brooklynsupper.com

Tüm Yöntemleriyle ve Bilinmeyen Püf Noktalarıyla: Enginar Nasıl Pişirilir?

Favorilerime
Ekle

Bilinen tarihi Antik Yunan'a kadar dayanıyor. Onlarca hastalığa şifa oluşuyla tanınıyor. Yeryüzünün en şifalı, en estetik tomurcuğundan bahsedeceğiz sizlere. Konumuz: Enginar. Özellikle Ege Bölgesi'nde neredeyse çoğu yemeğin içine giren, bahar ayları geldiğinde sofralara renk katan, hafifliği ve doyuruculuğuyla çokça tüketilen bir sebze.

Pişirmesi de mühim mesele. Birbirinden farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilen enginarı seçerken de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Örneğin; yaprakları açılmamış, sıkı ve çürüksüz olmasına özen gösterin. Tazeliği ise diğer bir önemli konu. Sapını salladığınızda elastik bir şekildeyse enginarınız taze demektir. Bu şekilde enginarlar varsa elinizde hadi pişirmeye başlayalım.

Haşlayarak ve buharda pişirme yöntemi

Enginarlarınızı temizledikten sonra eğer yapraklı bir şekilde tüketmek ve pişirmek istiyorsanız enginarları güzelce yıkayarak işe başlayın. Bu aşamada kullanabileceğiniz iki yöntem var. Birincisi enginarı haşlamak. İkincisi de enginarı suyun buharıyla usul usul pişirip yumuşatarak yemeye hazır hale getirmek. Buharla pişirme yönteminde lezzeti daha çok içinde kalıyor. Haşlama yönteminde ise çok daha hızlı bir sürede yenmeye hazır hale geliyor.

Enginarlarınızın uygun şekilde temizleyip saplarını kısalttıktan sonra içi kaynayan su dolu, birkaç damla limon ilave edilmiş suyun içerisine koyun ve enginarın yaprakları yumuşayana kadar pişirin. Ardından enginarınızı sudan alın ve oda sıcaklığında bir süre soğuttuktan sonra yapraklarını çıkararak afiyetle tüketmeye başlayın.

Dilerseniz aynı işlemi buharda pişirme aparatlarıyla da yapabilirsiniz. Sadece bütün halde değil, küçülterek, kalbini çıkararak ya da bebek enginarları da bu yöntemlerle pişirebilirsiniz. Buharda ya da haşlanmış enginarlardan başka tarifler yapabileceğiniz gibi yapraklarını soslara özellikle de aioli sosa batırıp yemek de çok keyifli. Önerimizdir.

Tencerede pişirme yöntemi

Özellikle Türk mutfağında en çok tüketilen enginar tarifi, enginarın soyulmuş temizlenmiş hali. Dolmasından yemeğine her çeşidi yapılan enginarları tencerede yemek şeklinde pişirmek ise hassas konulardan. Öncelikle kullanacağınız tencerenin ısıyı eşit dağıtan, ince tabanlı ve mümkünse demir döküm ya da seramik bir tencere veya tava olmasına özen gösterin. Enginarlarınızı soyulu şekilde almışsanız içindeki suyundan çıkarıp mutlaka güzelce yıkayın. Evde kendiniz soymuşssanız da mutlaka limonlu suyun içerisinde beklettikten sonra pişirme aşamasına geçin.

Pişirme aşamasında ocağınızın altını çok açmamaya, çok fazla su ilave etmemeye de özen gösterin. Bırakın en kısık ateşte ağır ağır pişsin. Tatlandırmak için mutlaka limon suyu, defne yaprağı, limon, soğan gibi malzemelerden destek alın. Enginarı çok yumuşacık olana kadar pişirmemeye özen gösterin. Aksi takdirde tadı bozulacaktır. Ocaktan aldıktan sonra soğutup iyi kalitede bir zeytinyağı ile buluşturmayı da ihmal etmeyin.

Fırında pişirme yöntemi

Fırında bütün halde pişirebileceğiniz gibi, temizlenmiş haliyle de pişirebilirsiniz. Ama en yaygın pişirme çeşitlerinin başında bütün halde pişirmek geliyor. Temizlenmiş enginarlarınızın yapraklarını hafif aralayın ve içlerine sarımsak, zeytinyağı, tuz ilave edin. Güzelce ovarak her yerine yayın. Ardından alüminyüm folyoya sarıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Bu işlemi yaprakların arasına peynir gibi malzemeler doldurarak da yapabilirsiniz.

Enginarı dolma şeklinde fırında pişirmek istiyorsanız da ısıya dayanıklı demir döküm bir tencerenin içerisinde fırına vererek pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişirmek istemezseniz de enginarınızı mutlaka önden haşlayarak içlerini doldurun ve o şekilde hazırladığınız enginar dolmalarınızı fırına verin.

Izgarada pişirme yöntemi

Belki de enginarın en lezzetli hali ızgarada pişmiş hali. Hafif is tadı sinmiş, enginarın kendine has tadını ortaya çıkaran bu pişirme yöntemini uygularken minik enginarlar kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Kullandığınız enginarlar da mutlaka taze olmalı. Bu enginarları bütün halde bir süre, ikiye bölünmüş halde de bir süre limonlu suyun içerisinde bekletin.

Haşlama ya da buharda pişirme yöntemiyle bir süre yumuşamalarını sağlayın. Ardından bolca zeytinyağı ve tuzla harmanlayarak yüksek ısıdaki ızgara aktarın. Arkalı önlü hafif kızarıp renk değiştirince ızgaranın üzerinden alın ve afiyetle tüketin.

Kızartarak pişirme yöntemi

Son yöntem ise enginarı kızartmak. Birçoğunuzun belki de şu zamana kadar hiç duymadığı bu kızartma yönteminde enginarların özellikle kalbi ve çiçeği kullanılıyor. Panelerek ya da baharatla tatlandırılarak yüksek ısıda kızmış yağda kızartılıyor. Öncesinde biraz yumuşaması için haşlamak ya da buharda pişirmek gerekiyor.

eatdrinkshrink.com

eatdrinkshrink.com

Kızartmasından tencerede pişirme yöntemine kadar enginarın tüm pişirme yöntemlerini anlattık. Şimdi bu lezzetleri sofraya taşıma sırası sizde. Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?