan asetik asit isimli madde, vücuttaki yağ depolarının parçalanmasına destek oluyor ve bu sayede parçalanan yağlar enerjiye dönüşerek metabolizmayı hızlandırıyor. Bunun yanında kan şekerinin dengede kalmasını sağlaması da sirkenin kilo verme sürecine olan olumlu katkılarından, bizden söylemesi.

Daha detaylı bilgi için: Harika Püf Noktaları ve Sirke Tarifleri

Yulaf

yulafin-faydalari-nasil-tuketilir-2

Besin lifi bakımından zengin olan yulaf, içeriğindeki bu lifler sayesinde sindirimi yavaş olan besinler arasında yer alıyor. Bu etkisiyle enerji seviyelerinin daha uzun süre korunmasını sağlıyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Onun bu etkisinden faydalanmak için yulafı ezme ya da un formunda temin edebilir, onu kahvaltılarınızda, ara öğünlerinizde süt, yoğurt gibi malzemelerle ve meyvelerle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için:

Yulafın Faydaları Nelerdir, Yulaf Nasıl Tüketilir?

Yulaf Diyeti

Yaban Mersini

yaban-mersini-faydalari-3-one-cikan

Tam bir antiokisdan deposu olan yaban mersini, vücudun yağ yakım sürecini hızlandıran meyvelerden biri. Üstelik içeriğinde bolca da besin lifi bulunuyor ve uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor. Kan şekerinin aniden çıkmasının da önüne geçebilen meyvelerden yaban mersinini taze taze bir meyve olarak tüketebilir, içeceklerinize ya da salatalarınıza da onu dahil edebilirsiniz. Seçin sizin.

Daha detaylı bilgi için: Yaban Mersini Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu

Son on yılın en popüler isimlerinden chia tohumu da bu listede bizimle olan isimlerden. Çünkü kendisi protein, lif ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin. Hal böyle olunca, chia tohumu sindirilirken vücudumuzun daha fazla enerji harcamasına ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca uzun süreli tokluk hissi sağlayarak açlık hissini azaltıyor ve zayıflamak isteyenlere destek oluyor. Onu kahvaltılarda, ara öğünlerde ya da tatlı tariflerinde değerlendirebilirsiniz.

Detaylı bilgi için:

Chia Tohumlu Tarifler

Cüssesinden Büyük Faydalarıyla Chia Tohumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Chia Tohumu Diyeti

Metabolizma Hızlandırıcı Baharatlar Hangileridir?

Sıra geldi metabolizmayı hızlandıran baharatlara. Aşağıdaki baharatları mutfağınızdan eksik etmeyin, uygun gördüğünüz yemeklerinizin, çorbalarınızın, salatalarınızın, hatta içeceklerinizin içine onları dahil ederek faydalarından yararlanın.

Zerdeçal

zerdecal-kuru-720

Her mutfakta bulunması gereken, faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal, bu konuda da bizi yalnız bırakmıyor ve metabolizmanın hızlanmasına destek oluyor. İçerdiği curcumin maddesi sayesinde antienflamatuvar özellikler gösteren zerdeçal, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor, uzun süreli tokluk hissi vererek zayıflamaya çalışanlara da destek olmayı ihmal etmiyor. Onu bir baharat olarak çorbalarınıza, içeceklerinize ilave edebilir, bir tutam karabiber ve zeytinyağıyla karıştırıp doğrudan yutabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için:

Zerdeçal Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kısa Sürede Fazla Kilolardan Kurtulmanızı Sağlayacak Faydalı Karışım: Zerdeçal Kürü

Biberiye

limon-biberiye-oda-kokusu-aralik-2020

Biberiyenin o kendine has kokusunu da borçlu olduğu uçucu yağlar vücudumuzda termojenik bir etki oluşturuyor, bir başka ifadeyle metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımının kolaylaşmasını sağlıyor. Hal böyle olunca biberiye de bu listede yerini alıyor. Onu taze halde yemeklerinize, salatalarınıza ilave edebilir, çayını demleyip içebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için:

Biberiye Nedir, Faydaları Nelerdir?

Etkilerini Bir Kez Fark Edince Her Gün Yapıp İçmek İsteyeceğiniz Şifa Dolu Lezzet: Biberiye Çayı

Kekik

Tıpkı biberiye gibi kekik de içindeki uçucu yağlar sebebiyle termojenik bir etki oluşturabilen baharatlardan. O da bu etkisiyle kilo verme sürecini hızlandırabiliyor. Onu da yine bir baharat olarak yemeklere, çorbalara, salatalara ilave etmek ya da çayını demlemek mümkün oluyor.

Detaylı bilgi için:

Çayı da Yağı da Ayrı Ayrı Faydalara Sahip Şifa Dolu Bir Baharat: Kekik

Kekik Suyunun 14 Şaşırtıcı Faydası ve Evde Kekik Suyu Yapımı

Kanserden Bronşite Sayısız Faydasıyla Her Eve Girmesi Gereken Bir Mucize: Kekik Çayı

Köri

kori-nedir-onecikan

Bir baharat karışımı olan köri, içindeki tüm baharatlardan aldığı güç sayesinde metabolizma hızlandırıcı bir etki oluşturuyor. Zerdeçaldan karabibere, içindeki baharatlar bir araya geldiğinde termojenik bir etki gösteriyr ve bu da kalori yakımını hızlandırıyor. Onun bu etkilerinden faydalanmak için köri baharat karışımını birçok farklı yemek tarifinin içine dahil edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için:

Köri Nedir? Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Evde Köri Baharatı Nasıl Yapılır?

Tarçın

sahurda-ne-yemeli-tarcin-yeni

Metabolizmayı hızlandıran yiyeceklerin en bilinenlerinden biriyle, tarçın ile devam ediyoruz. Tarçın, kan şekerini düzenlemesi sayesinde aniden gelen o açlık hissinin ortadan kalkmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda vücut ısısının yükselmesini sağlayarak metabolizma hızını da artırıyor. özellikle sindirim işlemi sırasında termik etkisi sayesinde metabolizmayı hızlandırdığından zayıflamaya yardımcı oluyor. Dilerseniz tarçının çayını demleyerek de bu etkilerinden faydalanabiliyorsunuz. Tarifi merak edenleri hemen böyle alalım: Tarçın çayı

Acı Biber

kirmizi-aci-biber-omru-uzatiyor-3-one-cikan

Acı biber, içinde bulunan ve kapsaisin adı verilen, bibere o bildiğimiz acı tadı da veren bir madde sayesinde metabolizmayı hızlandırma konusunda usta isimlerden. Eğer acı yemenize engel özel bir durumunuz ya da rahatsızlığınız yoksa beslenme düzeninizin içine bir miktar pul biber ya da acı biber ilave ederek metabolizma hızınızı %20'ye kadar artırabilirsiniz.

Metabolizma Hızlandırma İçecekleri

Kahveden kefire, beyaz çaydan sebze sularına, şimdi de sıra gün içinde içmeyi tercih edebileceğiniz birbirinden sağlıklı metabolizma hızlandırıcı çaylarda ve içeceklerde!

Yeşil Çay

yesil-cay-faydalari

Kilo vermek isteyenlerin ellerinden düşürmedikleri o yeşil çaylar aslında bu konuda oldukça doğru olabilecek tercihlerden biri. Antioksidan özellikleri oldukça yüksek olan yeşil çay, metabolizmayı hızlandırma konusunda da tam bir uzman. Aktarlardan ya da marketlerden kolayca temin edebileceğiniz kurutulmuş yeşil çay yapraklarını demlemek içinse tek yapmanız gereken bu yaprakları kaynatıp kenara aldığınız sıcak suyun içine ilave etmeniz ve 8-10 dakika arası bu şekilde emlenmesini beklemeniz.

Dilerseniz içine tarçın gibi metabolizmayı hızlandıran başka bir madde ekleyebileceğiniz gibi tadını beğenmiyorsanız bal gibi doğal tatlandırıcılar da ilave edebilirsiniz.

Kahve

filtre-kahve-kagit-pecete-filtre-kasim-2020

Aslında birçoğunuzun bildiği üzere kahve sindirim ve boşaltım sistemlerini hızla çalıştırmasıyla zaten meşhur ama söz etmeden geçmek de olmaz. Günde 1 fincan sade kahve içerek metabolizmanızın %10-15 oranında hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Tabii kahve içmenize engel bir durumunuz yoksa.

Kefir

Kefir de sağlıklı beslenmeye çalışanların en çok tercih ettiği malzemelerden biri bildiğiniz gibi. Özellikle bağırsaklar üzerindeki olumlu etkileriyle tanınan kefiri marketlerden, doğal ürün satışı olan mağaza ve online alışveriş sitelerinden kolayca temin edebilirsiniz.

Kefirin hem bağırsaklar hem de metabolizma hızlandırma üzerindeki etkilerini daha detaylı keşfetmek isterseniz şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:

Bağırsakların En İyi Dostu Kefir ve Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ev Yapımı Kefir Tarifi

Mate Çayı (Yerba Mate)

yerba-mate-nedir-faydalari-3

Özellikle Güney Amerika'da sıkça tüketildiği bilinen, "kahvenin gücü, çayın faydaları ve çikolatanın mutluluğu bir aradaymışçasına" bir lezzet ve fayda sunduğu söylenen mate çayı, namıdiğer yerba mate, metabolizma hızlandırma çayları arasında üst sıralarda yer alıyor.

İçinde, tıpkı kahvede olduğu gibi bol miktarda kafein bulunması, bunun yanında bol bol da vitamin ve mineral ihtiva etmesi nedeniyle metabolizmayı hızlandırıcı bir etki gösteren mate çayı, yerba mate isimli ağacın yapraklarından hazırlanıyor. Mate çayı yapmak için ihtiyacınız olan mate yapraklarını ve tabii ki bu özel içeceği hazırlayıp içmek için kullanacağınız özel aparatları güvenilir, büyük aktarlardan temin etmeniz mümkün.

Mate çayı nasıl hazırlanır diyenleri yerba mate çayını tüm detaylarıyla anlattığımız şu yazımıza doğru alabiliriz: Yerba Mate Çayı ve Faydaları

Beyaz Çay

beyaz-cay-demlik

Çinliler başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde seveni bulunan beyaz çay da metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunan lezzetlerden. Aktarlardan ve doğal ürün satışı olan mağazalardan temin edebileceğiniz beyaz çayı hazırlamak için kullanacağınız suyun sıcaklığını 70 ila 80 santigrat arasında ayarlayın. Ardından bu suyun içine bir çay kaşığı beyaz çay ilave edip yaklaşık 3-5 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzüp içebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Beyaz Çay

Sebze Suları

havuc-suyunun-faydalari

Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler arasında yerini alan sebzeleri bir araya getirerek oluşturabileceğiniz sebze suları da üzerinizde detoks etkisi oluşturabileceğinden tercih edebileceğiniz doğal ürünlerden. Kullandığınız sebzeye göre değişecek olsa da içeriğinde bolca vitamin, mineral ve antioksidan bulunan sebze sularından doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerdiği ölçülerde tüketebilirsiniz. "Hangi sebze suları metabolizmayı hızlandırır?" diye düşünenler için hızlıca birkaç tariften de söz etmeden geçmeyelim:

Yeşil sebze suyu tarifi: Taze ıspanak yaprakları, salatalık ve yeşil elmayı katı meyve sıkacağında sıkarak afiyetle içebilirsiniz. Güçlü antioksidan etkileri olacağından vücudunuzu kısa sürede toksinlerden arındıracak bu içecek metabolizmanızı da hızlandıracaktır.

Zencefil, havuç suyu tarifi: Bolca havuç ve az miktarda taze zencefili de katı meyve sıkacağından geçirerek sebze suyu elde edebilir ve içebilirsiniz. Bu karışım da sindirim sisteminizin sağlıkla çalışmasına destek olacak doğal içeceklerden biri olacaktır.

Yukarıdaki tarifler gibi diyetisyeninizin ve doktorunuzun size önerdiği sebzeleri bu şekilde sebze suyuna dönüştürerek rahatlıkla içebilirsiniz. Ancak dikkat sebzelerin içindeki lifler de sizin için gerekli olduğundan tüm sebzeleri sebze suyuna dönüştürerek tüketmeyin, bazılarını taze halleriyle doğrudan bir sebze olarak yiyin.

Metabolizma Hızlandırma İlaçları

cekmece-ilac-shutter

Metabolizma hızlandırıcılar söz konusu olduğunda bu konuda ne yazık ki en çok merak edilen konulardan biri de metabolizma hızlandıran ilaçlar oluyor. Bu metabolizma hızlandırıcı ilaçlar kısa sürede hızlı kilo kaybını vadediyor olsa da onlara karşı çok dikkatli olmak, asla bilinçsizce temin edip kullanmamak, doktorun ve diyetisyenin önerileri dışına çıkmamak büyük önem taşıyor.

Metabolizma hızlandırmak için gerçekten işe yarar görülen ve doktor ila diyetisyenler/beslenme uzmanları tarafından da önerilen ilaçlar genel olarak reçeteli olarak satılan, onaylanmış ilaçlar oluyor ve çoğunlukla obezite, aşırı kilo ya da farklı bir rahatsızlık sebebiyle gerekli görüldüğü için kişiye kullanılması öneriliyor.

Sözün kısası siz siz olun, hızlıca kilo verdirmeyi vadeden ancak hiçbir onay almamış, doktorunuz tarafından önerilmemiş hiçbir ürünü asla ve asla kullanmayın, sağlığınızı riske atmayın.

Metabolizma Hızlandırma Diyeti

online-diyet-editor

Vücudun metabolik hızını artırmayı ve böylece daha fazla kalori yakarak hızlıca kilo verdirmeyi hedefleyen "Metabolizma Hızlandırma Diyeti", genellikle yüksel protein ve bol lifli besinlerden oluşan, içinde yukarıda saydığımız baharatların da bol bol kullanıldığı bir diyet programıdır. Ancak tek bir metabolizma hızlandırma diyeti söz konusu değildir ve bu diyet, kişinin diyetisyeni tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Zira bu diyetlerin işe yarayabilmesi için kişinin beslenme planı, günlük yaşamındaki aktiviteleri, yaşı, cinsiyeti gibi kişisel özellikleri dahi oldukça önemlidir. Bu nedenle sizin ihtiyacınız olanın yüksek protein mi, düşük karbonhidrat mı, düşük yağ mı olduğunu ya da tüm bunların hangi kombinasyonlarla diyetinizde yer alması gerektiğini ancak ve ancak size gerekli tetkikleri yapan diyetisyeniniz/beslenme uzmanınız bilebilir, bizden hatırlatması.

Metabolizma Hızlandıran Etkili Tarifler

Metabolizmanızı hızlandırmak için evde yapabileceğiniz farklı tariflerde sıra. Eğer yukarıda saydığımız yiyecekleri, içecekleri nasıl tüketeceğinize karar veremiyorsanız aşağıdaki tariflerdeki şekilde onları değerlendirebilirsiniz. Yalnız dikkat, bu tarifleri de uygulamaya başlamadan önce mutlaka kendi doktorunuza danışmalı, mümkünse bir diyetisyen ve beslenme uzmanından destek almalısınız, yeniden hatırlatmış olalım.

Metabolizmayı Hızlandıran 3 Malzemeli Karışım

hindistan-cevizli-balli-kahve-ekim-2021

Tarçın, metabolizmayı hızlandırma konusunda oldukça usta sayılabilecek isimlerden söylediğimiz gibi. Ona bir de bal ve Hindistan cevizi yağı gibi faydası saymakla bitmeyen iki lezzetli malzeme eklenince nefis bir karışım ortaya çıkıyor. Bu karışımı bir de sabahları içeceğiniz bir fincan kahvenin içine ilave ettiğinizde metabolizma hızınız bir hayli artıyor.

Tam tarifi vermek gerekirse; 1 çay kaşığı tarçın, yaklaşık 170 ml Hindistan cevizi yağı ve 4-5 yemek kaşığı balı karıştırın. Cam bir kavanoza koyp buzdolabına atın. Bu karışımdan her sabah içeceğiniz sade bir kahveye (filtre kahve öneriliyor) 1-2 çay kaşığı kadar ilave edin ve güzelce karıştırın. Lezzeti nefis olan, içtikçe içmek isteyeceğiniz metabolizma hızlandıran kahveniz hazır.

Kavanozdaki tüm karışım bittikten sonra 1 hafta bu uygulamaya ara verip yeniden devam edebilirsiniz. Şimdiden afiyetler olsun.

Anlattığımız bu karışımın diğer harika etkilerini öğrenmek isterseniz sizi hemen böyle alalım: Metabolizmayı Hızlandıran Üç Malzemeli Karışım

Yağ Yakan Detoks Suyu

limon-zencefil-patlak

Eğer zaman zaman popüler hale gelen detoks sularından destek almayı seviyor, onları da evde hazırlamak istiyorsanız metabolizmanın hızlanmasını sağlayan bu yağ yakan detoks suyunu tercih edebilirsiniz: 1 litre kdar suyu güzelce kaynayıp kapaklı bir cam kaba, sürahiye veya şişeye aktarın, içine birkaç dilim limon, ufak bir parça taze zencefil, 2 adet çubuk tarçın ve 1 tutam taze nane ekleyip demlenmeye bırakın. Karışım demlenip ılıyınca içine 1 ufak şişe sade doğal maden suyu (200 ml) ilave edin ve yine sürahinin ağzını kapatıp oda sıcaklığında tamamen soğuyup oda sıcaklığına ulaşınca içmeye başlayın. 1 günde tüm bu suyu bitirmeniz öneriliyor, aklınızda bulunsun.

Daha detaylı bilgi için: Yağ Yakan Detoks Suyu Tarifi

Yoğurt Kürü

sade-yogurt-yemekcom

Yoğurdun da metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğundan söz etmiştik. Eğer laktoz intoleransı gibi bir sorununuz yoksa yoğurdu zerdeçal, limon suyu ve/veya acı biber gibi diğer metabolizma hızlandırıcı malzemelerle bir araya getirerek pratik bir kür oluşturabilir ve uyurken bile metabolizmanızın çalışmasına destek olabilirsiniz. Bu kürü hazırlamak için 3 yemek kaşığı mümkünse ev yapımı yoğurdu bir kaseye alıp içine 1/2 limonun suyunu ve 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçal ya da pul biberi ekleyip karıştırmanız ve yemeniz yeterli.

Daha detaylı bilgi ve tarif için: Yoğurt Kürü

Zayıflama Çayı

elma-sirkesi-puf-noktalari

Hemen her evde bulunan malzemelerle hazırlanan bu zayıflama çayı tarifini hazırlamak oldukça basit. 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal, 2 adet karanfil ve 1 su bardağı kaynamış suyu hazırlayın. Tüm malzemeleri kaynatıp kenara aldığınız suyun içine ilave edin, karıştırın ve bardağın üzerini kapatarak demlenmeye bırakın. Yaklaşık 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra afiyetle tüketin. Bu çayı, 1 ay boyunca her gün içebilir, ardından 1 hafta ara vererek yeniden devam edebilirsiniz.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenleri şöyle de alabiliriz: Ebru Şallı'nın Formunu Borçlu Olduğu Metabolizma Hızlandıran Zayıflama Çayı

Yeşil Çaylı Böğürtlenli Smoothie

Yeşil Çaylı, Böğürtlenli Smoothie Tarifi

Yeşil Çaylı, Böğürtlenli Smoothie Tarifi

Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırma etkisinden faydalanmak için onu doğrudan içmek yerine farklı içeceklere de dönüştürmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gerekenlerse şöyle: Önce yeşil çayı her zaman yaptığınız gibi demleyip süzün ve bir kenarda soğumaya bırakın. Çayınız soğuduktan sonra blendera soğumuş yeşil çayı, küçük küçük doğradığınız muz parçalarını ve dondurulmuş böğürtlenleri koyup çekin. Dilerseniz kıvam vermesi için içine karadutlu ve/veya vanilyalı dondurma ilave edin. Buz küplerini de içine ekleyip tekrar blenderdan geçirin ve servis edin. Ellerinize sağlık.

Detaylı tarif isteyenler buraya: Yeşil Çaylı Böğürtlenli Smoothie Tarifi

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

metabolizma-hizlandirma-ekim-2021

  • Metabolizmayı hızlandıracak yiyeceklerden, içeceklerden, hatta farklı karışımlardan söz ettik ama metabolizmayı hızlandırmanın en doğal ve etkili yollarından biri de egzersiz yapmak bildiğiniz gibi.
  • Sadece düzenli olarak yapacağınız hızlı tempolu bir yürüyüşle bile metabolizma hızınızı artırabileceğiniz gibi farklı sporları düzenli olarak yapmaya başlayarak da bunu daha etkili bir hale getirebilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra metabolizmanızı hızlandırmak için beslenme düzeninizi de yeniden gözden geçirebilirsiniz. Yeterli, aşırıya kaçmadan ve düzenli olarak beslendiğinizda, daha basit bir tabirle az az ama sık bir şekilde yemek yediğinizde metabolizma hızınız artacaktır.
  • 3 ana öğüne ek olarak yapılması gereken 3 ara öğünü atlamamak da uzun vadede metabolizma hızınızın artmasını sağlayacaktır.
  • Tabii ki bahsini ettiğiniz tüm ana ve ara öğünlere yukarıda saydığımız tarçın, yoğurt gibi yiyecekleri de bol bol ilave etmenizde fayda var.
  • Kahvaltı etmeyi alışkanlık haline getirmeniz, en dar zamanda bile evden küçük de olsa mutlaka kahvaltı yaparak çıkmanız metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır.
  • Bunların yanında günlük su ihtiyacınızı belirleyip mutlaka bu miktarda su içmeniz de önemli. Genel olarak "Gün içinde 2 litre su içmeli" gibi bir söylem olsa da bu miktar herkesin bünyesine ve günlük aktivitelerine göre değişeceğinden mutlaka bu konuda bir diyetisyenden ya da beslenme uzmanından destek alın. Gerekli ölçümleri yaptırdıktan sonra belirlenen o "günlük su ihtiyacınızı" gün içinde mutlaka tüketin.
  • Bir Günde Kaç Kalori Almalıyız?

    gunluk-kalori-ihtiyaci-nasil-hesaplanir-2021

    Eğer aklınızda "Bir günde kaç kalori almalıyız?" gibi bir soru oluştuysa onu da hemen açıklamak isteriz: Günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamak için en doğru yöntem bir diyetisyen ve/veya beslenme uzmanına danışmak olacaktır. Örneklemek gerekirse hareketsiz bir hayata sahip 25 yaşında bir kadın, 160 santimetre boyunda ve 60 kilogram ise günlük kalori ihtiyacı 1000 ila 2000 arasında değişir. Bir başka deyişle eğer zayıflamak istiyorsa günde yaklaşık 1000-1200 kaloriye denk gelecek miktarda, eğer kilosunu korumak istiyorsa ortalama 1600-1700 kalori olacak miktarda, kilo almak istiyorsa da 2000 kalori miktarında yemek yemesi önerilir. Hareketsiz bir hayata sahip 25 yaşında bir erkek, 180 boyunda ve 80 kiloda ise günlük kalori ihtiyacının ise 1600 ila 2700 kalori arasında değişiklik göstereceği söylenir. Bu skala göz önüne alındığında ise kilo vermek için ortalama 1600-1700 kalori, kilosunu korumak için 2200 kalori, kilo almak içinse 2700 kalori alması önerilir. Ancak bu örnekler kişisel özellikler göz ardı ederek yapılan çok yetersiz örnekler olarak görülmelidir. Bu nedenle, kendi günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamak için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için: Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

    Sağlık dolu, upuzun ve mutlu bir ömrünüz olsun.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?