Bademcik Şişmesi Neden Olur

Mevsim Geçişlerine Dikkat: Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

İnsanın ne zaman soğuk algınlığına kapılacağı, ne zaman bademciklerinin şişeceği hiç belli olmuyor. Kimi tüm kış hasta gezerken kimileri mevsim geçişlerinde, kimileri yazın ortasında bir anda hasta olabiliyor, biliyorsunuz.

Peki bu hastalıklarla birlikte gelen bademcik şişmesi neden olur ve daha da önemlisi bu bademcik şişmesine ne iyi gelir?

Eğer siz de bir sabah yataktan uyandığınızda bademciklerinizin şiştiğini, boğazınızda hoş olmayan birtakım ağrılar, kaşıntılar oluşmaya başladığını hissettiyseniz hemen yaklaşın böyle, bademcik şişmesini derinlemesine inceliyor ve nedenlerini öğrenip önlemlerimizi alıyoruz.

İçindekiler

  • Bademcik şişmesi neden olur, belirtileri nelerdir?

Bademcik Şişmesi Neden Olur

Bademcik şişmesinin en temel sebebi bademciklerin iltihaplanması tahmin edebileceğiniz gibi. Bademciklerin iltihaplanmasına neden olan şey solunum yoluyla alınan havadan vücudumuza mikropların girmesi. Eğer vücudumuza mikroplar girdiğinde bağışıklık sistemimiz de yeterince güçlü değilse boğaz ağrıları, bademcik şişmeleri neredeyse kaçınılmaz oluyor desek yeri.

Peki bademcik şişmesinin öncü belirtileri nelerdir derseniz, onları da hemen sıralayalım. Bademcik şişmesinin belirtileri genel olarak şöyledir:

  • Yutkunmakta zorlanma
  • Yutkunurken boğaza bir şeyler takılıyormuş gibi hissetme
  • Ağız kokusu
  • Halsizlik
  • Ateş
  • Seste değişiklik
  • Boğaz ağrısı
  • Çocuklarda mide bulantısı ve/veya kusma

Eğer bu belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka en yakın zamanda doktorunuzun yolunu tutmalı ve gerekli görülen tedavilerileri uygulamalısınız. Bunların yanında evde, hastalığınızın iyileşme sürecine destek olması adına doğal ürünlerden de destek almak isterseniz aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak bu yöntemleri denemeden önce de mutlaka doktorunuza danışmayı unutmamalısınız, bizden uyarması.

  • Bademcik şişmesine ne iyi gelir?

null

Eğer bademcikleriniz şiştiyse ve bu ağrıyla, şişkinlikle baş etmek için doğal yöntemler arıyorsanız bademcik şişmesine ne iyi gelir, anlatıyoruz, toplanın.

  • Tuzlu ılık su

Bademcik enfeksiyonlarının geçmesinde en etkili yöntemlerden biri ağız gargaraları. En doğal gargara malzemeleri ise tuz ve ılık su. 1 su bardağı ılık suyun içine (çok sıcak olmamalı) 1 çay kaşşığı kadar tuz koyun ve güzelce karıştırın. Tuzlar eridiğinde bu suyla gargara yapın. Günde 2-3 kez bu gargarayı yaparak şişkinliklerin inmesini ve ağrıların dinmesini sağlayabilirsiniz.

  • Limonlu ılık su

Limon suyu hem içeriğindeki yüksek C vitamini ile bağışıklığınızı güçlendirir hem de mikropları öldürücü etkisi sayesinde zararlı maddeleri vücudunuzdan kısa sürede uzaklaştırır. Bu sayede boğazınız kısa süre içinde rahatlar. Ancak limon suyunu soğuk değil sıcağa yakın ılık suyun içine ilave ederek içmelisiniz. Aksi halde suyun soğukluğu boğazınıza iyi gelmeyecektir.

  • Ballı ılık su

Bal da en az limon kadar şifa dolu bir yiyecek olduğundan bu süreçte en büyük destekçilerinizden biri olacaktır. Yine ılık suyun içine ilave etmeniz gereken bal aynı zamanda boğazınızı yumuşatacak, yutkunurken zorluk çekme ihtimalinizi azlatacak ve bademciklerinizdeki şişkinlikleri kısa sürede yatıştıracaktır.

  • Tarçın çayı

Tarçın, antibakteriyel özellikler gösteren bir madde olduğundan boğazınızdaki enfeksiyonun daha kötü bir hal almasının önüne geçer. Çok sıcak olmayacak şekilde tarçın çayı demler ve günde 1 fincan kadar içerseniz birkaç gün içinde boğazınızdaki rahatsızlıkların büyük oranda azaldığını fark edeceksiniz. Tarçın çayı ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen şöyle de alabiliriz: Tarçın Çayı

  • Çemen otu tohumu

Adı çok bilinmese de aktarlardan kolayca bulunabilen çemen otu ya da çemen otu tohumu, kış hastalıkları diyebileceğimiz grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkardığı boğaz problemlerini çözme konusunda tam bir uzman. Nasıl kullanabileceğinize gelince, dilerseniz tohumlarını öğütüp toz haline getirerek salatalarda ve yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz. Daha hızlı etki görmek içinse çayını demlemenizi öneririz. 1 su bardağı kaynatıp kenara aldığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar çemen otu tohumu koyun ve yaklaşık 15-20 dakika demlenmesini bekleyip süzerek afiyetle için. Çemen otuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenleri hemen Onu Mutfağınıza Davet Etmek İçin Nedeniniz Çok: Çemen Otu ve Tohumu başlıklı yazımıza alabiliriz.

  • Ada çayı

Birçok bitki çayı boğaz ağrılarına ve boğaz şişlinliklerine iyi geliyor bildiğiniz gibi ama bunlar içinde bazıları daha çok ön plana çıkıyor, işte onlardan biri de ada çayı. Güçlü antioksidan etkileri sayesinde vücudumuza giren yabancı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştıran ada çayı, aynı zamanda yatıştırıcı etkisi sayesinde de boğazınıza iyi gelecek. Ancak çayı demledikten sonra çok sıcakken içmemeye dikkat etmelisiniz, aksi halde boğazınız bu kez de aşırı sıcak nedeniyle zarar görecektir. Ada çayını daha yakından tanımak ve evde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Faydalarından Saksıda Nasıl Yetiştirileceğine, Her Eve Lazım Bir Mucize: Ada Çayı

  • Sarımsak

Halk arasında "ölümsüzlüğün sırrı onda saklı" dahi denen, doğal bir antibiyotik olarak görülen sarımsak tabii ki boğaz şişmesi sorununda da bizi yalnız bırakmıyor ve hem antioksidan etkisi sayesinde hem de iltihapları iyileştirme gücü sayesinde bu problemden kısa sürede kurtulmamızı sağlıyor. Bu etkisinden faydalanmak için onun da çayını tüketmeniz öneriliyor. 1 bardak çok soğuk olmayan içme suyunun içine 1 diş sarımsağı dilimleyerek atın ve bir süre bekletin. Aroması suya geçen sarımsakları süzüp ayırın ve elde ettiğiniz bu suyu için. Dilerseniz zencefil, zerdeçal gibi hastalık savar diğer yiyeceklerden de destek alarak çayını demleyebilirsiniz. Sarımsak çayı nasıl yapılır öğrenmek için sizi şöyle alalım: Sarımsak çayı tarifi

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?