elma sirkesi tarifi

Herkes Sirkesini Evde Yapsın Diye: Harika Püf Noktaları ve Sirke Tarifleri

Favorilerime
Ekle

Turşu kurulurken burnumuza çalınan o ekşi ve keskin kokuyla başladı sirke ile tanışıklığımız. Yıllar içinde faydalarına şahit olduk. Temizlik yaparken kullandık, zayıflamak isterken elimiz hep sirkeye gitti. Yemeklerimizin, sularımızın içine girdi. Aslında yüzyıllardır temel şifa kaynaklarımızdan da biri. Son dönemlerde yeniden önem kazandı.

Fakat sirkenin temelinde fermantasyon yatıyor. Bu süreç aylar alıyor. Market raflarından aldığımız sirkeler rafinasyon ürünleri oldukları için sirkenin tam anlamıyla faydalarından yararlandığımızı söyleyemiyoruz. Ancak bu doğal mucizeyi biraz emek, biraz da sabırla evde yapmak ve tüm faydalarından doyasıya yararlanmak mümkün.

''Ben yaptım'' demekten gurur duyacağınız sirke yolculuğuna başlıyoruz hep birlikte.

İşin aslı: Fermantasyon nedir? Fermante ürünlerin faydaları nelerdir?

Sirke yapımını anlatmadan önce bilmemiz gereken oldukça önemli bir konu var. O da ismine aşina olduğumuz fermantasyon. Konu üzerine yapılmış yüzlerce tanıma bir yenisini daha eklemeden, elimizden geldiğince özetleyerek size ne denli önemli olduğundan bahsedeceğiz.

Fermantasyon, bakteri ve mantarların yardımıyla maddelerin mayalanmasına verilen isim. Mayalanma sürecinin sonunda mayalanan meyve, sebze vb. vücudumuz için en faydalı şeylerden birine dönüşüyor. Fermantasyon ürünlerine örnek verecek olursak; sirke, boza, ekşi maya, ekşi mayalı ekmek, ev yapımı yoğurt, ev yapımı sucuğu sayabiliriz.

''Ne gibi bir faydası var?'' diyenleriniz için anlatalım. Vücudumuzda iki tane beyin var desek yeridir aslında. İkinci beynimiz ise bağırsaklarımız. Onların sağlıklı bir şekilde çalışması için en önemli şeylerin başında ise sahip olduğu probiyotikler geliyor. Fermante ürünler ise probiyotiklerin yaşamasını sağlar, çoğalmasına yardımcı olur. Bu nedenle fermante edilmiş ürünler çok değerli. Onları tüketmek ise oldukça önemli. Fermante edilmiş en güzel ürünlerin başında ise sirke geliyor.

Gelelim yapım aşamalarına...

Gerçek bir mucize: Sirke anası nedir?

elma-sirkesi-shutter-2022

Sirke anasının oluşmasını sağlayan malzemeler ise; şeker oranları yüksek ve doğal meyveler ile temiz içme suyu, nohut, bulgur gibi bakliyatlar. Bu malzemelerle sirke kurduktan sonra elde ettiğiniz sirke anasını bir kavanozun içinde kuru, temiz ve orta ısıdaki bir ortamda saklayabilir, bir sonraki sirke yapımında mayalamak için başka bir maddeye ihtiyaç duymadan sirkenizi kurabilirsiniz.

Sirke anasının rengi, meyvelere göre değişecektir. Aklınızda bulunsun.

Bunları mutlaka bilin: Ev yapımı sirkenin püf noktaları

Bu meyveleri iyice yıkayın, çürük kısımlarından arındırın. Meyvelerin kabuklarını kesinlikle soymayın. Onlar sirkeleşme işlemi için oldukça önemli. Sert dokulu meyveleri minik minik doğramak, daha çabuk sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

Ardından temiz bir içme suyu hazırlayın. İlk kez sirke kuruyorsanız elinizde sirke anası olmayacaktır. Bu nedenle nohut, bulgur ve organik balı elinizin altında bulundurun. Mutlaka cam kavanoz kullanın. Plastik şişelerde hazırlayacağınız sirkelerden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Meyveleri, bulgur, nohut ve balı ilave ederek silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırın. Tahta kaşıkları bu süreçte rafa kaldırın. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün kadar serin, kuru ve doğrudan ışık almayan bir ortamda bekletin. 2 günde bir kapağını açıp karıştırın

Sürecin sonunda bir 20 gün kadar daha bekleyeceğiz. Ardından sirke anasının oluştuğunu göreceksiniz. Sirke anasını alın. Dikkatli bir biçimde cam bir kaba aktarın. Ardından sirkenizi tülbentten geçirin. Cam şişelere boşaltın. Dilerseniz bu aşamada bal ile tatlandırabilir ya da tuz ilave edebilirsiniz.

Gelelim tariflerimize. Sizi tarifsiz bırakmamak adına en çok kullanılan 3 sirkenin tarifini aşağıya iliştirdik. Tariflerin her biri 5 kg'lik kavanozlar için uygun. Buyursunlar.

Mis gibi: Ev yapımı elma sirkesi tarifi

En çok kullanılan ve sevilen sirkelerin başında geliyor elma sirkesi. Şifası bol bu sirkenin, tadı da bir o kadar şahane. Özellikle doğal, tatlı mı tatlı elmalardan yapıldığında lezzeti iki katına çıkıyor. Ev temizliğinden salata sosuna kadar birçok alanda kullanabileceğiniz bu güzelliğin gelin yapılışına göz atalım.

Malzemeler:

  • 1 kg. elma
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 3 litre su
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1/2 çay bardağı bulgur

Nasıl Yapılır?

Elmaları iyice yıkayın ve kurulayın. Ardından minik minik doğrayarak içme suyu doldurduğunuz cam kavanozun içine aktarın. Bal, bulgur ve nohutları ilave edin. Silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırın. Ağız kısmını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.

Not: Elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmanıza gerek olmadan sirke yapabilirsiniz.

Kurulsun turşular: Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi

Mevsimi geldiğinde bağları, asmaları dolduran güzeller güzeli üzümler... Onların faydalarından diğer aylarda da yararlanmak gerek. Bu nedenle zamanı geldiğinde, üzümlerin en tatlı halleriyle sirke hazırlamak için sıvayın kollarınızı.

Malzemeler:

  • 1,5 kilo dilediğiniz cinsten üzüm
  • 2,5 litre su
  • 1/2 çay bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin. Ardından süzdürerek afiyetle tüketin.

Not: Elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmanıza gerek olmadan sirke yapabilirsiniz.

Faydası bol: Ev yapımı nar sirkesi tarifi

nar-sirkesi

Malzemeler:

  • 1,5 kg nar
  • 2,5 litre su
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1/2 çay bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

Narların tanelerini tek tek ayıklayın ve su dolu cam kavanozun içine aktarın. 20 gün boyunca üzeri tülbentle kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda içerisine nohut, bal ve tuz ilave ederek karıştırın. 20 gün sonunda sirke anasını alıp, süzdürerek kullanın.

Not: Elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmanıza gerek olmadan sirke yapabilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Arzu Kutlu4 Ağustos 2017 12:35
merhabalar Elma dışında diğer sirkelerin tarifinde şunu fark ettim. Elmaya ilk aşamada tuz,bal ve nohut koyar iken diğer sirkeleri 20 gün beklettikten sonra mayasını koyduk neden böyle yaptık acaba Elmanın farkı nedir? yada bu şekilde yapılması gerken diğer sirke çeşitleri nelerdir.
Yanıtla
AYŞE ARABACI 20 Ağustos 2019 13:33
Yanıtla
bunun Elma olması ile alakası yok ,sirke tarifi konusunda acayip bi karmaşa var.aslında tuz bal vs fermantasyonu hızlandırmak içindir,koymasak daha iyi ama bu seferde sirkenin olma süresi uzar.hatta hiç su koymadan sadece meyve ve çiçek balı ile kurarsın gercek sirke odur bence.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?