Makarnanın içine giriyor, lezzetine lezzet katıyor. Ete, tavuğa çok yakışıyor. Tek başına sotelenip yenebiliyor, salatasından fırınlanmışına her hali kendine hayran bırakıyor. Bitkisel protein kaynağı denilince akıllara ilk onun adı geliyor. Konumuz pişirmesi hassas, kendisi pek faydalı mantarlar. Hemen hemen tüm yemeklere yakışan mantarların pişirmesi ise oldukça mühim mesele.
Fazla pişirince formu bozuluyor, suyunu salabiliyor. Az pişirince içerisi çiğ kalıyor. Fırında suyunu salıyor ve kararak pişiyor. Izgara edilirken de içi çiğ kalabiliyor. Gelin, mantarı en iyi nasıl pişirebileceğinizi tüm püf noktalarıyla masaya yatıralım. Şimdi gelsin nefis mantarlı yemekler...
Mantarları soteleyerek pişirme
Elinizde tazecik, yenebilir olduğundan emin olduğunuz mantarlar var. Bu mantarları ilk aşamada birçoğumuz hemen yıkamaya geçiyoruz. Oysa mantarlar yıkanmadan, silinerek ya da üstündeki katmanı bir bıçak yardımıyla soyularak hazırlanması gereken besinlerden biri. Mantarlar yıkandıkları zaman suyu ve kiri içine hapseder. Sünger gibi bir yapıya sahip oldukları için yıkandıklarında tatları bozuluyor ve hemen kararıyorlar. Bu nedenle yıkanmadan, limonlu su ya da normal suyla ıslatılmış bir bez veya kağıt havlu yardımıyla silinmesi gerekiyor. Konuyla ilgili detaylı içeriğimizi şöyle bırakıyoruz: Neden Aldığınız Mantarları Pişirmeden Önce Suyla Yıkamamalısınız?
Bu aşamanın ardından temiz ve kuru bir tahtanın üzerinde kesmek şart. Kestikten sonra hemen pişirme aşamasına geçilmeli. Aksi takdirde kararmalar yaşanabiliyor. Mantarları sotelemek için kalın, yanmaz ve yapışmaz tabanlı, mümkünse demir döküm, ısıyı eşit yayan bir tava kullanmanızı öneririz. Sulu bir yemeğini yapıyorsanız da yine yanmaz yapışmaz tabanlı mümkünse seramik ya da granit bir tencere kullanın. Orta ya da hafif yüksek bir ateşte, mantarları ezmeden, sürekli karıştırmadan sotelemeye özen göstererek pişirmeye başlayın. Sotelemeden önce mutlaka yağ ilave edin. Sotelemeye başladıktan sonra da içerisine minik bir miktar daha yağ ve limon suyu ilave etmeyi ihmal etmeyin. Mantarlarınızın miktarına göre limon suyu miktarını ayarlayın. 250 gram mantara 1 çay kaşığı gibi düşünebilirsiniz. Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın.
Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin. Farklı sebzeler ilave edeceksiniz ayrı bir tavada soteleyerek buluşturun ya da mantarları tavadan çıkarıp diğerlerini pişirmeye geçin. Çünkü mantarlar pişme süresi anlamında diğerlerinden farklı ve piştiktçe formunu yitiriyor. Bu yüzden sotelerken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Mantarları fırında ve ızgarada pişirme yöntemi
Fırında pişerken ya da ızgara yaparken yaşanan en büyük problemlerin başında ise mantarların içindeki suyu bırakması ve tadının acılaşması geliyor. Bunu engellemek için yağdan destek almak gerekiyor. Özellikle mantarlarınızı fırınlarken tereyağı ya da sıvı yağ desteği çok mühim. Öncelikle fırında pişirecekseniz saplarını çıkarın ve silin. Ardından içlerine minik bir parça tereyağı ilave edin. Dışını da zeytinyağı ya da başka bir sıvı yağ ile yağlayın ve bu şekilde 180 derecelik fırında pişirin.
Yorumlar
0