Kuzu Sırtı

Favorilerime
Ekle

Kuzu sırtı küçükbaş hayvanların sırt kısmından, pirzolalarının üst ve arka bölgesinden çıkarılan, sığırlardaki kontrfileye denk gelen bölümüdür. Ülkemizde kasaplık küçükbaş hayvanların tümüne kuzu eti denildiği için kuzu sırtı denildiği zaman onun koyun eti olduğu anlaşılmalıdır. Koyunların en az hareket eden bölgesi olduğu için yumuşak bir ettir. Sırt eti, içinde pirzola bölümünü de ihtiva ettiği için, kuzu etinin en lezzetli kısımlarından biridir.

Kuzu sırtı hayvanın neresinden çıkartılır?

Koyunların ön kol ve arka ayaklarının arasında kalan gövde kısmının altına döş, kuyruğa yakın olan kısmına ise kuyruk sokumu denir. İşte bir koyunda bu döş ve kuyruk sokumu arasında kalan kısmından kuzunun sırtı komple çıkarılır. Çıkarılan bu parçadan pirzola kısmı ayrıldıktan sonra kalan kısım ise kuzu sırtıdır. Burası kaburga ve omurga kemiklerini de ihtiva eden kemikli bir parçadır.

Kuzu sırtı nasıl pişirilir?

Aslında kuzu etinden yapılan bütün yemekler kuzu sırtıyla da yapılabilir. En yaygın kullanım alanı kuzu haşlamadır. Tıpkı gerdan eti gibi kuzunun haşlama yapmaya en uygun bölgeleri arasındadır. Kuzu sırtı için bir başka pişirme seçeneği ise yahni yapmaktır. Kuzu kapama için de kuzu sırtı birebirdir.

Kemikli bir parça olduğu halde mangalda ızgarası da iyi sonuç verir. Pirzolayla birlikte bütün halde çıkarıldığında, kuzu dolma yapımı için de kullanılabilir. Ayrıca kuzu sırtı fırın ve güveç yemekleri için de uygundur.

Kuzu sırt etinin püf noktaları nelerdir?

Kuzu eti için en büyük şikayet noktası kokusudur. Koyun yaşlandıkça vücudundaki yağ asitleri artacağından kesimden sonra bir miktar koku barındırabilir. Genç bir kuzudan değil de yaşlı bir koyundan elde edilen et alındıysa, etin uygun bir marinatta bir gece bekletilmesi halinde, hem et çok yumuşak bir hale gelecek hem de şikayet konusu olan o kokusu kaybolup gidecektir.

En lezzetli kuzu eti ve doğal olarak da kuzu sırtı, Trakya ve Güney Marmara’da yetiştirilen kıvırcık cinsi koyunlardan elde edilir. Bu cins koyunlarda o büyük alışıldık kuyruk bulunmadığından, yağ kuyrukta birikmek yerine hayvanın bütün vücuduna dengeli biçimde dağılır ve bu da etini lezzetli kılar.

Görselin kaynağı: https://www.besteljouvleis.co.za/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?