Fındığın, kavrularak ya da çiğ halde preslenip, filtrelerden geçirildikten sonra süzülmesi ile elde edilen fındık yağı, açık sarı bir renge ve tatlı bir aromaya sahiptir. Zeytinyağı gibi değerli besin ögelerine sahip olan fındık yağı, içeriğindeki Omega 9 ve Omega 6 yağ asitleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller nedeniyle besleyici, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak tercih edilmektedir. Ayrıca doğal ve genetiği değiştirilmemiş bir besin olduğundan, fındıktan üretilen yağ ve un gibi ürünler güvenli kullanım olanağı sunmaktadır.
Fındık yağının faydaları nelerdir?
Fındık yağının zararları nelerdir?
Fındık yağının genel kullanım açısından güvenli olduğu kabul edilir. Ama yer fıstığı ya da Brezilya cevizi gibi yiyeceklere alerjisi olan kişilerin fındık ve fındık yağını da kullanması tavsiye edilmez. Fındık yağı alerjisi, boğazda yanma, kaşıntı ya da nefes almada güçlük şeklinde kendini gösterebilir. Cilt üzerindeki kullanımlarında da kızarıklık ya da kaşıntı gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Fındık yağı nasıl kullanılır?
Fındık yağı da, zeytinyağı ve susam yağı gibi hemen her türlü yemekte, bisküvi, kek ve pastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek yanma derecesine sahip olan fındık yağı, kızartmalarda yiyeceklerin tatlarını değiştirmez. Hafif tatlı aromasıyla, et ve mantar yemeklerine, çorbalara ya da pesto gibi soslara farklı bir lezzet katar. Salatalarda sirke ile birlikte sos olarak kullanılabilir. Ambalajı açıldıktan sonra fındık yağının buzdolabında saklanması, aromasını koruması açısından önemlidir.
Yorumlar
0