uyku-duzeni-yasemin

Uyku Düzeni ve Beslenme

Favorilerime
Ekle

Sağlıklı ve dengeli beslenme sebebimizin en temel amacı sağlıklı bir bedene sahip olmak. Sağlıklı beslenirken yalnızca doğru besin tercihleri yapmak sağlığınızı tamamen iyileştirmek ve korumak için yeterli değil. Beslenme danışmanlığı süreçlerimin en başında uzunca bir ön görüşme yapıyorum, tüm detaylarıyla yaşamlarınızı analiz edebilmek için. Ancak o zaman beslenmenizi olumlu-olumsuz etkileyen etkenler ortaya çıkıyor. İşte uyku da bu incelediğim detaylardan biri.

İnsanlar yaşamlarının ortalama üçte birini uykuda geçirirler. Hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada da uykusuzluğun yaşamı tehlikeye sokabileceği kanıtlanmıştır. Vücudun ihtiyaç duyduğu uyku süresi yaşa ve genetik faktörlere göre değişiklik gösterir ama ortalama olarak gençlerde 7-8 saat, yetişkinlerde 6-7 saattir.

Gereğinden az uyumak, çok uyumak veya değişken bir uyku düzenine sahip olmak metabolizmamız için olumsuz etkilere sahip. Yine yolumuz dengeye çıkıyor. Dengeli ve düzenli uyku alışkanlığı, sağlıklı ve enerji dolu bir bedene sahip olmamız için önemli.

Kısa uyku süresi ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelendiği bir çalışmada: Uyku süresini uzatan ve daha kısa süre uyuyan katılımcılar karşılaştırılmış. Sonucunda çeşitli önerilerle uyku süresini uzatan katılımcılarda gün içinde basit karbonhidrat tüketiminin 10 gram azaldığı görülmüş. Yani görüyoruz ki besin tercihlerimizi bazen biz değil uykusuzluğumuz yapabiliyor.

Uyku düzeninin etkilediği bir diğer mekanizma da sirkadiyen ritim. Sirkadiyen ritim, vücudumuzun gün içinde yaşadığı fizyolojik ve biyolojik değişiklikleri ifade etmek için kullanılan bir terim. Uyku düzensizliği sirkadiyen ritmi bozuyor, bu da vücudumuzun kusursuz işleyen mekanizmasında düzensizliklere yol açıyor. Yani siz kusursuz bir beslenme düzenine sahip olsanız da, sindirim sisteminiz doğru çalışmıyorsa, hormonlarınız yeteri kadar salgılanmıyorsa, vücudunuz besin emilimini yapamıyorsa o zaman tükettiğiniz besinler vücudunuzda kullanılamıyor demektir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?