Mevsiminde tükettiğimiz leziz meyveler şöyle dursun; her mevsim tüketebileceğimiz, aroması çok daha yoğun, boyutu küçük ve rahat saklanabilir olan kuru meyveleri hepimiz severiz. Keklerde, kurabiyelerde, sağlıklı tariflerde tercih edilirler; sade haliyle bile yanında bir kahveyle nasıl güzel giderler!
Meyve kurutmanın temel amacı, meyvenin su içeriğini azaltarak bozulma sürecini yavaşlatmak. Bu işlemde yüksek sıcaklıklarda ve kısa sürede olmuyor haliyle. Örneğin, en düşük su oranına sahip olan incirin daha kısa sürede kurutulabilme imkanına sahip olduğu düşünülür. Lakin incir bile ev şartlarında 50 derece sıcaklığa ve 4 saat gibi bir zamana ihtiyaç duyar. Ev tipi fırınlar için duymaya alışık olduğumuz bu derece ve süreler yüklü miktarda elektrik harcamasını da beraberinde getirir. Dışarıdan satın alınan uygun fiyatlı kuru meyvelerde ise şöyle bir handikap çıkar karşımıza: Kükürt dioksit adıyla bilinen ve özellikle kuru kayısı gibi açık renk kalınması istenilen meyvelerde kullanılan bir gazın kullanımı sektörde popülerdir. Kuru meyvelerin depolama süresini arttıran kükürt dioksit kesinlikle tavsiye edilen maddeler grubunda değildir. Uzun vadede astıma ve başka hastalıklara sebep olur; bu da özellikle küçük yaştaki çocuklar için potansiyel tehlike demektir. Böylesine bir faktör varken karşımıza iki seçenek çıkar: Ya evde kendi meyvemizi kurutmalıyız, ya da biraz daha yüksek maliyete satış yapan fakat doğal olduğuna emin olduğumuz satıcılardan alışveriş yapmalıyız. Bu yazıda, son zamanlarda evlerimizde sıkça kullanılan airfryer modellerinde daha kısa sürede ve hoş lezzette meyve kurutmaya dair ipuçlarını paylaşacağız; lakin dilerseniz bu linkten deprem bölgelerindeki doğal kuru meyve satışı yapan firmalarımızı da inceleyebilir, onlara destek olabilirsiniz.
İçindekiler
Airfryer'da meyve kurutmak için uygun sıcaklık derecesi ve dakika nedir?
Airfryer'da her meyve kurutulur mu?
Airfryer'da kurutulan meyveler nasıl muhafaza edilmeli?
Airfryer'da kurutulan meyvelerle yapılan tarifler
Airfryer'da meyve kurutma işlemi için meyveler nasıl hazırlanmalı?
İşe meyveleri seçmekle başlayın. Düşük su oranına sahip incir gibi meyveler ile yüksek su oranına sahip portakal, şeftali gibi meyveleri bir arada kurutmamanızı öneririz. Farklı derece ve dakika seçimleri gerekecektir. Örneğin, %80 üzeri su oranlarıyla birbirlerine yakın sonuç verecek olan çilek, portakal, kivi gibi meyveleri bir arada kurutabilirsiniz. Hazneye koyduğunuz meyvelerin boyutları da önemlidir; aynı örnekten devam edecek olursak, çilek gibi ince bir meyveyle birlikte kurutmayı denediğiniz meyveyi de hatrı sayılır boyutta ufaltmalısınız. Bu sebepten bir seferde tek bir meyveyi kurutmanızı da tavsiye edebiliriz. Portakallar için halka halka, çilek, incir ve kayısı gibi ufak boyuttaki meyveler için bütün halde de kurutma işlemi yapabilirsiniz.
Airfryer'da meyve kurutmak için uygun sıcaklık derecesi ve dakika nedir?
Airfryer'da meyve kurutma işlemi için 100-120 derece ve 1,5-2 saat yeterlidir. İçerisine eklediğiniz meyvelerin su oranına bağlı olarak ilk defa yapacağınız kurutma işleminizde kontrollü davranmanızı öneririz. Bu süre ve dakika, kullandığınız airfryer'ın modeline göre de değişiklik gösterebilir. Bunun yanında belirtmeliyiz ki, bazı airfryer modellerinde kuru meyve ayarı da mevcuttur. Dilerseniz o ayarı da kullanabilirsiniz. Fırından farklı olarak, içerisindeki sıcak hava akımı sayesinde meyvelerin sadece üstü değil diğer kısımları da hızlı bir şekilde kuruyacaktır. Lakin dilerseniz yine de zamanın yarısında meyveleri ters yüz edebilirsiniz.
Airfryer'da her meyve kurutulur mu?
Her meyve airfryer'da kurutma işlemine uygun değildir. Karpuz, kavun gibi su oranı %90 üzerine çıkan meyveler için airfryer'da oluşacak sonuç sizi tatmin etmeyebilir. Lezzetlerinin büyük bir kısmı sularında gizlidir. Zira bu meyvelerin kurutulmuş hali de piyasada bu sebepten yaygın değildir.
Airfryer'da kurutulan meyveler nasıl muhafaza edilmeli?
Airfryer'da kuruyan meyveleri öncelikle tamamen soğutmalısınız. Soğumadan depolama aşamasına geçerseniz yumuşayacak ve yapıları bozulmaya yüz tutacaktır. Tamamen soğuyan meyveleri, tabanına peçete koyduğunuz hava geçirmez bir kaba ekleyin. Kapağını güzelce kapattıktan sonra 1-2 ay kadar kuru, nemsiz bir ortamda saklayabilirsiniz. Her buzdolabının ayarları uygun olmayacağından ve meyvelerin nem dengesini bozacağından buzdolabında depolamanızı önermeyiz.
Yorumlar
0