Et sevdalıları en az 1 hafta yaşadı. Çünkü dolapta ortalama bir zamana nazaran 10 kat daha fazla et var.
1 hafta boyunca üç öğün kavurma yapamayacağınıza göre menüyü genişletmek gerek. Ama önce kurban eti ve kavurma hakkındaki sorularınıza cevap olacak püf noktalarımızı paylaşalım sizlerle. Kıvamıyla lokumu kıskandıracak kavurmalar yapalım. Kurban etimizi güzel güzel pişirelim, bütün kış afiyetle tüketebileceğimiz kışlık kavurmalara hazırlayalım diyoruz.
Velhasıl, sofralarımıza da bayramı en lezzetlisinden getirelim. Biz başladık siz de soğumadan yetişin.
-
Kurban eti nasıl pişirilir?
Bayram sabahı kurbanımızı kestik. İhtiyaç sahibine, komşuya, akrabaya dağıtıp, geriye kalanını afiyetle yemek için eve getirdik. Pişirmek için kolları sıvadık. Dikkat! İlk püf noktası geliyor. Yeni kesilmiş kurbanın eti, hemen pişirilmez, tüketilmez.
Kurbanların kesim sırasında etleri sertleşir, bol sinirli bir hale gelir. Bekledikçe sertliği kaybolur ve yumuşamaya başlar. Yumuşama süresi kurban türüne ve bulunduğu ortamın ısısına göre değişir. Bu nedenle belli bir süresi bulunmasa da iyisi mi siz elinizden geldiğince çok, hatta mümkünse bir gün kadar bekletin. Bekletin ki sertliğini üzerinden atsın. Dinlendirdiğiniz ortamın havadar, güneş almayan bir ortam olmasına da özen gösterin.
Sertliğini üzerinden attıktan sonra kasapta ya da evde kıyma haline getirip, günlük yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Kıymasını yaparken içine mutlaka iç yağından karıştırın. Bu şekilde nefis köfteler, tavalar yapabilirsiniz. Ciğerini, pirzolasını mutlaka ayırın. Lezzetli ciğer şişler, mangalda pirzolalar pişirin. Söz konusu bayram olduğu için biz kavurmalık eti anlatalım biraz.
Etinizi kavurmalık ya da kuşbaşı boyutlarında doğrayın. Et kendinden yağlı ama siz yine de çok minik bir miktar tereyağı ya da zeytinyağı ekleyin tencerenize. Ardından etlerinizi ilave edin. İlk aşamada birkaç dakika yüksek ateşte başlayın, daha sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Eti pişirirken ağır ağır pişirmek önemli ve en sağlıklı yöntemdir. O yüzden ilk aşama haricinde ocağınızın altını hep kısık ateşte bırakın. Uzun uzun pişirin ki içi ve dışı aynı oranda pişsin.
Sarımsak ve soğansız olmaz. Ardından içerisine soğan ve sarımsağı ilave edin. Etler ve diğer malzemeler iyice piştiğinde afiyetle yiyeceğiniz kavurmalar hazır. Ama bazen etlerimiz sertleşebiliyor, ya da dilediğimiz yumuşaklıkta olmuyor. Lokum gibi kıvama sahip kavurmaları garanti eden birkaç püf noktamız daha var.
-
Lokum bunu kıskandı: Kavurma nasıl yumuşak olur?
Hemen anlatalım. Kavurmalarınızın yumuşacık, ağızda dağılan bir kıvamda olmasını istiyorsanız dikkat etmeniz ilk nokta etinizin ilk sertliğini atmış olması. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sertliğinden kurtulsun yeter ki. Yumuşak olmaması için hiçbir nedeni kalmıyor.
Sertliğini atmış etleri lokum gibi pişirmek için yoğurt suyu, süt ya da sodanın içine bekletin. Güzelce marine edin. Bu maddelerin içinde bulunan asitler, etin yumuşamasını sağlayacaktır. Marinasyon süresi de etin yumuşaklığını etkileyen en önemli faktörlerden. Sodanın içinde maksimum 2 saat, yoğurt suyu ve sütün içinde 5-6 saat beklemesi yeterli olacaktır. Daha uzun süre bekletilirse protein değerinde ve tadında kayıplar yaşayabilir.
Kavurma etlerimiz güzelce yumuşadı. Sıra geldi pişirmeye. Etler, yüksek ateşte uzun süre pişirilirse suyunu kaybeder ve sertleşmeye başlar. Bu nedenle ağır ateşte pişirmeye özen gösterin Son püf noktası; pişerken içine tuz ve baharat atmayın. Son aşamada içine bu malzemeleri ilave edin ki etiniz sertleşmesin. İçine mutlaka defne yaprağı ya da kekik gibi baharatlar atın. Bu malzemeler etin kokusunu alıp, lezzet ve yumuşaklık verecektir. Kavurmalar iyice piştikten sonra da kapağı kapalı bir biçimde güzelce dinlendirin.
Dinlendirdikten sonra gelsin lezzetli mi lezzetli, yumuşak kavurmalar...
-
Kışlık kavurma nasıl yapılır?
Sadece bayramla sınırlı kalmasın kavurma keyfimiz. Kışın da yazın da güzel güzel tüketelim bu lezzeti. Bu yüzden evlerimizde kışlık kavurmalar pişer. Daha sonraları da afiyetle yenir. Kışlık kavurmayı normal kavurmadan ayıran en önemli nokta, kışlık kavurmanın iç yağı ya da kuyruk yağı ile pişmesidir. Bu yağlar etin daha lezzetli olmasını, daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu kavurmanın içerisine ekstra yağ konmaz, baharatları normal kavurmaya nazaran daha az, tuz miktarı ise daha fazla olur. Suyunu çektikten sonra da güzelce kavrulur.
Gelelim nasıl yapıldığına. Burada da dinlendirilmiş kurban etine ihtiyacınız var. Dinlenmiş etleri varsa sinirlerinden ayırarak işe başlayın. Daha sonra yağları ve eti minik minik doğrayın. Soğanın kabuklarını soyun ve bir bütün olarak bırakın. Tencerenizi ocağa alın ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Ardından eti ilave edin. Birkaç dakika sonra soğanı tencereye atın ve kapağı kapalı bir biçimde pişmeye bırakın. Ara sıra açıp karıştırın. Varsa üzerinde oluşan kefi alın.
Ayrı bir tencerenin içinde yağları pişirin. Renklerinin iyice dönmesini ve hafif hafif erimelerini bekleyin. Sert parçaları ayırın. Et, suyunu iyice çektiğinde soğanı çıkarın. Bir süzgeç yardımıyla diğer tencerede pişen yağları etin içerisine ilave edin. Eti ve yağları karıştıra karıştıra orta ateşte güzelce kavurun ve tuzunu iki katı oranında ilave edin. Ocaktan alın.
Saklama kaplarınızın içine etlerinizi eşit miktarda bölüştürün. Oda sıcaklığında bekletin. Bekledikçe yağlar devreye girecek ve etlerle bütünleşerek donacaktır.
Kışlık kavurmalar da hazır, ellerinize sağlık.
-
Kavurma nasıl saklanır?
Kurban etinden yapacağınız nefis tariflere geçmeye son bir aşama kaldı. Kışlık kavurmayı hazırladınız. Peki ya bozulmadan uzun süre nasıl saklayacaksınız?
Kavurmalarınızı çok fazla olmayan miktarlarda kaplara yerleştirin. Bu kapların temiz olmalarına özen gösterin. Kapların ağzını sıkıca kapatın ve buzlukta ya da derin dondurucuda muhafaza edin. Bu şekilde hazırladığınız kavurmalar yaklaşık 6 ay dayanacaktır. Çok fazla miktarlarda hazırlayıp, dolaba kaldırmanız küflenmelere sebep olabilir. Ayrıca tüketirken çözülmesi zaman alabilir.
Dilerseniz hazırladığınız kavurmayı bir fırın tepsisine yayın. Donduğunda küçük küçük parçalara bölüp, buzdolabı poşetine yerleştirin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde tüketmek istediğiniz miktar kadarını dolaptan çıkarmış olursunuz.
Tüm püf noktalarını biliyoruz artık. Kendileri mütevazı, tatları efsane tarif önerilerimiz de burada.
-
Bayram kavurması tarifi
Bayram dediğin kavurmasız düşünülemez. İşte bu yüzden tam da bayram sofralarına yakışır bir lezzetle başlıyoruz!
Hem de yapımı çok kolay: Bayram kavurması tarifi
Nefis kavurma çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Düdüklüde yumuşacık et kavurma tarifi
"Benim pişirdiğim kavurma bir türlü istediğim gibi olmuyor" diyenleriyse hemen bu tarifimize doğru alalım, düdüklü tencereden destek alıp onu lokum gibi pişirelim.
Üstelik çok daha kısa bir sürede: Düdüklüde yumuşacık et kavurma tarifi
Nefis kavurma çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kavurmalı pilav tarifi
Az önce bahsettiğimiz kavurmalı pilavla tanıştıralım. Kendisi önümüzdeki bir ay boyunca, haftada en az 2 gün misafirimiz olacak. İsterse yatıya gelsin bile diyebilirsiniz...
Haklısınız: Kavurmalı pilav tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Sulu kavurma tarifi
Sulu et yemeklerini sevenlerdenseniz sulu kavurma bu bayramda gözdeniz olacak. Bildiğimiz kavurmaya göre daha bereketli bir ana yemek olan sulu kavurma kalabalık sofralar için de ideal.
Ekmek bitirirsin: Sulu kavurma tarifi
Nefis kavurma çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kemikli et kavurma tarifi
Kemik suyunun, kemikli etlerin faydaları saymakla bitmediğine göre buyurun bu kez de onu kemikli haliyle değerlendirelim.
Suyunu da afiyetle içelim: Kemikli et kavurma tarifi
Nefis kavurma çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kavurmalı tost tarifi
Kaşar, kavurma biraz da kornişon turşu... Normal tostların tahtını sallamak için güçlerini birleştirdi. Kurun şöyle güzel bir kahvaltı masası, baş köşesine de bu tostu koyun.
Çok güzel oldu be: Kavurmalı Tost Tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Mantarlı kavurmalı dürüm tost tarifi
Klasik kavurmalı tostun lezzetini katlamanızı sağlayacak çok özel bir tarifimiz var sırada. Bu kez kavurma başrolü mantarla paylaşıyor, klasik ekmeklerin yerini lavaşlar alıyor...
Her öğüne uygun: Mantarlı kavurmalı dürüm tost tarifi
Kavurmalı farklı dürüm çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kavurmalı yumurta tarifi
Adettendir, bayramın ilk günü bayram kavurması yenir. İkinci günün sabahında da tostun yanına şöyle bir kavurmalı yumurta yiyin. Fani hayatınızın en doyurucu kahvaltısı olacak. Midenizi hazır edin.
Buyursunlar: Kavurmalı yumurta tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Sac kavurma tarifi
Sac üzerine koyduk etleri. Domatesler desteğe geldi, soğanlar aşkla kavruldu güzelce. Şölen oldu, güzellikler işte böyle doğdu.
Yine mi güzeliz: Sac kavurma tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Çoban kavurma tarifi
"Şöyle bol biberli bir çoban kavurma olsa... Ne güzel yerdik" diyordun ya hani. İşte, o an geldi. Hadi tadını dibine kadar çıkar.
Tarifini uzaklarda arama, tam burada: Çoban kavurma tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kuru erikli kuzu yahni tarifi
Yahni gibi suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız lezzetlerden birini hazırlamak isterseniz adeta saray mutfağından çıkıp sofranıza gelmişçesine özel bu yemeğe sofranızda yer açın deriz.
Ekmeği uzatır mısınız: Kuru erikli kuzu yahni tarifi
Farklı yahni çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Hünkar beğendi tarifi
Kısık ateşte bol soğanla pişiyor etler. Ardından unla kavrulmuş, bol patlıcanlı bir sosla buluşuyor. Kendimizi hünkar gibi hissetmek işte bu denli pratik. O beğendiyse biz de bayıldık.
Üstelik bu lezzeti herkesle paylaştık: Hünkar beğendi tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Alinazik tarifi
Yoğurtlu, patlıcanlı enfes bir karışımın üzerine, minik minik doğranmış etler geliyor, Alinazik et yiyen herkesin bayıldığı bir lezzet sunuyor.
Bu bayram unutulmaz olacak: Alinazik tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Et sote tarifi
Eti soteledikten sonra hep sert olduğunu düşünüyorsanız henüz doğru tarifle karşılaşmamışsınız demektir. Yumuşacık, lokum gibi etler pişirmek, suyuna da ekmek banacağınız enfes bir yemek hazırlamak istiyorsanız yaklaşın böyle.
Aradığınız her şey tam burada: Et sote tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Güveç tarifi
Adını pişirilirken kullanılan güveç kaplardan alan bu enfes lezzet, kuzu etinin sebzelerle bir araya gelip şov yaptığı bir tarif. İşin içine bir de kuyruk yağı girdi mi...
Oy oy oy: Güveç tarifi
Farklı güveç çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Sade kavurma tarifi
En güzel kavurma tarifini arayanlar, dana kavurma nasıl yapılır merak edenler, kuşbaşı yumuşak kavurmaların sırrını merak edenler bu tarifte aradıkları tüm sorunların cevaplarını bulacaklar.
Onsuz olmaz: Sade kavurma tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Lokanta usulü et sote tarifi
Et soteyi daha önce belki de evde hiç böyle yapmamıştınız ama bir kez deneyince her bayram böyle yapmak isteyeceğinize eminiz.
Tıpkı dışarıda yediğiniz lezzette: Lokanta usulü et sote tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Orman kebabı tarifi
Ev halkının en sevdiği yemeklerdendir orman kebabı. Tencere kapağının altından herkesin tabak tabak yiyeceği bir güzellik çıkar. Bol bezelyeli bu lezzeti yine konuk edelim soframıza.
Tencereler hazır olsun: Orman kebabı tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Ciğer kavurma tarifi
Sakatat sevenler buraya. Bu sefer ciğerleri değerlendiriyor ve kızartmadan nefis bir ciğer kavurma yapıyoruz. Bayram sofralarına o çok yakışacak.
Yanına da sumaklı soğan: Ciğer kavurma tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Acem pilavı tarifi
Tane tane dökülen pilav, yumuşacık pişmiş etler ve havuçlar bir araya geliyor. Dev kadro, afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Hadi maharetinizi görelim: Acem pilavı tarifi
-
Dana pirzola tarifi
Hazırlaması 20 dakikanızı alacak, lezzetiyle sofranızı ziyafet sofrasına dönüştürecek bir tarif o.
Verdiğiniz tüm emeğe değecek tatlardan: Dana pirzola tarifi
Farklı pirzola çeşitlerini Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Tas kebabı tarifi
"Ama tas kebabını normal zamanda da yapıyorum ben" demeyin. Mutluluğun olduğu yerde et, etin olduğu yerde tas kebabı vardır ve bu hep böyle gidecektir.
Salçası önemli: Tas kebabı tarifi
Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
-
Kuzu incik tarifi
Yorumlar
1