Tarçın Çayı

Favorilerime
Ekle

Tarçın çayı, Latince adı Cnnamonum Verum olan ve defnegiller familyasında yer alan tarçın ağacının kokulu kabuklarından hazırlanır. Tarçın kabukları, tarçın ağacın genç dallarından elde edilir.

Toz veya çubuk halinde aktarlarda ve marketlerde satılır. Aromatik bir kokuya ve hafif acımtırak tada sahip olan tarçın kabuğu, mutfakta oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Tarçın çayı nasıl demlenir?

Tarçın çayı, tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabilir. Tarçın kabuklarından çay demleneceği zaman kabuklar suda hafifçe yıkanmalı ve bir tarçın çubuğu dört ya da beş küçük parçaya bölünmelidir. Kaynamış su, tarçın kabuklarının üzerine dökülüp 10 dakika demlenmeye bırakılır. Burada önemli olan tarçın kabuklarının su ile birlikte kaynatılmaması gerektiğidir. Su ile birlikte kaynatılan tarçın kabukları hem vitamininini hem de lezzetini kaybedecektir.

Tarçın çayı için kullanılan standart ölçü, 1 fincan suya orta boy tarçın çubuğu şeklindedir. Çay yaparken toz tarçın kullanılacaksa 1 fincan suya 1, 5 çay kaşığı toz tarçın kullanılmalıdır. Demlenen tarçın çayını tatlandırmak için şeker yerine bal kullanılması tavsiye edilir. Bal dışında süt katılarak de içilebilen tarçın çayına farklı bitkilerden hazırlanan çaylar da eklenebilir.

Tarçın çayının faydaları nelerdir?

- Tarçın çayı, kandaki istenmeyen pıhtılaşmayı önler. Kan dolaşımını hızlandırır.

- Şeker eksikliğinde ellerde ve bacaklarda görülen titremeleri azalttığı bilinir.

- Soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların semptomlarını hafifletir. Aynı zamanda vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle mide kramplarını hafifletir.

- Antibakteriyel özelliğe sahip olan tarçın çayı, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

- Yemeklerden önce içilen tarçın çayı açlık hissini azaltır. Oolong çayı ve aspir çiçeği gibi metabolizmayı hızlandıran ve buna bağlı olarak zayıflamaya yardımcı olan bir özelliği olduğu bilinmektedir.

- Tarçın çayı zihin yorgunluğuna iyi gelir, yoğun çalışmanın neden olduğu baş ağrılarını hafifletir. Aynı zamanda tarçın kokusu dikkati arttır ve kısa süreli hafızayı geliştirir.

Tarçın çayının zararları nelerdir?

Dengeli bir şekilde kullanıldığında herhangi bir zararı olmayan tarçın çayı, özellikle zayıflamak için fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hassas bünyeli kişilerin tarçın çayı kullanmadan önce dikkat etmesi gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise doktora danışılarak tüketilmelidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?