Unuyla, ezmesiyle, kısacası farklı formlarıyla mutfaklarda yerini alan yulafı yakından tanıyalım diyoruz bugün. Kendisi gün geçtikçe daha popüler bir hale geliyor, sağlıklı beslenmeye gayret edenler ve diyet yapanlar başta olmak üzere yediklerine dikkat edenler tarafından çokça tercih ediliyor. Peki ama neden?
Bugün yulaf ne işe yarıyor öğrenelim, onu nasıl tüketebileceğimizi de keşfedelim diyoruz. Farklı formlarıyla, tatlılardan tuzlulara, birçok tarife dahil edebileceğiniz yulafı yakından tanıyınca onu daha da çok sevecek, eğer bugüne dek onu hiç kullanmadıysanız en yakın zamanda alıp kullanmak isteyeceksiniz, eminiz.
Gelin yulafın faydaları nelerdir, yulaf nasıl tüketilir hep birlikte adım adım keşfedelim.
Yulafın faydaları nelerdir?
Yulaf, içeriğinde bolca B1, B3, B5 ve B6 vitamini, aynı zamanda fosfor, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum gibi birçok mineral ve besin lifi barındıran bir tahıl aslında. İçeriğindeki tüm bu yararlı maddeler sayesinde tüketilebilecek en iyi tahıllar arasında üst sıralarda olan yulaf, doğru şekilde tüketildiğinde vücuda şöyle faydalar sağlıyor:
Yulaf nerede bulunur?
Yulaf temin etmek istiyorsanız ve "Yulaf nereden alınır?" diye düşünüyorsanız onu doğal ürün satışı yapan market ve mağazalardan temin edebilirsiniz.
Yulaf nasıl tüketilir?
Yulafın faydalarını görünce onu hemen tüketmeye başlamak isteyebilirsiniz ama öncesinde bunları öğrenmenizde de fayda var. Yulaf bir tahıl olduğu için tüketimini kolaylaştırmak adına öncesinde çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Bu sebeple yulaf piyasada farklı formlarda karşımıza çıkıyor. En yaygın yulaf ürünleri şöyle:
Yulaf kepeği: Yulafın dış kabuğunun öğütülüp tüketime uygun hale getirilmesiyle elde edilen kısmıdır. Kalorisi düşük olduğu, midede şişme özelliği bulunduğu ve sindirimi uzun zaman aldığı için bazı diyet programlarının olmazsa olmaz malzemelerinden biri olarak görülür. Yulaf kepeği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi şöyle alalım: Yulaf Kepeği
Kabuğu çıkarılmış yulaf taneleri: Dış kabuğu temizlenmiş yulaf tanelerinden oluşur. İri pirinç tanelerine benzeyen bu kısma da yine büyük marketlerden ulaşılabilir.
Kesilmiş yulaf - çelik kesme yulaf (İrlanda yulafı): Kabuğu çıkarılmış yulaf tanelerinin birkaç parçaya bölünmüş halidir. Kırık pirinçlere benzer.
İskoç yulafı: Kesilmiş yulafın ince öğütülmüş hali denebilir. Suda haşlandığında lapa kıvamında karışımlar elde edilir.
Yulaf ezmesi: Ülkemizde de en çok tercih edilen yulaf şekillerinden olan yulaf ezmesi, kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesi ve yassı hale getirilmesiyle oluşuyor. Yassılaştırılan yulaf daha uzun ömürlü olması adına kurutularak paketleniyor. Böylece çok daha uzun süre bozulmadan, sağlıkla kullanılabiliyor. Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde su veya sütle bir arada pişirilerek lapa haline getirilmesiyle çok pratik bir tarife dönüşüyor.
Yulaf unu: Yine marketlerden kolayca temin edebileceğiniz bir ürün olan yulaf unu, kabuğu çıkarılmış yulaf tanelerinin öğütülmesiyle oluşuyor. Ekmekten kurabiyeye, birçok hamur işinin yapımında kullanılabiliyor. Yulaf unuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenleri şu içeriğimize de bekleriz: Yulaf Unu
Yulaf ile yapılabilecek tarifler
Yulafın faydalarını öğrendik, onu piyasada hangi formlarda bulabileceğinizi, nasıl tüketebileceğinizi temel olarak anlattık. Şimdi sıra geldi en lezzetli kısma! En sağlıklısından en pratiğine, sizin için bazı yulaflı tariflerimizi hemen aşağıya bırakıyoruz. En sevdiğiniz tarifi seçin, malzemeleri hazırlayın, mutfaktan bekleniyorsunuz.
Yulaf ile yapabileceğiniz en pratik tariflerden biri yulaf lapası aslında. Yulaf ezmesi, süt ve şeker ya da pekmez gibi bir tatlandırıcı küçük bir tencerede karıştırarak birkaç dakika pişirin. Dilerseniz içine kakao, tarçın gibi farklı tatlandırıcılar da ilave edin. Kıvam alan karışımı kasenize alıp üzerini evdeki malzemelerle, damak tadınıza uygun olarak süsleyin. İşte bu kadar. Örnek, daha detaylı bir tarif isterseniz sizi şöyle de alabiliriz: Pratik Kakaolu Yulaf Lapası Tarifi
Yorumlar
0