Her ne yaparsanız yapın etiniz kuru oluyorsa, özellikle fırında et pişirmek istediğinizde asla hayallerinizdeki gibi bir sonuç alamıyorsanız gözünüzden kaçan birkaç nokta vardır mutlaka. Şimdi şu zamana kadar adım adım izlediğiniz yöntemleri bir kenara bırakın. Sizlerle en yumuşacık et yapmanın püf noktalarını paylaşacağız. Bu püf noktaları sayesinde o kadar emekle hazırladığınız, tabağa koyduğunuzda yumuşacık olmasını beklediğiniz etleriniz artık asla kurumayacak.
Akşam yemeklerinizi güzelleştirecek, kıvamları dillere destan etler için anlatacaklarımızı bire bir uygulayın deriz. Güveçlerden köftelere, fırında steak ya da bonfilelere tüm et çeşitlerinde ve tariflerinde kullanabileceğiniz bu bilgileri bir köşeye not edin. Et pişirmek istediğiniz her durumda lazım olacaklar.
Etinizi yıkamayın
Biz değil, birçok araştırma söylüyor. Et ya da tavuk ne pişirecekseniz pişirin ama etinizi önden yıkamayın. Profesyonel mutfaklarda da aynı durum geçerli. Dünyaca ünlü birçok restoranın mutfağından tutun, yemek yemeyi sevdiğiniz birçok mekana kadar hepsinin mutfağında şefler etleri yıkamayı hiç düşünmez. Bu etin hem lezzetini bozar hem de özellikle sıcak suda ya da farklı malzemeler ekleyerek yıkandığında kıvamının sert olmasına neden olur.
Et yıkamama nedenlerini merak edenlerinize ve yıkamak isteyenlerinizin nerelere dikkat etmesi gerektiğine dair tüm detaylı bilgiler için şuradan alalım sizi: Kafalardaki O Soru: Kırmızı ya da Beyaz Et Aslında Yıkanmalı mı, Yıkanmamalı mı?
Eti mutlaka marine edin
Hep söylüyoruz, bir kez daha altını çizelim. Etleri özellikle biftek, steak gibi daha zor pişen etleri mutlaka ama mutlaka marine edin. Marinasyon işlemi etlerinin daha lezzetli olmasını sağlarken daha yumuşak olmalarına da yardımcı olur. Bu marinasyon işleminde kullanacağız zeytinyağı, yoğurt suyu, soğan suyu gibi malzemeler özellikle onların lezzetini daha çok açığa çıkarmaya yardımcı olur. Üstelik etin içine işleyerek ister fırında ister tavada nerede pişirirseniz pişirin kurumamalarını da sağlar. Özellikle et kokusundan rahatsız olanlarınız için bir ipucu daha verelim. Kokuları keskin, kimyon, karabiber, yenibahar gibi baharatlar, kekik, defne yaprağı, taze biberiye gibi aromatik bitkileri mutlaka kullanın. Bunlar sayesinde etin kokma gibi durumlarını da azaltmış olursunuz. Aklınızda bulunsun.
Marinasyon konusunda daha detaylı bilgi almak isteyenlerinizi de buraya bekliyoruz: Daha Lezzetli Etler İçin: Kırmızı Et Nasıl Marine Edilir?
Köfte pişirecekseniz mutlaka harca zeytinyağı, üzerine bolca sos ilave edin
Özellikle köfteler fırında pişirilmek istendikleri durumlarda çabucak kuruyabilen bir yapıya sahip. Bu nedenle etinizi daha yağlı kullanmanız, hazırladığınız harcın içerisine zeytinyağı da ilave etmeniz etinizin kurumamasını sağlayacaktır. Bu şekilde hazırladığınız köfteleri mutlaka buzdolabında birkaç saat ya da vaktiniz varsa bir gece buzdolabında dinlendirin. Lezzetlerine lezzet katacağınızı göreceksiniz. Bol sosun içerisinde pişirmek etlerinizin yine kurumasının önünde bir engel.
Üzerine serpeceğiniz kaşar peyniri gibi peynirleri de rendeledikten sonra buzlukta bekletmenizi öneririz. Buzluktan çıkarıp yemeğinizi üzerine koyun. Bu şekilde fırınlayın. Peynirlerin de etin üzerinde kuruyup, etin lezzetini etkilemesinin de önüne geçmiş olursunuz.
Eti mühürledikten sonra fırınlayın
Fırında piştiğinde tabiri caizse lastik gibi olan etlerin bir diğer sebebi ise etlerin çok uzun süreler fırında belli bir sıcaklıkla pişmesi. Et piştikçe sertleşiyor ve lezzetini kaybediyor. Bu nedenle steak, bonfile gibi tüm pişirmek istediğinizi etlerinizi önce tavada arkalı önlü hızlı bir şekilde mühürleyin ve ardından o şekilde fırına verin deriz. Bu şekilde fırına verdiğinizde de damak zevkinize bağlı olarak pişme seviyesini ayarlayın. Çok uzun süreler fırında bırakmamaya özen gösterin.
Pişirmek için cam, demir döküm kap ya da fırın poşeti tercih edin
Yapılan bir diğer hata da pişirme kapları seçiminden kaynaklanıyor. Fırın tepsisinin içerisine ya da sinilerin içine etler konulup fırınlanıyor. Bu şekilde pişen etlerin kuruma ya da yanma ihtimalleri çok yüksek oluyor. Bunun yerine ısıya dayanaklı kapaklı cam kaplarla pişirmek, demir döküm tavaların içinde pişirmek ya da hiçbiri yoksa fırın poşetinin içinde bolca sosla pişirmek alabileceğiniz en verimli sonuçları almanızı sağlar.
Minik bir ipucu daha iliştirelim. Pişireceğiniz etin üzerinin açık olmamasına özen gösterin. Uzun süre fırında bırakacaksanız özellikle kapatın. Birkaç dakikalığına fırına atıyorsanız kapatmanıza gerek yok. Uzun süreli pişirme aşamalarında üzerlerini kapatmakta fayda var.
Yorumlar
0