zehirli-mantar-subat-2021

5 Maddede Sizi Ömür Boyu Doğada Yaşatabilecek Mantar Toplama Rehberi

Favorilerime
Ekle

Mantar aşkı, şakaya gelmez. Öldürücü etkisi olduğu bilinmesine rağmen seveni çoktur mantarın. Başlangıçta kültür mantarı artık size mantar gibi gelmemeye başlar. Değişik mantar tiplerini denemeye başlarsınız. Tipini gözünüz tutmasa da her mantarın kendine özgü o farklı aroması bir kere ele geçirmiştir sizi. Ufak psikolojik zehirlenmeleri de atlattıktan sonra hala hayattasınızdır ve artık kendi mantarınızı toplama zamanınız gelmiştir.

Mantar ne zaman toplanır?

mantar-ne-zaman-toplanir-subat-2021

Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor. Mayıs ayından kasım ortalarına kadar devam eden mantar toplama süreci, yüksek ve dağlık bölgelerde yaz aylarında da mümkün. Daha spesifik olmak gerekirse mantar toplamak için en uygun gün tercihi güneşli bir gün ve sabah çiyinin kaybolduğu zamandan öğlen ortasına kadar olan süre.

Mantar nerede toplanır?

mantar

mantar

İstanbul’da Belgrat Ormanı, Şile ve Polonezköy en çok mantar bulunabilen lokasyonlar. Türkiye genelinde ise Bolu dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları ve Toroslar mantar toplamak için en doğru adresler.

Bir mantar için en önemli şey hava geçiren bir ortamda saklanması. Hasır bir sepete koyacağınız mantarlar hava alacağı için plastik poşetten çok daha doğru bir seçenektir. Eğer mantar hava almazsa çok çabuk bozulacağından nasıl saklandığı hayati önem taşıyor. Mantar, köküyle değil topraktan sökmeden, kesici alet yardımıyla toprağa yakın bölümünden kesilerek teker teker koparılır.

Yenilebilir yabani mantarların doğada ne ile temas ettiğini bilmediğimizden onları yıkamamız gerekiyor. Topladığınız gün temizlemeniz gereken mantarlar eğer çok kirli değillerse yıkamaktan kaçının. Çünkü su, mantarların tat ve aromalarının azalmasına yol açarken aynı zamanda daha kolay bozulmalarını sağlıyor. Su ile temas eden mantarın birkaç saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Eğer topladığınız mantarlar çok kirliyse diş fırçası ya da ıslak bir bezle zarar vermeden temizleyebilirsiniz.

Mantarın zehirli olduğunu nasıl anlarız?

zehirli-mantar-subat-2021

Dünyada yiyecek bu kadar fazla şey varken şüpheli gözüken hiçbir mantar için hayatınızı riske atmayın ve onları toplamayın. Toplamayı düşündüğünüz mantarın görüntüsünü mutlaka güvenilir bir kaynaktan kontrol edip, zehirli olup olmadığından emin olun. İstanbul çevresinde 10 binin üzerinde olduğu tahmin edilen mantar türünün sadece 200 tanesinin yenilebilir olduğunu düşünecek olursak, bu işin ne kadar ciddi olduğunu da anlayabiliriz.

Türkiye’de mantar dendiği vakit akla gelen ilk isim olan Mantar Uzmanı Jilber Barutçiyan mantarlar hakkında şu bilgileri veriyor:? "Yenen mantarla yenmeyen mantarı birbirinden ayırmak için geçerli hiçbir teknik ve metot yoktur. Mantarı bilimsel kaynaklardan tanımlayıp, yeni kaynaklardan yenilebilirliğini kontrol etmek şarttır. Yeni kaynakları özellikle vurguluyorum. Eskiden yenebilir zannettiğimiz pek çok mantarın zehirli olduğu hatta öldürücü olduğu artık kanıtlanmıştır. Hiçbir genellemeye inanmayın, pek çok kişi şöyle diyecektir: ’eğer hayvanlar yiyorsa biz de yiyebiliriz o mantarları.’ Bu tamamen boş inanıştır. En zehirli mantarı salyangozlar yer ama insan yediği takdirde ölür. Mantarlar kılık değiştirebilirler, mantarlar değişik yörelerde çıkabilirler, mantarlar bize her zaman tuzak kurabilirler. Bunun anlaşılabilmesinin tek şartı eğitimdir. Halk arasında "Köy Göçüren" adı verilen "amanita phallodies" mantar türüne özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bir tanesi bile bir insanı öldürmeye yeten bu mantarı mutlaka önceden fotoğraflarına bakarak hafızanıza kazıyın ve karşılaşırsanız yolunuzu değiştirin.

Hangi mantar yenmez?

borazan mantari

borazan mantari

Eğer kötü kokuyorsa ve tadı nahoşsa,
Küflenmiş ya da çürümeye yüz tutmuşsa,
Böceklenmişse,
Borucukları veya ayağındaki damar ağları kırmızıysa,
Etleri sararmış ve/veya ıslak ise o mantar yenmez.

Türkiye’de yetişen ve yenebilen mantarlar hangileri?

İstiridye Mantar Sote Tarifi

İstiridye Mantar Sote Tarifi

Hepsini tek nefeste sayalım o zaman: Kuzu göbeği mantarı, kuzu mantarı, domalan, sütsüz mantar, Kanlıca mantarı, tirmit, çörek mantarı, kaypak mantar, öküz mantarı, melez mantarı, doru renkli mantar, çam kabara mantarı, kar çanı, bal mantarı, değişken renkli çayır mantarı, kara kız mantarı, imparator mantarı, şemsiye mantarı, posteki mantarı, istiridye mantarı, kayın mantarı, yumurta mantarı, borazan mantarı, kıvırcık mantarı, biftek mantarı, kükürt mantarı, pullu mantarı, sığır dili, dede sakalı.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?