Pilav, neredeyse her ana yemeğin yanına yakışan, Türk mutfağının en lezzetli yancılarından biri. Evde pişirilen sulu yemeklerin yanında tane tane pişmiş bir pilav olmadan o masa eksiktir bizim için, yalnızdır, kuraktır.
Bir yandan da iyi pilav yapmak aslında mutfakta ne kadar iyi olduğunuzun göstergelerinden biridir. Çoğu kişinin ilk denemesinde lapa lapa yaptığı, dibine tutturduğu pilav zamanla bir ustalığa dönüşür ve iyi pilav yapan insan el üstünde tutulur.
Durum böyle olunca pilavın her Türk ailesindeki yeri ve öneminin çok büyük olduğunu tahmin etmek çok zor değil. Biz her ne kadar pilava "yancı" gözüyle baksak da öyle harika pilav tarifleri var ki insan onu ana yemek olarak sunmaktan ve yemekten hiç utanmıyor, hatta gururlanıyor.
Sadece beyaz pirinç pilavı ile sınırlı kalmasın lezzet haritanız diye, evde kolaylıkla yapabileceğiniz en lezzetli pilav tariflerini sıraladık.
Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.
Yanında et yemeği varsa tamam: Bademli pilav
Et yemeklerinin yanında yancı değil prensesler gibi oturan pilavı kraliçelik mertebesine yükselten bir tarif bademli pilav. Kokusu bile baş döndürmeye yetecek.
Böylesini yemediniz: Bademli pilav tarifi
Bulgura lezzet şoku: Mercimekli bulgur pilavı
Bulgur bizim kültürümüzde var, her sofraya konuk olabiliyor, ister turşu ile ister yoğurtla lezzet patlamaları yaşatabiliyor. Şimdi ona yine bir o kadar sevdiğimiz mercimek de katılıyor. Size ise keyifle yapması ve yemesi kalıyor.
Doymayan kalmayacak: Mercimekli bulgur pilavı tarifi
Rengine kurban: Domatesli pilav
Yaza en çok yakışan yemeklerden biridir domatesli pilav. İri, sulu domateslerin pirince kavuştuğunda halaylar çektiği domatesli pilav tarifinde mutluluğa dair her şey var. Hele bir de sıcak sıcak kaşıklanırsa değmeyin keyfinize.
Sıcak tüketiniz: Domatesli pilav tarifi
Orta Asya'dan gelen lezzet: Özbek pilavı
Pilavı iyi yaparım diyenlerin ustalığını gösterebileceği Özbek pilavı kuzu etinin lezzeti ile havuç, soğanın aromasıyla çok farklı bir pilav tadımı vaat ediyor. Vitaminin bol olması da cabası.
Ayranla iyi gider: Özbek pilavı tarifi
Sofranın assolisti: Patlıcanlı pilav
Patlıcanlı pilav sadece lezzetiyle değil görüntüsüyle de kalpleri eritecek, midelerde bayram yaratacak bir lezzet. Dilim dilim kesilmiş patlıcanların tane tane pilavla birleştiğini düşünün, zaten eliniz hemen kaşığa gidecek.
Keyfi ikiye katlar: Patlıcanlı pilav tarifi
Pasta niyetine: Etli, havuçlu pilav
Yine görünümüyle ağızları sulandıran bir pilav var menümüzde. Kuşbaşı kuzu eti, kuru soğan, sotelenmiş havuç ve nohutun birleşiminden kat kat lezzet doğuran bu tarif misafirlerinize kendilerini özel hissettirecek, orası kesin.
Yemeye kıyamazsın: Etli, havuçlu pilav tarifi
Evin ustalarına özel: Perde pilavı
Ev yapımı tavuk suyunu önceden hazırladıysanız, önceden haşlanmış tavuk etiniz varsa ve pilav konusunda kimse benim elime su dökemez diyorsanız perde pilavı ile ustalığınızı ilan edebilirsiniz. Hazırlamasının biraz zahmetli olması gözünüzü korkutmasın, sonuç harika olacak, güvenin bize.
Perdeler açılsın: Perde pilavı tarifi
Bayramların gözdesi: Kavurmalı pilav
Özellikle Kurban Bayramı süresince ve sonrasında sıklıkla tüketilen kavurmalı pilav için illa bayramın gelmesini beklemenize gerek yok. Bu lezzeti bu mideler her zaman hak ediyor çünkü. Et yemeğinin yanına pilav yapmak yerine ana yemek olarak kavurmalı pilavı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Lezzet bombası: Kavurmalı pilav tarifi
Unutulmaz sokak lezzeti: Nohutlu pilav
Sokaktaki seyyar amcalardan aldığımız, maç çıkışında, konser öncesinde keyifle yediğimiz nohutlu pilav evde yapılınca da bir harika. Mevlidlerin de gözde ikramı olan nohutlu pilavın bekar evlerinin, öğrencilerin de en favori lezzetlerinden biri olması çok da tesadüf değil.
Turşu da koy yanına: Nohutlu pilav tarifi
Tarçın pirince aşık olursa: İç pilav
Tereyağlı pilava bayıldığımız yetmiyormuş gibi onun içine ciğer, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın, incecik kıyılmış dereotu giriyor ve tadından yenmeyen bir ana yemeğe dönüşüyor. Baharatına kurban.
Yeri dolmaz: İç pilav tarifi
7 baharatın gücü adına: Buhara pilavı
Karabiber, muskat, karanfil, yenibahar, zencefil, tarçın ve kimyondan oluşan 7 baharat, kuzu etiyle buluşuyor ve tadından yenmeyen bir pilav tarifi oluşturuyor. Buhara pilavı yemeden geçen günlere üzüleceksiniz.
Dolmalık fıstık da bunu sevdi: Buhara pilavı tarifi
Bereket dolu: Mantarlı bulgur pilavı
Mantar sevenlerdenseniz pilavı mantarlı tatmaktan da ayrı bir zevk duyacaksınız, hiç şüpheniz olmasın. Mantarın yanına kuru soğan, havuç, taze soğan ve kurutulmuş domates de eklediniz mi böyle lezzet olmaz diyeceksiniz.
Kaşık kaşık yenir: Mantarlı bulgur pilavı tarifi
Bir Karadeniz harikası: Fırında hamsili pilav
Hamsili pilavı dışarıda yersiniz ama en makbulü evde yapılanıdır. Karadeniz'in güzel kadınlarının sevgi ve emeğini kattığı hamsili pilavı yapmak şimdiye kadar gözünüzü korkuttuysa da şimdi denemenin tam sırası, zira sandığınız kadar zor da değil. Hamsinin bol olduğu dönemleri yakalamanız yeterli, gerisi çocuk oyuncağı.
Uyy çok da güzelmiş ha oraya: Fırında hamsili pilav tarifi
Yalancı perde pilavı: Yufkalı pilav
Perde pilavının bir tık kolayı yufka pilavı. Aslında aralarındaki en önemli fark pirinç pilavının hamura değil de hazır yufkaya sarılması. Ciğer yerine kuzu eti, çeşitli baharatlar yerine pilava renk vermesi adına zerdeçal kullanıp çok daha farklı bir pilav yaratıyoruz, sonrasında ise afiyetle parmaklarımızı yiyoruz.
Denemeye değer: Yufkalı pilav tarifi
En favori ikili: Tavuklu pilav

Üzerine karabiber, yanına turşu ile ayranla dünyanın en pratik lezzetlerinden biri olan tavuklu pilavı ister öğlen yemeğinde, ister akşam yemeğinde keyifle yiyebilir, ailenize ve sevdiklerinize mutlu sofralar bahşedebilirsiniz. Tavuk etlerini tiftikleyin ve lezzetin sizi alıp götürmesine izin verin.
Bir tabak asla yetmez: Tavuklu pilav tarifi
Yorumlar
1