ovulasyon-testi

Tüm Kadınlar Bilmeli: Ovulasyon (Yumurtlama) Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Ovulasyon yani yumurtlama adet döneminin ortalarında yumurtalıklarda bulunan folikül ismi verilen keseciklerin yumurtadan salınmasına verilen isimdir. Ovulasyon (yumurtlama) testi, kadınlar tarafından evde kendi kendilerine yapılabilen yumurtlama gününün belirlendiği testlerdir. Bu testin yapılma amacı yumurtlama gününe en yakın zamanda ilişkiye girilmesi ve bu sayede hamilelik şansının artırılmasıdır.

Ovulasyon testi nasıl çalışır?

haberturk

haberturk

Adet kanamasının ilk günü bir adet döneminin de başlangıcıdır ve toplam adet dönemi 1 ay sürmektedir. Adet döneminden kasıt kanamanın olduğu günler değil, bir adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar geçen süredir. Bu dönemin başında beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonunda yükselme meydana gelir ve yavaş yavaş yumurta gelişir. Büyüyen yumurta folikülü östrojen hormonu salgılar. Bu hormon da tıpkı FSH gibi gittikçe artan bir seviyededir. Adet döneminin ortasında yani kanamanın başlangıcından 14 gün kadar sonra östrojen ve FSH hormonları maksimum seviyelere ulaşmış olur. Bu dönemde aynı zamanda hipofizin salgıladığı LH hormonunda da artış görülür. LH hormonundaki artış ovulasyonu yani yumurtmalayı sağlayan ana etmendir. LH artışını takip eden 24 ile 36 saat içerisinde ovulasyon meydana gelir. İdrardan yapılan ovulasyon testleri bu LH artışını saptamaktadır. Tükürükle yapılan testler ise östrojenin artışını ölçmektedir. Ovulasyonun gerçekleşmesinin ardından östrojen ve LH hormonlarında azalma meydana gelir ve progesteron hormonu artışa geçer. Ovulasyon sonrası yumurtanın içinde bulunduğu folikülden progesteron salgılanır. Eğer gebelik oluşmazsa progesteron seviyesi düşer ve yeni adet kanaması başlar. Eğer hamilelik oluşursa progesteron gebeliğin rahim içerisinde devamını sağlar ve artışını sürdürür.

Ovulasyon (Yumurtlama) testi ne zaman yapılır?

ovulasyon-testi-ne-zaman-yapilir

İdrarla yapılan yumurtlama testlerinde LH hormonunun artışı saptanmaktadır. LH hormonu kanda artması durumunda idrara geçecektir. İdrardaki LH artışını yakalayabilmek için yumurtlama gününe yakın günlerde her gün Ovulasyon testi yapılmalıdır. Adetleri düzenli olan kadınlar adet kanamalarının başlamasından itibaren 12 gün sonra test yapmaya başlayarak 5 gün süresince testi her gün yapabilirler. Adet dönemi uzunlukları farklı olan kadınların teste başlama zamanları değişecektir. Adet uzunluğu 21 gün olanlarda 5. gün olarak başlayan test süresi her gün artışında bir gün ileri atılır. Bu durumda adet süresi 40 gün olan bir kadın teste 23. gün başlamalıdır. Yumurtlama zamanı adet kanamasının başlamasından 14 gün kadar önce gerçekleşmektedir. Burada bahsedilen adet süresinin kanamanın geldiği ilk günden diğer kanamanın geldiği ilk güne kadar olan süre olduğu unutulmamalıdır. Adetleri düzensiz olan kadınlar için yumurtlama günü tahmini yapmak oldukça zordur. Böyle durumlarda teste başlama tarihi konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Ovulasyon testi nasıl yapılır?

ovulasyon-testi-nasil-yapilir

Ovulasyon testlerinin yapılışı kullanılacak olan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bazı testlerde idrar kabın içerisine koyularak test çubuğunun idrara batırılması sağlanır. Bazı testlerde ise idrar yapılırken akan sıvıya test çubuğunun tutulması istenmektedir. Testin nasıl yapılacağı satın alınan ürünün içerisinde detaylıca anlatılmaktadır. Bu anlatım doğrultusunda test yapılmalıdır. Ovulasyon testi sabah ilk idrarla yapılmamalıdır. Bu idrarın kullanılması yanıltıcı olabilir. Sigara, alkol, ağrı kesici, fitil, antibiyotik ve benzeri ürünlerin kullanımı testi etkilememektedir. Ancak tedavi amacıyla kullanılan hormon iğneleri testi etkileyerek yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Çok su içmek idrardaki LH konsantrasyonunu azaltacağı için test yapılmadan en az 2 saat önce fazla sıvı alınmamalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?