findik

Fındık


Humuslu ve nemli toprakları seven fındık, huşgiller ailesinden Corylus cinsini meydana getiren çalı ve ağaç türlerinin ortak ismidir. Yıllık olarak 1000-2000 mm arasında yağış isteyen fındık, ılıman bölgelerde yetişmektedir.

Fındık ülkemizde nerede yetişir?

Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 65'ini karşılamaktadır. Yüksek ticari değere sahip olan fındık, ülkemizde en çok; Giresun, Ordu ve Trabzon'da yetiştirilir. Türkiye'de üretilen fındıkların yüzde 80'i Karadeniz Bölgesinden sağlanır. Fındık üretimi bu bölgeden sonra en çok Marmara Bölgesinde yapılmaktadır. Dünyada fındık alımı yapan en büyük şirketler, fındık üretiminin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve fındık teminini çok daha ucuza getirebilmek için Ermenistan, Gürcistan ve Arjantin gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesi için teşvik ve incelemeler yapmaktadır.

Fındık nerelerde kullanılır?

Fındık; meyvesi ve yağıyla pek çok alanda kullanılabilen, ekonomik değeri oldukça yüksek bir bitkidir.

İç fındığın kullanım alanları;

Başta çikolata sanayisi olmak üzere, dondurma, pasta, kek, tatlı, şekerleme ve bisküvi yapımında kullanılmaktadır. İhracatta ve iç piyasada değerlendirilemeyen fındıklar, yağ yapımında kullanılır. Aynı zamanda yaş ve kuru halde çerez olarak da tüketilir.

Fındık yağının kullanım alanları;

Fındık yağı rafine edilerek yemeklik yağ şeklinde, kozmetik ve ilaç endüstrisinde ve sanayide kullanılmaktadır. Ayrıca yağ çıkarılması sırasında elde edilen küspe, zengin bir protein kaynağı olarak hayvan yemi sanayisinde kullanılmaktadır.

Fındığın faydaları nelerdir?

- Çinko, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri yönünden zengin olan fındık; E ve B vitaminleri içermesinin yanı sıra, protein değeri oldukça yüksek bir meyvedir.

- Mükemmel bir enerji kaynağı olan fındık, vücuda güç kazandırır.

- Zihin ve beden yorgunluklarını giderir. Kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır.

- Tıpkı ceviz ve badem gibi kalp ritmini düzenleyen fındık, kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

- Düzenli olarak her gün fındık tüketenlerde kalp krizi geçirme riski azalır.

- Sağlıklı kemik gelişimini destekleyen fındık, aneminin tedavisine yardımcı olur.

- Hamilelik döneminde tüketilmesi önerilen fındık, annenin mineral gereksinimini karşılamasının yanı sıra, doğacak çocuk için de oldukça faydalıdır.

- Dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri gözlenen fındık, varislere iyi gelmektedir.

- Cinsel gücü artırır.

- Cildi güzelleştirir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?