yumurtlama dönemine iyi gelen besinler

Ovulasyon Süreci Huzurla Geçsin: Yumurtlama Dönemine İyi Gelen Besinler

Favorilerime
Ekle

Ergenlikten menopoza kadar her sağlıklı kadının her ay düzenli olarak geçirdiği süreçlerden biri olan yumurtlama dönemi, ovulasyon olarak da biliniyor. Ovulasyon sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek, doğurganlığı etkileyen bir durum olduğu için bu konuda mutlaka alanında uzman doktorlardan tavsiyeler almak, onların önerileri doğrultusunda beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine gitmek büyük önem taşıyor. Tam da bu yüzden bugün yumurtlama dönemine iyi gelen besinleri birlikte keşfedelim diyoruz bugün.

Yapacağınız sağlıklı besin tercihleriyle yumurtlama dönemini huzurla geçirebilir, uzun vadede yumurta kalitenizin artmasına ve korunmasına destek olabilirsiniz.

Yumurtlama dönemini olumlu etkileyen o sağlık dolu besinleri öğrenmek istersiniz, buyurun hemen başlayalım, yumurtlama döneminde kadınlar hangi besinleri tüketmeli, hangi beslenme alışkanlıklarından vazgeçmeli birlikte keşfedelim.

İçindekiler

Yumurtlama dönemine iyi gelen besinler nelerdir?
Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?
Yumurtlama dönemi (ovulasyon) belirtileri nelerdir?
  • Yumurtlama dönemine iyi gelen besinler nelerdir?

yumurtlama-donemine-iyi-gelen-besinler-shutter-1

Yumurtlama dönemini huzurla geçirmek, olumsuz belirtilerin önüne geçmek, daha da önemlisi uzun vadede yumurta kalitesinin artmasını sağlamak için aşağıdaki sağlıklı besinlere beslenme düzeniniz içinde daha çok yer açmanız yeterli. Yalnız baştan uyarımızı yapmış olalım: Aşağıdaki yiyeceklerden herhangi birine karşı intoleransınız ya da alerjiniz varsa tabii ki asla tüketmemelisiniz. Aynı şekilde hiçbir yiyeceği aşırıya kaçmadan, ölçülü bir şekilde tüketmeli ve bunların tek başına tedavi edici olmayacağını, sadece destek olabileceğini unutmamalısınız. Sizin sağlığınızla ilgili en doğru bilgiyi yine sizin doktorunuz bilir ve en doğru önerileri tabii ki kendi doktorunuz yapacaktır. Lütfen, doktorunuza danışmadan hiçbir besini düzenli olarak tüketmeye başlamayın. Uyarımızı da yaptığımıza göre geçelim yumurtlama dönemine iyi gelen besinlere...

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, pazı ve brokoli başta olmak üzere birçok yeşil yapraklı sebzenin içeriğinde bolca C vitamini ve folik asit bulunuyor. Folik asit de yumurta kalitesinin artmasını sağlayan maddelerin başında geliyor.

  • Lahanalar

Beyaz lahana ve Brüksel lahanası da her ne kadar yeşil yapraklı sebzeler arasında anılmıyor olsa da tıpkı onlar gibi yumurta kalitesini olumlu yönde etkileyen besinlerden. Dolayısıyla özellikle mevsimi geldiğinde onları da bol bol tüketebilirsiniz.

  • Havuç

İçeriğinde bolca bulunan beta karoten sayesinde havuç da bu süreçte size destek olabilecek besinlerden. Havucun düzenli olarak tüketildiğinde yumurta sayısını artırdığı, gebelikte yaşanabilecek düşük gibi riskleri de azalttığı söyleniyor, aklınızda bulunsun.

  • B vitamini içeren yiyecekler

Yumurtlama sürecini hem huzurlu geçirmek hem de yumurta kalitesinin artmasını sağlamak isteyenlerin temelde yapması gereken en önemli beslenme değişikliğinden biri başta B vitamini olmak üzere vitamin bakımından zengin besinleri daha çok ve düzenli olarak tüketmek olmalı. Çünkü vitaminlerin genel olarak yumurtlama sürecini büyük destekleri olduğu, doğurganlığı olumlu yönde etkilediği biliniyor. O besinler içinden B vitamini bakımından zengin olanlar arasında ise şunlar bulunuyor: Tam tahıllar, narenciyeler, avokado, muz, fasulye ve mercimek gibi baklagiller, yumurta, süt ve süt ürünleri, badem, fındık gibi kuruyemişler, et çeşitleri. Daha fazlası için: İhtiyacınız Olan B12 Vitaminini Bulabileceğinizi Belki de Hiç Bilmediğiniz 9 Yiyecek

yumurtlama-donemine-iyi-gelen-besinler-shutter-4

  • Bitkisel protein içeren besinler

Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, kinoa, fındık, fıstık, ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, karabuğday gibi bitkisel protein bakımından zengin yiyecekler de yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor, düzenli olarak tüketildiğinde bu süreci daha rahat geçirmenize destek oluyor.

Şu listemize de göz atabilirsiniz: Proteini Et Harici Alabileceğiniz 10 Lezzetli Yemek Tarifi

  • Magnezyum içeren besinler

Magnezyum içeren besinler de içeriğindeki bolca magnezyum sayesinde bu dönemde yaşanabilen şiddetli ağrıların azalmasına destek oluyor, yumurta kalitesini olumlu yönde etkiliyor, hatta gebe kalmayı kolaylaştırdığı dahi söyleniyor. "Magnezyum içeren besinler nelerdir?" derseniz hemen sıralayalım: Yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, avokado, muz, yulaf, domates, taze fasulye, enginar. Daha fazlası için: Magnezyum İçeren 10 Nefis Yiyecek

  • Kırmızı meyveler

C vitamini ve folik asit bakımından zengin çilek, yaban mersini, karadut, frambuaz gibi kırmızı renkli meyveler ya da orman meyveleri de destekçiniz olmaya hazır. Bu meyvelerin aynı zamanda güçlü antioksidan özellikler gösterdiğini de hatırlatmadan geçmeyelim.

  • Çinko içeren besinler

Yumurtlama döneminde sadece vitaminlerin değil minerallerin de önemli bir rolü var aslında. En çok yarar sağlayan mineraller arasında yer alan çinko da bu listede bizimle olması gerekenlerden. "Çinko bakımından zengin besinler nelerdir?" diyecekler için de hemen sıralamış olalım: Kırmızı et, kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, sarımsak, ıspanak, bezelye, yoğurt, peynir vb. süt ürünleri, mantar, yer fıstığı, badem, fındık, susam, barbunya, nohut. Daha fazlası için: Çinko Bakımından Zengin Besinler

  • Omega 3 yağ asitleri içeren besinler

Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon ve uskumru balığı başta olmak üzere balık çeşitleri, chia tohumu, keten tohumu, ceviz gibi besinlerle yumurta kalitesinin artmasını sağlayabilirsiniz.

Şu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz: Vücudunuzda Omega-3 Eksikliği Olduğunu Anlamanızı Sağlayan 10 Mühim İpucu

  • Yumurta

Hem D vitamini hem omega 3 yağ asitleri hem de folik asit bakımından zengin olan besinlerden yumurta da bu dönemde size destek olabilecek isimlerden. Yumurta, aşırıya kaçılmadan ama düzenli olarak tüketildiğinde yumurta kalitesinin artmasını ve döllenme sürecinin kolaylaşmasını sağlıyor.

  • Hayvansal proteinler

Yağsız olarak tüketebileceğiniz kırmızı et ya da tavuk eti de demir açısından zengin olduğu için beslenme programınıza ekleyebileceğiniz besinler arasında yerini alıyor. Özellikle demir eksikliği söz konusuysa tüketmeniz önerilen bu besinler sayesinde demir eksikliği sebebiyle yumurta oluşumu ya da farklı yumurtlama sorunları yaşayan kadınların bu sorundan kurtulması amaçlanıyor. Ancak dikkat, aşırı miktarda hayvansal protein tüketilmesi yumurta kalitesini düşürebiliyor, bu sebeple mutlaka doktorunuza danışmanız ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini iyi belirlemeniz büyük önem taşıyor.

  • Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

yumurtlama-donemi-nasil-hesaplanir-shutter-1

Yumurtlama dönemi özellikle hamile kalmak isteyen kadınların takip etmek istedikleri özel bir süreçtir. Ancak bu süreç her kadında farklı zaman aralıklarıyla yaşanabilir. Bu sebeple yumurtlama dönemini hesaplamak isteyenlerin mutlaka doktorlarına danışmaları, adet döngülerinin ne kadar düzenli olup olmadıklarını saptamaları gerekir.

Adet döngüsü düzenli bir şekilde devam eden kadınlar yumurtlama zamanlarını çok daha kolay hesaplayabilir. Çünkü düzenli adet döngüsünde, son görülen adet kanamasının ilk günü döngünün başlangıcı olarak kabul edilir ve hesaplama bu şekilde kolayca yapılabilir. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması söz konusuysa bir sonraki adet kanamasının başlayacağı ilk günden önceki 14. günde yumurtlamanın gerçekleştiği düşünülür. İlk adet gününü takip eden 6. günde yumurta salınımı gerçekleşir ve 14. güne kadar bu sürecin devam ettiği varsayılır. Bu günler arasında cinsel ilişkiye girilmesi durumunda gebelik sağlanabilir.

Adet döngüsü düzenli olmayan kadınların ise hesaplaması kendi bünyelerine göre farklılık göstereceğinden mutlaka doktorlarından öneri almaları, kendi düzenlerini bir uygulama ya da takvim üzerinden takip etmeleri önerilir.

  • Yumurtlama dönemi (ovulasyon) belirtileri nelerdir?

yumurtlama-donemi-belirtileri-nelerdir-shutter-1

Yumurtlama döneminde birçok belirti görülebileceği gibi bazı kadınlar bu belirtilerin hiçbirini hissetmeyebilir. Belirtileri hissetmemeniz, yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelmez, endişe etmeyin. Çünkü bu belirtiler bazı kadınlarda çok daha yoğun bir şekilde görülürken bazılarında çok daha hafif seyredebilir. İşte bu belirtiler arasında yaygın olarak bilinenler şöyledir:

  • Karnın alt bölgesinde ağrı
  • Karnın alt bölgesinde yanma hissi
  • Karnın alt bölgesinde şişlik
  • Bazal vücut ısısında artış (0,5 santigrat dereceye kadar)
  • Servikal mukusta değişiklik (Kaygan, uzayan yapıda, hacimli ve şeffaf vajinal akıntı)
  • Memelerde hassasiyet
  • Cinsel istekte artış
  • Rahim ağzı açıklığında artış
  • Tat ve kokulara karşı olağandan daha hassas olma
Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?