Özenle hazırladığınız iç harcı mis gibi biberlerin, kabakların, kuru patlıcanların içine dolduruyor, enfes dolmalara imza atıyorsunuz. İster zeytinyağlı olsun ister etli ya da kıymalı fark etmez, yaptığınız o güzelim dolmalar sofraya çıkar çıkmaz dikkatleri üzerlerine çekiyor, herkesi mutlu etmeyi başarıyor.
Peki ama dolma yaptığımızda sofraya onunla birlikte başka hangi lezzetleri çıkarabiliriz dersiniz? Sizin de aklınızda, özellikle kalabalık sofralar kurmanız gerektiğinde "Dolmanın yanına ne gider?" sorusu oluşuyorsa, içinde zaten bolca pirinç olduğu için yanına pirinç ya da bulgur pilavı yapmak istemiyor ama ne yapacağınızı da bilemiyorsanız hemen yaklaşın böyle.
Çorbasından ara sıcağına, salatasından tatlısına, sofranın başrolü dolma iken yapabileceğiniz diğer lezzetler neler olabilir, nasıl enfes bir dolma menüsü hazırlanabilir anlatıyoruz!
-
Domates çorbası tarifi
Ferah mı ferah zeytinyağlı dolmalardan ya da sıcak olarak sunacağınız etli veya kıymalı harçlı dolmalardan önce sunulabilecek en risksiz, en lezzetli çorbalardan biri o! Eğer misafirlerinizi ağırlayacağınız özel bir menü hazırlayacaksanız ve risk almak istemiyorsanız kurtarıcınız olmaya hazır.
Domates çorbası sevmeyene henüz rastlanmadı: Domates çorbası tarifi
-
Ayran aşı çorbası tarifi
Eğer sıcak havalarda çok sıcak yemeklerden yana değilse mideniz, yine de çorba zevkinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Enfes dolmalardan önce ikram edebileceğiniz, ferah mı ferah bu çorba sofranıza çok yakışacak, eminiz!
Onunla ferahla: Ayran aşı çorbası tarifi
-
Köz patlıcan çorbası tarifi
Klasik çorbalardan çok daha farklı, tadıyla, dokusuyla sıra dışı bir çorba hazırlamaktan yanaysanız közlenmiş patlıcanların o kendine has lezzetini çorbanıza taşıyabilirsiniz. Üstelik kendisi nefis bir dolma menüsüne en çok yakışacak çorbalardan olur.
Bu çorba bağımlılık yapar: Köz patlıcan çorbası tarifi
-
Zeytinyağlı barbunya tarifi
Zeytinyağlı dolma hazırladıysanız onunla birlikte; etli, sıcak olarak yenecek bir dolma hazırladıysanız sofraya tamamlayıcı bir tarif olarak bol zeytinyağlı barbunyayı çıkarabilirsiniz. Bu sayede hazırlayacağınız menü çok daha doyurucu bir hale gelmekle kalmaz...
Sofradaki herkese de parmaklarını yedirir: Zeytinyağlı barbunya tarifi
-
Yoğurtlu havuç mezesi tarifi
Yine hem zeytinyağlı hem de etli dolma tariflerinin yanına en çok yakışan malzemelerden birinde sıra, evet tabii ki yoğurttan söz ediyoruz! Yoğurdu bir kaseye koyup doğrudan sofraya çıkartmak da bir seçenek ama biz bugün biraz daha özel, biraz daha farklı tarifler hazırlayalım diyoruz.
Sofrada ilk bitenlerden biri olacağı kesin: Yoğurtlu havuç mezesi tarifi
-
Yoğurtlu nohut salatası tarifi
Dolmanın yanına ne gider sorusuna cevap aradığımıza göre bol bol yoğurtlu lezzete sözü vereceğiz, tahmin ediyorsunuzdur. Tam da bu yüzden yine bir meze gibi değerlendireceğiniz, bir lokma dolmadan, bir lokma ondan almak isteyeceğiniz bir salata tarifi verelim şimdi.
Nohut sayesinde bolca protein de dolu: Yoğurtlu nohut salatası tarifi
-
Çoban salatası tarifi
"Ben yoğurt yiyemiyorum" diyenler ya dolmanın yanına yoğurdu pek de yakıştırmayanlar olabilir pek tabii. O zaman mutfağımızın en klasik lezzetlerinden olan, her yemeğin yanına yakışan çoban salatasını önermeden geçmeyelim.
Zira kendisi dolmanın yanına da çok yakışıyor: Çoban salatası tarifi
-
Közlenmiş biber salatası tarifi
Klasiklerin dışına çıkmak isteyenler içinse bol sarımsaklı, köz kokulu, enfes kırmızı biberlerimiz giriyor devreye. Bu salata birkaç basit malzemeyle öyle bir lezzete ulaşıyor ki dolmadan bile rol çalabiliyor.
Bir salatadan çok daha fazlası: Közlenmiş biber salatası tarifi
-
Yoğurtlama tarifi
Yine yoğurt kullanmadan edemediğimiz, renk renk sebzelerin lezzetini yoğurtla katlayıp dolmalarla buluşturduğumuz bu tarifimize doğru sizi hızla alabiliriz.
Yapımı kolay, lezzeti olay: Yoğurtlama tarifi
-
Cacık tarifi
Dolma deyince akla gelen ilk üç lezzetten biri o desek yanlış olmaz. Şipşak hazırlanan ve çoban salata gibi hemen hemen her yemeğin yanına yakışan enfes bir cacık, tam kıvamında nasıl hazırlanır görmek isterseniz sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Dolma menünüzden onu asla eksik etmeyiniz: Cacık tarifi
-
Havuç tarator tarifi
Kolayca hazırlanıyor olması sayesinde hemen her sofrada yerini pratik bir şekilde alıyor, mis gibi dolmaların dahi yanlarında görmekten mutluluk duyduğu isimlerin başında geliyor.
O zaman yapalım: Havuçlu tarator tarifi
-
Dereotlu kabak tarator tarifi
Havuçlu tarator en çok yaptığımız, sofralarımıza çıkardığımız tariflerden ama siz onu da biraz farklılaştırmak isterseniz farklı sebzelerden destek alarak bunu da kolaylıkla yapabilirsiniz.
Mesela şöyle: Dereotlu kabak tarator tarifi
-
Hoşaf tarifi
"Biraz da içerim" derseniz sizi dolma menülerine en çok yakışan, ev yapımı enfes lezzetlerimize, yani hoşaflarımıza doğru alabiliriz. Hem zeytinyağlı hem de etli dolma tariflerinin yanında çok iyi giden mis gibi hoşafları ferah ferah içmek için önceden hazırlayıp buzdolabında bir süre bekletmeyi de unutmayın deriz.
En güzel içeceklerden: Hoşaf tarifi
-
Kesme muhallebi tarifi
Gelelim bir dolma menüsü hazırlarken değerlendirebileceğiniz tatlılara. Aslında dolma öyle bir lezzet ki ardından şerbetli tatlılar da sütlü tatlılar da afiyetle yenebiliyor, her biri dolma menüsüne çok yakışıyor. O yüzden biz şimdi size bir sütlü, bir de şerbetli tarif önerisinde bulunacağız ama siz dilerseniz farklı sütlü veya şerbetli tatlı tariflerini de değerlendirebilirsiniz gönül rahatlığıyla.
Sütlü ile başlayalım: Kesme muhallebi tarifi
-
Kalburabastı tarifi
Yorumlar
0