Şaşlık aslında Türk mutfağının en popüler kebap türü olan kuzu şişe çok yakın bir yemek türüdür. Tıpkı kuzu şiş gibi uzun bir şiş parçasına etlerin peşpeşe takılması ve ateşte ızgara edilmesi şeklinde pişirilir. Moğolistan'dan Türkmenistan'a, Rusya'dan Gürcistan'a kadar birbirinden biraz farklılıklar göstererek pişirilse de hemen hemen aynı isimle bilinir. Şaşlık kelimesinin Türkçe "şişlik" kelimesinden türediği düşünülmektedir.
Şaşlık eti hayvanın hangi bölgesinden kesilir?
Şaşlık kuzu şiş gibi en yaygın olarak kuzu kuşbaşından yapılır. Ancak hazırlanırken et, kuzu şişe göre daha büyük parçalar halinde kesilir. Doğal olarak da bu tip iri kuşbaşı parçalar koyun etinin sadece but kısmından elde edilir. Sığır bonfilesinden de şaşlık yapılabildiği bilinmektedir.
Şaşlık nasıl pişirilir?
Türk mutfağındaki kuzu şişten en büyük farkı marinatındadır. Geleneksel olarak, şaşlık yapımında kullanılacak etler pişirilmeden önce bir gece boyunca sirkeli ve baharatlı suda bekletilir. Bekletildiği bu sudan çıkarılan et parçaları şişlere takılarak pişirilir. Ancak bazen araya bir iki parça kuyruk yağı ve soğan takılması da çok rastlanılan uygulamalar arasındadır. Kimi yerlerde ise etlerin arasına domates ve biber takıldığı da görülmektedir.
Şaşlık meşe kömürü ya da odun ateşinde, mangalda pişirilir. Özellikle Gürcistan ve diğer Kafkas bölgelerinde "tkemali" denilen erik sosuyla servis edilir. Rusya’da ise şişe takılarak mangalda pişirilen bütün koyun, sığır, domuz ve tavuk etlerine şaşlık denilmektedir.
Şaşlığın faydaları nelerdir?
- Protein açısından çok zengindir ve özellikle çocuklar ve yaşlılar için besleyicidir.
- Bir porsiyon kuzu eti günlük protein ihtiyacının yaklaşık %60’ını karşılar.
- Kuzu eti demir minerali açısından en zengin yiyeceklerden biridir. Şaşlığın içerdiği demir ise kırmızı kan hücrelerinin yapımı açısından en yaşamsal maddelerden biridir.
- Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendiren ve yaraların kapanmasını sağlayan çinko da şaşlıkta bol miktarda bulunur. Yine bir porsiyon kuzu etinden bir günlük çinko ihtiyacının yüzde 45’ini elde etmek mümkündür.
- Şaşlık ayrıca B12 vitamini, magnezyum, selenyum ve bakır mineralleri açısından da çok zengindir.
Görselin kaynağı: http://www.nurkasap.com/
Yorumlar
0