Armut

Favorilerime
Ekle

Ülkemizde de bol miktarda yetiştirilen armut, yakın akrabası elmadan daha ince kabuklu, yumuşak çekirdekli, eti bol sulu ve tatlı bir meyvedir. Armut, taze olarak tüketilebildiği gibi reçeli, tatlıları, pekmezi, likörü ve rakısı da yapılabilmektedir.

Armudun faydaları nelerdir?

-Yapılan araştırmalara göre, hemen hemen tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi armudun da kabuğu etli kısımlarına oranlara daha faydalıdır. Armudun kabuğunda antioksidan ve iltihap önleyici maddeler yer almaktadır. Ayrıca kabuğu bolca lif içermektedir.

-Armut, bol lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırır.

-Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

-Kanı temizler, kansızlığa iyi gelir.

-Sinirleri yatıştırır, zihin yorgunluğuna iyi gelir.

-Gut ve romatizma hastalıklarına iyi gelir.

-Böbrek taşları ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.

-Çarpıntıyı giderir, kalp atışlarını düzenler.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Zengin C vitamini içeriği sayesinde enfeksiyonları önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Özellikle göğüs kanseri riskini azaltır.

-Kalp krizini önler.

-Tip 2 diyabet riskini azaltır.

-Gebelikte mide bulantısını azaltır.

Armudun içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Armut; C, K, B2, B3 ve B6 vitaminleri bakımından zengin bir besindir. Ayrıca armut; fosfor, kalsiyum, potasyum, bakır, vücudun kalsiyum tutmasını sağlayan bor maddesi ve hamileler ve emziren kadınlar için büyük önem taşıyan folik asiti bünyesinde barındırır. Armut, mide ve akciğer kanserini önlemeye yardımcı olan hidroksisinnamik asit içerir.

Armut nasıl seçilir ve nasıl saklanır?

Armut alırken sert, koyu renkli ve sağlam olanlar tercih edilmelidir. Armut, yeteri kadar olgunlaşmamışsa bir kağıt torba içerisinde oda sıcaklığında bekletilerek olgunlaşması hızlandırılabilir. Olgunlaşmış armutlar buzdolabında birkaç gün boyunca tazeliğini koruyabilmektedir. Etrafındaki kokuları emme özelliğinden dolayı armudu sarımsak, soğan gibi kokulu gıdaların yanında saklamamak gerekir. Armut; elma, erik, kayısı ve vişne gibi meyvelerde olduğu gibi kurutularak da saklanabilir. Kurutmak için olgunlaşmış, rengi sararmış armutlar tercih edilmelidir. Armutların renginin daha parlak olması için önce güneşte daha sonra 3 gün kadar gölgede bekletmek gerekir. İyi kurumuş armutlar elle sıkıldığında hemen geri açılır, elastik bir yapısı vardır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?