walnuts.org

İşin Sırlarını Bilin: Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Bayramın neşesini de, lezzetini her bir dilimlerinde saklayan nefis şerbetli tatlılar... Onlarsız çay keyifleri, bayramlar ve özel günler hep eksik kalıyor. Emeğin ve el lezzetinin konuştuğu bu tatlıların en önemli kısmı ise şerbet. Kıvamı mühim, sıcaklığı daha mühim. Aslında çok basit bir oranı olsa da çoğu zaman hata yapılabiliyor ya da sıcaklığı doğru ayarlanmadığı zaman o güzelim emekleriniz boşa gidiyor. Tatlınız ya çok hamur oluyor ya da şerbetini yeterince çekmiyor.

Mutfakta her şeyin bir çaresi var. Dibi tutan pilavın da, kabarmayan hamurun da, tutmayan yoğurdun da, içi pişmeyen kekin de... Şimdi sıra şerbetini çekmeyen tatlılarda. Ziyan oldu diye hiç üzülmeyeceksiniz artık.

Tatlı şerbetini neden çekmez? Şerbetin püf noktaları

Aslında birçok hata henüz şerbet yapılırken başlıyor. Şerbetin ölçüleri hatalı ya da göz kararı konuyor, tam kıvamında şerbetler hazırlanmıyor. Oysaki şerbet yapmak çok ince mesele. Tatlının türüne göre de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin;

- Şekerpare, revani gibi irmikli tatlılarda su miktarı biraz daha fazla (2,5 su bardağı suya - 2 su bardağı şeker gibi)
- Kalburabastı, ekmek kadayıfı, kadayıf gibi hamurlu tatlılarda şeker miktarı suya göre fazla (2,5 su bardağı şeker - 2 su bardağı su gibi)
- Baklava gibi kat kat hamurlu tatlılarda ise şerbet bire bir doğru oranda hazırlanmalı. (2 su bardağı şeker - 2 su bardağı su gibi)

sultan-tatlisi-tarifi-site

Şerbet yapılırken sık sık karıştırılmalı ve şekerin içerisinde güzelce eriyip suyla birlikte kıvam alması sağlanmalı. Birçoğumuz şeker ve suyu ocağın üzerine alıp, karıştırma işlemini unutuyoruz. Karıştırmadığınız durumlarda şeker ve su güzel kıvam almayabiliyor. Bir diğer hata da şerbetin içerisine konan limon suyu miktarı ve zamanlamasının doğru yapılmıyor olması. Şerbetiniz kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve çok fazla limon suyu eklemeyin. Limon suyu şerbetinizin şekerlenmesini önleyeceği gibi kıvam almasını da sağlar. Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli.

Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri. Bu nedenle şerbet ve tatlıyı doğru ısılardayken buluşturmalısınız. Ayrıca şerbeti oda sıcaklığında dinlendirmek şart. Çok sıcak ya da soğuk ortamda şerbetini çekmeyebilir ve şekerlenebilir. Aman dikkat.

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

Diyelim ki tatlınızı hazırlarken bir şeyler ters gitti ve tatlınız yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir sebepten ötürü şerbetini çekmedi. Eğer henüz tatlınızın yapım aşamasında sorunlar varsa (çok kalın ya da çok ince olmaları gibi) şerbetini döktükten sonra çekmemesinin ya da altının hamur kalmasının önüne geçmek bir hayli zor.

Ancak yapım aşamalarında bir sorun olmadıysa oda sıcaklığı ya da şerbet bazlı bir sorunsa tatlınızın mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve üzeri açık bir şekilde bekletin. Bu şekilde biraz daha uzunca bir süre beklerseniz şerbetini çekme ihtimali var. Ancak hala çekmiyorsa fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlınızı içerisine koyun. Tatlı hafif ısınınca (15 dakika kadar sonra) fırından alın.

hurhaber

hurhaber

Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?