Kenevir Yağı

Favorilerime
Ekle

Kenevir yağı, cannabaceae familyasından gelen ve tek yıllık otsu bir bitki olan kenevirin tohumlarından üretilir. Kenevir otunun dış çiçek kısmında yetişen bu tohumlar çedene veya çetene olarak adlandırılır. Kenevir tohumu, siyah ve koyu kahverengi tonlarında olup yağ açısından oldukça zengindir. Kenevir tohumlarından elde edilen bu yağ berrak ve renksiz bir görünüme sahiptir.

Kenevir yağı nasıl kullanılır?

Kenevir yağı hem sanayide hem gıda olarak hem de alternatif tıpta kullanılan bir yağ türüdür. Sanayide kullanılan kenevir yağı, endüstriyel amaçla üretilir ve bio yakıt, boya ve plastik olarak işlenir. Kenevir yağı, sabun ve parfüm sektöründe de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bazı Avrupa ülkelerinde ise kanser gibi hastalıklara karşı önemli bir takviye olarak görülür.

Alternatif tıpta kullanılan kenevir yağı ise rafine yöntemler ile üretilir. Cilt bakımında tonik ve bakım ürünü olarak tüketilir. Vücuda haricen sürülür ve cilde masaj yaparak uygulanır. Şifa amacı ile tüketilecek ise ılık suya katılarak içilir. Aynı zamanda besin takviyesi olarak tüketilen kenevir yağının günde iki tatlı kaşığı içilmesi tavsiye edilir. Yemeklik yağ olarak da tüketilen kenevir yağı ise, salatalara ve makarnalara eklenir. Kenevir yağı, yüksek sıcaklıkta ısıtıldığında içindeki vitamin ve mineralleri kaybedeceği için kızartmalarda kullanılması tavsiye edilmez.

Kenevir yağının içerdiği vitamin ve mineraller

Kenevir yağı; kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır ve folat minerallerini içerir. Kenevir yağında vücudun protein üretmesini sağlayan ve dışarıdan alınması gereken temel amino asitler vardır. İçerisinde Omega 3 ve Omega 6 yağı bulunan kenevir yağının doymuş yağ oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple hayvansal yağlar yerine yemeklerde kullanılabilir. Aynı zamanda B6 vitamini ve E vitamini içeren kenevir yağı, D vitamini içeren tek bitkisel yağdır.

Kenevir yağının faydaları nelerdir?

- Hormonal bozukluklara karşı ilaç yapımında kullanılır.

- Doymuş yağ oranı düşük olan kenevir yağı, kalp ve damar sağlığını korur ve aspir yağı gibi kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

- Kanser tedavisinde faydalı olduğu düşünülmektedir.

- Bağışıklık sistemini güçlendiren kenevir yağı, iltihap giderici özelliğe sahiptir.

- Cilt bakımında kullanılan kenevir yağı, güneş ışınlarının zararların azaltmaya yardımcı olur.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?