diyabetik-manset

Diyabet Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği 9 Sağlıklı Tatlı Tarifi

Favorilerime
Ekle

Diyabet hastalığına sahip olan insanların beslenme tedavilerinin en önemli detayı yiyeceklerin doğru miktarlarda yenilmesidir. Hassas ölçülerle tüketilen yiyecekler, öğün atlanmadan uygulanacak bir diyet programıyla bir araya gelince şeker seviyesi ve buna bağlı olarak kontrol altında tutulması gereken beden kitle indeksi oranlarında bir denge sağlanabilir.

Yıllarca kişiye fark ettirmeden bünyeye yerleşebilen bir hastalık diyabet, halkın bildiği adıyla şeker hastalığı... Bu sürede, eğer sağlığa dikkat edilmezse şeker hastalığı fark edilmeden ilerleyebilir ve yüksek kolesterol, uzuvlarda kangren, körlük ve böbrek hastalıkları ve damar tıkanıklığına yol açabilir. Bütün bu sorunların yanında, cinsel iktidarsızlık, kişilik değişmesi, diş, deri, mide-bağırsak hastalıkları da gözlemlenmesine sebebiyet verebiliyor.

Erken teşhis her zamanki gibi önemli: Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

diyabet-1

  • Aşırı su tüketme ve ağız kuruması
  • Fazla idrara çıkma ihtiyacı
  • Çok ve sık acıkma
  • Fazla yemek tüketimine rağmen zayıflama ve halsizlik
  • Cildin kuru ve kaşıntılı olması
  • Vajinal kaşıntı
  • Görmede bulanıklık
  • Ayaklarda uyuşma, karıncalanma
  • Cildin kuruması, kaşıntı problemi
  • El ve ayak içlerinde yanma
  • Uzun süre aç kalınınca titreme
  • Sinirlilik hali
  • Yemeklerden sonra rehavet
  • Tatlıya aşırı düşkünlük
  • Horlama
  • Her şey kararında güzel: Hangi yiyecekler, hangi ölçülerle yenmeli?

    supermarket-market-ocak-2021

    Şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrılmakta ve mutlaka ama mutlaka doktor gözetiminde bir tedavi gerektirmektedir. Fakat ana hatlarıyla 'şeker hastalığı ve besinler' konusunu ele alacak olursak:

    Kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar: Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi sakatatlar şeker hastaları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

    Doktor kontrolünde tüketilmesi gereken gıdalar: Pekmez, üzüm, muz... gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar

    Şeker hastalarının içli dışlı olması gereken besinler:
    Proteinler: Et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt ve süt ürünleri
    Karbonhidratlar: Tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, tahıllar
    Lifli yiyecekler: Bulgur, posa bakımından zengin meyve ve sebzeler
    Ve en önemlisi: Bol su

    Tüm bunlar dışında, şeker tadı vermek üzere kullanılan tatlandırıcılar da şeker hastalığı beslenme tedavisinde kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda, sakarin ve sukraloz maddelerinin kullanımı önerilmiş.

    En çok bilinen tatlandırıcılardan biri olan aspartam için ise uzmanlar, 'Şekerden 200 kat daha tatlıdır. Uzun yıllar, güvenilirliği konusunda araştırmalar yapılmış ancak, belirli miktarlarda tüketimi güvenli bulunmuştur. Fenilketonüri hastaları tarafından kullanımı önerilmez.' şeklinde açıklamalarda bulunmaktadır.

    Hepsi birbirinden leziz: Şeker hastaları için tüketilmeye uygun tatlı tarifleri

    'Kardeşim şeker hastaları da insan değil mi? Ne yiyecekler bu insanlar? Canları tatlı çektiğinde ne yapacaklar?' dediğinizi duyar gibiyiz.

    İşte tam bu aşamada belirtmeliyiz ki, diyabet hastaları da elbette tatlı yiyebilir. Bu, sahip olduğunuz diyabet tipine göre ve hastalığınızın ilerleme seviyesine göre farklılık gösterse de içine rafine şeker eklenmemiş, doğal şekerle hazırlanmış tarifleri tercih edebilirsiniz.

    Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi, bu hastalığa sahipseniz yiyecek ve içeceklerinizle ilgili olarak yapmanız gereken ilk şey mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önermediği hiçbir tarifi tercih etmemeniz.

    Biz, aşağıda içinde şeker oranı olabildiğince düşük olan tatlı tariflerimizi sıraladık ama siz, hastalığınızın seyrine göre bu tarifleri de mutlaka doktorunuza danışarak değerlendirmeli, ölçülü yemeyi, aşırıya kaçmamayı da unutmamalısınız. Biliyoruz siz zaten yaparsınız ama biz de son bir kez daha hatırlatmış olalım.

    Burada rafine şekere yer yok: Fırında kabak tatlısı

    Prof. Dr. Murat Baş'ın Yemek.com için özel olarak hazırladığı bu tarifte kesinlikle toz şeker yok. Bal kabağının doğal şekerinden yararlanacağınız bu nefis tatlıyı agave şurubuyla da lezzetlendirebilirsiniz ama... Onu da ölçülü kullanmak kaydıyla.

    Üzerine de biraz tarçınla, mis: Fırında kabak tatlısı tarifi

    Görüntüsü yeter: Yoğurt bar

    Yoğurt, biraz bal, renk renk meyve, Antep fıstığı ve yulaf... Malzeme listesinden bile sağlık akan bu barları hazırlarken dilerseniz sadece meyvelere şans verip balı işin içine karıştırmayabilir ya da bal miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.

    Seçim sizin: Yoğurt bar tarifi

    İçinde şeker olmaması yetmemiş gibi: Yağsız, unsuz, şekersiz kek

    Bir tarif düşünün, içinde yağ, un ya da rafine şeker kullanmıyorsunuz, yine de nefis dokulu şahane bir kek elde ediyorsunuz. Yalnız dikkat, içinde kurutulmuş meyveler ve kuruyemişler bulunduğu için ölçülü yemeniz mühim, bizden söylemesi.

    Bir tanesi tatlı ihtiyacınızı karşılamaya yeter: Şekersiz unsuz kek tarifi

    Peki ya canınız kurabiye yemek isterse: Üç malzemeli şekersiz kurabiye

    Canınız kurabiye istedi ama bir yandan da bardaklar dolusu rafine şeker kullanmak istemiyorsunuz. Ne yapacaksınız? Meyvelerden destek alıp sadece üç, haydi bilemediniz dört malzemeyle damaklara şenlik bir kurabiye yapacaksınız.

    Mis: Üç malzemeli şekersiz kurabiye tarifi

    Pişirmeden puding yapmak mümkün: Avokadolu puding

    Tatlı krizlerine 15 dakikada çözüm oluyor, klasik pudinglerden çok daha sağlıklı sayılıyor. Yalnız avokadonun yüksek yağ oranını ve muz ile balın ölçülü almanız gereken gıdalar arasında olduğunu unutmamalı, bu tatlıyı da yemeniz gereken her şey gibi ölçülü bir şekilde tüketmelisiniz.

    E haydi o zaman kaşıklayalım: Avokadolu puding tarifi

    Bekledikçe güzelleşen bir lezzet: Tarçınlı incir uyutması

    Kuru incir ve sütün bir araya gelmesinin bu kadar lezzetli bir sonuç vereceğini tahmin bile edemezseniz. Şekeri doğal, lezzeti yerinde, baharatı bol bu tatlıyı çok seveceksiniz.

    Yapımı kolay, beklemesi zor: Tarçınlı incir uyutması tarifi

    Demek canınız sütlaç istedi: Chia tohumlu şekersiz sütlaç

    Eğer ağız tadıyla bir sütlaç yemek sizin için çok eskilerde kalmış bir anıdan ibaretse, içindeki şekerden ayrı, pirinçten ayrı çekiniyorsanız yaklaşın böyle. Pirincin yerini chia tohumu alıyor, bu sütlaçta şeker kullanılmıyor.

    Karşınızda yeni nesil sütlaç: Chia tohumlu şekersiz sütlaç tarifi

    Bir topuyla mutluluğu garantiler: Tarçınlı elma topları

    Bazen elmayı tek başına kütür kütür yemek yetmez, yetemez ya... İşte o anlarda aklınıza gelsin bu tarif. 10 dakikada, pişirme uğraşına bile girmeden hazır edecek, bir topuyla tatlı yeme isteğinize en kesin ve en masum çözümü bulacaksınız.

    Aman, aşırıya kaçmamaya dikkat: Tarçınlı elma topları tarifi

    Yoğurt bile mutlu: Sağlıklı kup

    Sağlıklı Kup Tarifi

    Sağlıklı Kup Tarifi

    Canınız tatlı istediğinde, sadece 5 dakikada hızlıca yapabileceksiniz, kaşık kaşık yoğurt yemekten çok daha lezzetli bir deneyim yaşayabileceksiniz.

    Üstelik malzemeleri çeşitlendirmek elinizde: Sağlıklı kup tarifi

    Önemli not: Diyabet kronik bir hastalıktır ve diyabetik problem yaşayan kişinin bu sorunla yaşamayı öğrenmesi gerekir. Sağlığını hem beslenme yöntemiyle hem de egzersizlerle desteklemesi gerekir.

    Yukarıda bahsettiğimiz besinler sağlık açısından risk taşımaz. Fakat unutulmamalıdır ki her hastanın şeker düzeyi, dolayısıyla da rahatsızlığının seviyesi farklıdır.

    Bu sebepten siz, bu tarifleri denemeden önce muhakkak ama muhakkak doktorunuza danışın.

    Hepimiz için sonsuz sağlık!


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?