Rhubarb Faydaları

Saplarında Şifa ve Lezzet Gizli Olan Bitkiyle Tanışın: Rhubarb (Ravent)

Favorilerime
Ekle

Rhubarb'ın sözlük anlamını biz yazacak olsak, yazdığımız cümle ''binbir derde deva''olurdu. Köklerinde şifa gizli muhteşem bir bitkiden bahsetmek üzere karşınızdayız. Malta eriği, moringa, rezene çayı, chia tohumu derken son zamanlarda özellikle bahsi geçen bitkilerden biri de rhubarb oldu. Özellikle yurt dışında her şeyin içerisine giren rhubarb aslında ülkemizde de var olan ama nelerde kullanıldığı çok da bilinmeyen bitki.

Artık rhubarb'ın daha yakından tanımanın ve sık sık tüketmenin zamanı geldi! En önden buyurun.

İçindekiler

  • Rhubarb (ravent) nedir?

Rhubarb Nedir

Rhubarb yani Türkçe karşılığıyla ravent, çok yıllık bir bitki olup yaprakları yeşil gövdesi de pembe ya da kırmızı renge sahip bir bitki çeşidi. Litaratürde sebze sınıfına girse de birçok insan onu meyve olarak biliyor. Yapraklarında zehirli asitler ve maddeler bulunduğu için yaprakları asla tüketilmiyor. Ancak gövdesi ve kökleri afiyetle yenebiliyor.

rhubarb

Birçok faydası bulunan bu rhubarb, ev ortamında dahi yetişebilen bitkilerden biri. Uzun süre çiçek vermeyebiliyor ve boyları 1 metreye kadar büyüyebiliyor. Suyu çıkarılıyor, kozmetik sektöründe kullanılıyor ve yiyeceklerin içine giriyor. Özellikle yurt dışında çok sevilen bu bitkinin onlarca faydası var.

  • Rhubarb faydaları nedir?

rhubarbin-faydalari

  • Hazımsızlık, kabızlık, gaz gibi bağırsaklarda yaşanan problemlerin azalmasına yardımcı olur. Midenin ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
  • Doğru miktarlarda tüketildiği takdirde kusmayı ve ishali önlemeye yardımcıdır.
  • Cilt yaralarına, egzama gibi hastalıklara iyi gelir.
  • İçerisindeki K vitamini ile hafızayı güçlendirir, beyni korur.
  • Düşük kalorili oluşuyla zayıflamaya yardımcıdır ve tokluk hissi yaratır.
  • Metabolizmayı hızlandırarak daha hızlı yağ yakmanıza yardımcı olur.
  • Kemik gelişimine destek olur, kemik erimesi gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kötü kolestrolün düşmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerini düzenler, bu nedenle diyabet rahatsızlığı olanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği sebzelerin başında gelir.
  • İçindeki A vitamini ve antioksidanlar sayesinde cildinizin güzelleşmesine de yardımcı olur.
  • Rhubarb nelerde kullanılır ve nerelerde satılır? Nasıl yenir?

rhubarb-nasil-kullanilir

Faydalarını da öğrendiğimize göre gelelim nasıl kullanıldığına ve nasıl yendiğine. Rhubarb yani diğer adıyla raventin sadece kök ve gövde kısımlarının kullanılması gerektiğinin altını çizmiştik. Kök ve gövde kısımlarının suyunu çıkararak içebilirsiniz. Rhubarb suyunu dilerseniz katı meyve sıkma aleti ile sıkarak suyunu çıkarabileceğiniz gibi, rondodan geçirip katı kısımlarını süzerek de suyunu içebilirsiniz. Mide ve bağırsaklarınızı düzenlemenize yardımcı olur.

Rhubarb'ın kök ve gövdesi kullanılarak kozmetik sektöründe çok farklı kremler ve şampuanlar yapılıyor. Özellikle cilt problemlerine çok iyi gelen rhubarb bu şekilde de kullanılabiliyor. İçeriğinde rhubarb olan kozmetik ürünlerden satın alarak rhubarb'ı cildinize sürebilirsiniz.

Kök ve özellikle gövde kısmını tatlılarınızda, reçellerinizde ve yemeklerinizde de kullanma şansınız var. Gövde kısımlarını küçük küçük doğrayarak etle birlikte soteleyebilir farklı bir lezzet ve aroma katabilirsiniz. Reçel yapma mantığıyla şekerin içerisinde bekletip reçelini ya da tatlı sosunu yapabilirsiniz. En sevilen kullanım alanlarından biri de tart ya da kekin içerisinde kullanmak. Hem tatlınıza farklı bir renk veriyor hem de yemelere doyamayacağınız güzellikle bir tadı oluyor. Özellikle kek ve tartların içerisinde çilekle birlikte kullanılıyor. Aklınızda bulunsun.

Rhubarb'ı internet sitelerinden sipariş verebileceğiniz gibi ülkemizin özellikle Doğu Anadolu'da haziran ve temmuz aylarında bulabilirsiniz. Rhubarb'ı herhangi bir alerjiniz varsa tüketmemenizi öneririz. Bu durumlarda tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanına danışmadan kullanmamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?