Şitake Mantarı

Şitake Mantarı

Favorilerime
Ekle

Tıbbi değeri nedeniyle üzerinde çalışmalar yapılan şitake mantarı, ormanda devrilen ağaç kütüklerinde doğal olarak yetişir. Doğal yetişme özelliği ile “kara orman mantarı” olarak da adlandırılan şitake mantarı, halk arasında hayat enerjisini arttıran ve canlılık veren mantar türü olarak bilinir. Bunun yanında reishi mantarına benzer özelliklere sahip olan şitake mantarı, yüksek besin değerinin yanı sıra kalorisi oldukça düşük bir mantar türüdür.

Şitake mantarının faydaları nelerdir?

-Şitake mantarı, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği ile damar sertliği ve HIV ve AIDS gibi virütik hastalıkların tedavisinde kullanılır.

-Selenyum, protein, lentinan, tiamin, riboflavin, esensiyel aminoasitleri, lif ve nükleik asit türevlerini içerir. İçeriğindeki polisakarit olan lentinan ile tansiyon ve kolesterollü düzenler. Bunun yanında şeker düşürücü özelliğe sahiptir.

-Şitake mantarı, özellikle kansere karşı beyaz kan hücrelerini harekete geçirir. Beyaz kan hücrelerinin yanı sıra tümörlü hücrelerin büyümesini durdurur. Özellikle kanser tedavisi sırasında kemoterapi gören hastalarda tedavi sürecini olumlu etkilediği ve hastaların ömrünü uzattığı ve tespit edilmiştir.

-Kan dolaşımını hızlandırır ve canlılığı artırır. Enerji verici özelliğinin yanı sıra kan sulandırıcı etkiye sahiptir.

-Şitake mantarı grip, soğuk algınlığı, kızamık, baş ağrıları, sindirim sorunları gibi rahatsızlıklarının yanı sıra karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Şitake mantarı hazırlama yöntemleri ve püf noktaları

Genellikle çay olarak tüketilen şitake mantarı, farklı pişirme yöntemleri ile hazırlanabilir. Çay olarak hazırlanacağı zaman kuru veya taze toplanmış şitake mantarları kullanılabilir. Izgarada, tavada, sote olarak veya çorba olarak hazırlanabilen şitake mantarı, fırında farklı sebzelerle birlikte pişirilebilir.

Tavada veya sote olarak pişirileceği zaman sarımsak ve biberiye kullanılması mantarın lezzetini arttıracaktır. Bunun yanında mantarın lezzetini kaybetmemesi için kendi suyunda pişmesi gerekir. Kendi suyunda pişen şitake mantarlarının üzerine zeytin yağı veya limon suyu gezdirilir.

Şitake mantarının yan etkileri nelerdir?

Şitake mantarı, kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Çünkü kan sulandırıcı özelliği ile kanın pıhtılaşma süresini yavaşlatacağı için tehlikeli durumlara yol açabilir. Bunun dışında şitake mantarının aşırı tüketilmesi sağlığı olumsuz etkilemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?