Sabah kahvaltısına çıtır çıtır olmuş, lezzetiyle tek ısırıkta mutluluk veren pişiler yapardı annelerimiz, büyüklerimiz... Çay, peynir, bir de pişi varsa o öğün en nefis ve tadı damaklara kazınan öğünlere dönüşürdü. Pişi, hamur işleri arasında en çok sevilenlerdendi işte bu yüzden. Kızartılan her şey gibi kalorisi unutularak yenmesi gereken lezzetlerden olsa da en vazgeçilmez tariflerimizden. Mükemmel bir pişi denince o puf puf kabarmış dokusunu, çıtır çıtır lezzeti gelir aklımıza. İyi pişinin en önemli bir diğer noktası ise yağ çekmemesi.
Tüm bu özellikleri karşılayan pişiler yapıyoruz. Dilerseniz mayalı pişi dilerseniz de mayasız pişi yapın. Mutlaka bu püf noktalarını pişilerinize uygulayın. Hadi o zaman başlıyoruz!
Pişinin püf noktaları
Öncelikle mayalı pişi ya da mayasız pişi fark etmez, içerisinde kullanacağınız sıvıların ılık bir şekilde olmasına dikkat edin. Yoğurt kullanacaksanız mutlaka oda sıcaklığında olsun. Süt ya da su kullanılan bir pişi tarifi hazırlıyorsanız da mutlaka ılıttıktan sonra kullanın. Bu şekilde ılık kullanılan sıvılar mayalı hamurun kocaman kabarmasına yardımcı olurken, mayasız hamurların da puf puf olmasını sağlar.
Pişi hamurunu kocaman kabartmak istiyorsanız mutlaka sihirli malzemeleri hamurun içerisine koyun. Nedir bu sihirli malzemeler diye sorarsanız bu malzemeler yoğurt ya da süt ve elbette soda. Özellikle hamurun içerisine konan soda, hamurun iki katına çıkmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında hamurunuzun yağ çekmemesine de yardımcı oluyor.
Hamuru kabartmanın bir diğer püf noktası ise kabartma tozu, maya ya da karbonat kullanmak. Maya kullanmak istemediğiniz ve bekletmek istemediğiniz durumlarda mutlaka kabartma tozu ve karbonatın gücünden faydalanın. Karbonatın kullanıldığı pişi hamurları daha çıtır çıtır olur. Aklınızda bulunsun. Mayalı bir hamur hazırlıyorsanız da mutlaka ilk önce oda sıcaklığında güzelce mayalayın. Açıp şekil verdikten sonra tezgahın üzerinde bir kez daha mayalandırın. Yumuşacık, tadına herkesin hayran kalacağı pişileriniz olsun. Minik bir bilgi daha ekleyelim. Pişi hamurunu katı kıvamda bir hamur yapmayaya özen gösterin. Yumuşacık, ele yapışmayan bir hamur olsunlar. Şekillerinin düzgün olmasını istiyorsanız da bardak gibi aparatlardan yardım alın.
Gelelim pişirme aşamasına ve yağ çekmemesi için püf noktalarına. Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur.
Piştikten sonra kevgirle çıkarıp kağıt havlu üzerine almayı ve fazla yağını süzdürmeyi de ihmal etmeyin. Enfes pişileriniz hazır! Afiyetler olsun.
Yorumlar
0