Pofuduk Kek Tarifi

Daha Fazla Hayal Kırıklığına Son: Kek Neden Kabarmaz?

Favorilerime
Ekle

Şahane bir tarif gördünüz ya da özene bezene bir kek yapmak istedi canınız. Kalkıp bir koşu mutfağa doğru gittiniz. Süt, yumurta, un, şeker... Gerekli tüm malzemeler orada. Üç yumurtayı bir kaba kırarak başlayan kek serüveni kekin kalıba konup fırına verilmesiyle devam etti. Fakat onca emekle hazırladığınız, o kadar malzeme kullandığınız kek fırının içerisinde şahane bir şekilde kabarırken aniden söndü. Daha fecisi hiç kabarmadı bile.

Özellikle misafirleriniz yoldaysa ya da ''Sana kek yapacağım'' sözü verdikleriniz heyecanla o keki yemeyi bekliyorlarsa çok üzücü oluyor bu durum. Peki tüm aşamalarını olması gerektiği gibi yaptığınız bu kek neden söndü? Şahane bir şekilde kabartmak ve bir daha kek sönme problemi yaşamamak için sorularınıza yanıt, sorunlarınıza çözüm olalım.

Kek neden kabarmaz ve neden söner?

Fırın kapağının ardından hüzünle kekin sönüşünü izlediğiniz o anlara gelin artık bir son verelim. İşin nedenlerini bilmekte fayda var. Kekinizin aniden sönmesinin ve asla kabarmamasının birçok nedeni var aslında. Bunun başlıca sebeplerinden biri elbette ki ısı değişimleri. Siz kekinizi her ne kadar doğru adımlarla yapmış olursanız olun eğer fırınınızı uygun sıcaklıkta ısıtmamışsanız ya da pişme aşamasında sürekli fırının kapağını açıp kapatıyorsanız o kekin sönme ihtimali çok ama çok yüksek.

Tariflerde özellikle fırınınızı önden belli bir sıcaklıkta ısıtmanız gerektiği ve belli bir sıcaklıkta pişirmeniz gerektiği yazar. İlk 20-25 dakika bu ısıyla asla oynamadan, fırının kapağını açıp ısı değişimleri yaşatmadan kekinizi pişirin. Daha sonraki aşamalarda da içinin pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla sert bir cismi (bıçak, çatal gibi) aniden kekin içerisine batırmayın. Maksimum birkaç kez kürdanla test edin. Keke dokunduracağınız sert ve keskin cisimler kıvamının bozulmasına neden olabilir. Bu şekilde pişirmeye ve test etmeye özen gösterin.

Kekin kabarmamasının ya da sönmesinin bir başka nedeni ise fırınınızın ta kendisi. Fırının pişirme performansı, her yere eşit miktarda ısıyı dağıtamıyor olması, kapağında yaşanan tam kapanmama ve ısıyı içinde tutama problemleri kekinizin sönmesine neden olabilir. Özellikle daha hızlı olması bir şekilde pişmesi için fanlı programlarda pişirdiğiniz keklerde bu sorunu yaşamanız olası. Bu nedenle ısıyı doğru yayan bir fırın kullandığınızdan emin olun.

Bir diğer sorun da tarifte kullanılan malzemelerin bayat olması. Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz. Sönmeyi bırakın kekiniz çökebilir. Peki ama bunları yaşamamak için neler yapmalı?

Muhteşem kabarmış keklerin püf noktaları

Fırınınızı çok iyi tanıyın. Farklı ısılarda ne gibi performanslar gösterdiğini kavrayın. Fırınınızı mutlaka tarifte belirtilen ısıda ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Bu ısıda gereken performansı göstermiyorsa ona en uygun ısıda ısıtın. Kek yapmadan önce tüm malzemeleri mutlaka ama mutlaka oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Bu şekilde ısı farklılıkları olmayacak kekiniz tam dilediğiniz kıvamda pişecektir. Ununuzu mutlaka 2-3 kez eleyerek kullanın. Ne kadar hava alırsa o kadar iyi. Kullanacağınız yumurtaların özellikle oda sıcaklığında olmalarına özen gösterin.

Yumurtaları çok iyi bir şekilde çırpın ve şekerle tekrar çırpın. Hatta dilerseniz beyazını ve sarısını ayrı bir biçimde çırpın. Bu şekilde daha pofuduk olacaktır.

Unu spatula yardımıyla alttan üste doğru yedirerek karıştırın. Çırpmayın. Koyacağınız kabartma tozu gibi malzemeleri unla birlikte eleyerek ilave edin. Kıvamını tarifte yazan şekilde yapın, daha sıvı ya da katı asla bırakmayın.

cookingwithdog.com

cookingwithdog.com

Yumurtaları mutlaka mikserle çırpın. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra azar azar ilave edin. Tüm unu birden ilave etmeyin. Ölçü farklılıkları yaşanabilir, kekiniz birdenbire çok katı olabilir. Unu harca çırparak değil, spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırarak yedirin. Kabartma tozu eklediğinizde daha aktif hale gelmesi için birkaç damla limon sıkın, soda kullanın. Bu şekilde daha güzel kabaracaktır. Çok kabarsın diye içine birkaç paket kabartma tozu atmaya kesinlikle kalkışmayın. Fırına verdikten sonra 20-25 dakika hiç açmayın. Kürdan testi yapın. Piştikten sonra fırında bir süre dinlenmesine izin verin. Ardından keyifle keklerinizi tüketin.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?