et-yikama-aralik-2020

Kırmızı ya da Beyaz Et Aslında Yıkanmalı mı, Yıkanmamalı mı?

Favorilerime
Ekle

Kimi zaman şöyle bol tereyağlı bir dana kavurma yapmak için doğruyoruz etlerimizi. Kimi zamanda nefis mi nefis bir köri soslu tavuk için hazır ediyoruz tavukları. Vücudumuzun temel protein kaynaklarından olan kırmızı ve beyaz eti, tarifi ne olursa olsun masalarımızdan pek eksik etmiyoruz. Etsiz sofraya oturmayanlarımız ve hatta doymayanlarımız dahi mevcut. Bu nedenle en sevilen besinlerin başında geliyorlar.

Ancak onları hazırlarken ciddi bir mesele var ki birçok insan için cevabı hala muallak. Et pişirmeden önce yıkanmalı mı, yıkanmamalı mı? Birçok evin mutfağında etler önce bir güzel yıkanıyor ardından lezzetlendirilerek pişiriliyor. Profesyonel mutfaklarda ise et kesinlikle yıkanmıyor. Yıkamak bakterileri ne kadar yok ediyor? Yıkamamak bakteri yememize mi neden oluyor? Pişirmeden önce et ve tavuk yıkanır mı?

Etleri yıkama konusunu hep beraber aydınlatalım, et ve tavuk yıkanır mı yıkanmaz mı öğrenelim.

İçindekiler

Kırmızı ya da beyaz et yıkanmalı mı, yıkanmamalı mı?
Eti sıcak suda yıkamak ya da farklı maddelerden yardım almak ne kadar doğru?
Eti yıkamak istersek nasıl yıkamalıyız?
  • Kırmızı ya da beyaz et yıkanmalı mı, yıkanmamalı mı?

tavuk-yikama-aralik-2020

Yukarıda da söylediğimiz gibi birçok evin mutfağında alınan etler hemen soğuk suyla yıkanıyor. Hatta belli bir süre suyun içinde bekledikten sonra durulanarak pişirme aşamasına geçtiği de oluyor. Bu durumda profesyonel mutfakların şeflerinden bir itiraz geliyor ve diyorlar ki: ''Etlerinizi yıkamayın!'' Bunun geçerli bir açıklaması da mevcut. Yapılan araştırmalara göre et yıkamanın temel sebebini etlerin üzerindeki fazla maddelerden kurtulmak ve bakterileri yok etmek istemek. Suda bekletme ve durulama işleminin bu bakterileri yok ettiğine inanılıyor. Peki gerçekten öyle mi?

USDA'nin yaptığı araştırmaya göre bazı bakteriler, etlerin üzerinde sıkı sıkıya tutanabiliyor. Yani yıkama işlemi dahi bu bakterilerden kurtulmanızı sağlamıyor, aksine onlara daha hızlı çoğalma zemini hazırladığı durumlar dahi oluyor. Bu durum göz önünde bulunulduğunda beyaz et ya da kırmızı etin yıkanmaya ihtiyaç duymadığı söyleniyor.

Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün. Özellikle beyaz eti 73 derece ve üzeri ısılarda iyice pişirmek bakterileri yok etmeye yetecektir.

  • Eti sıcak suda yıkamak ya da farklı maddelerden yardım almak ne kadar doğru?

karbonat-aralik-2020

Bir başka inanış ise beyaz ya da kırmızı eti, sıcak suda yıkamak tüm bakterilerin yok olmasına yardımcı olduğu yönünde. Ancak yapılan araştırmalar ve şeflerin bu sorulara verdiği cevaplara göre sıcak suda yıkamak ya da sirke, karbonat gibi maddelerin desteğiyle etleri yıkamak herhangi bir faydayı beraberinde getirmiyor. Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor.

Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.

Ancak etin yıkanabileceği bazı durumlarda yok değil. Örneğin; etin üzerinde kir, yabancı madde varsa etin temiz olduğundan emin değilseniz ve kullanmak durumundaysanız yıkamanız gerekebilir.

  • Eti yıkamak istersek nasıl yıkamalıyız?

et-yikama-aralik-2020

Yine de siz etinizi yıkamak istediniz diyelim ya da etinizin üzerinde yabancı maddeler var. Bu durumda da dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar mevcut. Örneğin; etin varsa tüm kanını süzdürerek yıkamaya başlamak. Tüm kanını süzdürdükten sonra soğuk suyla yıkamaya özen gösterin. Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir.

Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle suyun içinde bekletmek istediğiniz durumlarda mutlaka ağzı kapalı bir biçimde buzdolabında bekletmeye özen gösterin.

Bu şekilde yıkadığınız etler en azından daha dikkatli bir biçimde yıkandıkları için tatları çok da bozulmadan tüketilebilir hale gelecektir.

Kaynaklar: USDA, jfoodprotection, BuzzFeed


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?