Tereyağlı Pilav Tarifi

Herkes Bilmez: Tane Tane, Bembeyaz ve Lezzetli Pilav Yapmanın 4 Püf Noktası

Favorilerime
Ekle

Pilav, Türk yemeklerinin en vefakar yancısı, en kadim dostudur. Yanında pilav olmayan sulu bir yemek, yalnızdır, eksiktir adeta diyettedir.

Her ne kadar pilavı yemeğin yanına aksesuar gibi düşünsek de pilav, sadece bir yancı değil bir çoğu zaman yemeğin ta kendisidir; nohutlu pilav, etli pilav, midyeli pilav...

Her gün bardaklarca pirinçten pilav yapan ev hanımları için pilav yapmak, gözü kapalı bile yapılacak bir iş olduğundan, pilav yapımı küçümsenen ve "amaan altı üstü pilav" diye bakılan bir iş. Peki o zaman neden bütün pilavlar tane tane, bembeyaz ve lezzetli olmuyor?

Aslında pilav yapımı, tecrübe ister, bilgi ister, emek ister. Sizinle paylaşacağımız püf noktaları sayesinde sizi yüzüstü bırakan pilavlarla barışacak, tabaklara tel tel dökülen pilavlarla koltuklarınız kabaracak.

Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.

pirinc-yikama-subat-2021-yeni

Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur. Dünya mutfağında risotto gibi bazı yemeklerde bol nişastalı ve yıkanmayan pirinçler kullanılır ki bu yemekler bizim tane tane pilavımızdan oldukça farklıdır. Pirinç ne kadar iyi yıkanırsa nişastasından o kadar kurtulur ve yıkandıktan sonra akan su o kadar berrak olur.

Doğru su oranı, pilavın lapa olmasını engeller.

pilav-tarifi-adim-4

Bu adımda 2 önemli nokta var; biri pirincin cinsi, diğeri önceden suda bekletip bekletmediğiniz. Sürekli aynı pirinci kullanmak, belli bir ölçüye alışmak ve risk almamak açısından çok önemli. Mesela baldo veya osmancık pirinçlerini kullanıyorsanız 1 bardak pirince 1,5 bardak su(mümkünse sebze veya tavuk suyu) yeterli olacaktır. Ama eğer pirinci önceden suya koyarsanız hali hazırda bir miktar şişeceğinden su miktarını biraz azaltmaya özen gösterin ki pilavınız lapa olmasın.

Lezzetli bir pilavın yolu, doğru pişirmekten geçer.

Tereyağlı Pilav Tarifi

Tereyağlı Pilav Tarifi

Pişirmek, tencere seçiminden yağ seçimine kadar bir çok kararı kapsıyor. Pilav tenceresi diye satılan alçak ve yayık tencerelerde pilav yapmak, her zaman çok daha doğru sonuçlar doğurur. Daha çok pirinç, yüzeydeki ısıya maruz kalır ve çok daha iyi pişerler.

Pilav, tabii ki tereyağlı çok daha lezzetli olur ama tereyağı ısıya dayanıklı bir yağ olmadığından kavurma aşamasını bir miktar zeytinyağ ile yapıp, kavrulma işlemi bittikten sonra tereyağı eklemek pilavınızın hem rengini hem de lezzetini olumlu yönde etkiler.

Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.

Uyusun da büyüsün, 15 dakika demlensin.

arpa-sehriyeli-kuskus-pilavi-adim-5

Pilavınız suyunu çekti, göz göz oldu, artık ocağı kapatma zamanı. Peki bu hemen servis edilebilir anlamına gelir mi? Hayır. Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?