bazlama-hamuru-3

İçi Tam Kıvamında Pişsin, Kocaman Kabarsın: Bazlamanın Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Büyüklerimizin sabah kahvaltılarında sac üzerinde ya da tavada pişirdiği o bazlamalar... Üzerine tereyağı sürüp afiyetle yerdik hani, peynirin çayın en nefis eşlikçisi hep onlar oldular. Sıcacık, yumuşacık kıvamlarıyla yüzlerdeki gülümseme sebebi olan bazlamalardan yapalım hadi. ''Ne yaparsam yapayım, anneminki, nineminki gibi olmuyor'' diye de hiç düşünmeyin. Bu püf noktaları sayesinde enfes bazlamalar yapma şansına sahipsiniz. Az malzemeyle hazırlanıyor üstelik.

Önce nefis bir hamur yaparak başlayalım.

  • Bazlamanın püf noktaları

bazlama-hamuru-1

Bazlamanın en önemli noktası elbetteki hamuru. Hamurunda çok az malzemeye ihtiyacınız var. Un, su, tuz, maya ve kıvamını güzelleştirecek bir malzeme. Bazlamalar yumuşacık ve pofuduk kıvamlarıyla meşhur. Bu nedenle o kıvam güzelleştirici malzeme ılık süt, soda veya yoğurt olabiliyor. Bu malzemeler mayayı daha aktif hale getirecektir. Bazlama hamuru, ele yapışmayan, yumuşacık kıvamlı bir hamur olmalı. Eğer hamurunuz çok sert olmuşsa, bazlamalarda aradığınız o kıvamı yakalamanız biraz daha zor olacaktır.

bazlama-hamuru-2

Hamurlarınız hazırsa hadi onları şimdi mayalandırmaya bırakalım. Oda sıcaklığında en az 40 dakika mayalandırın. Hamurunuz mayalandıktan sonra eşit büyüklükte bezelere ayırın. Hafif unlu bir tezgahın üzerinde bezelerinizi yuvarlak hale getirerek ikinci mayalandırma işlemine bırakın. Bu sayede bazlama hamurlarınız tam da hayal ettiğiniz kıvamlarda olacaktır. Ardından tezgahın üzerinde çok ince ya da çok kalın olmayacak şekilde, merdane yardımıyla hamurlarınızı açın.

bazlama-hamuru-3

Geldik en önemli aşamasına. En güzel bazlamalar pek tabi sacın üzerinde pişer. Evinizde sacınız varsa çok şanslısınız demektir. Sacınızı güzelce ısıtarak bazlamalarınızı pişirebilirsiniz. Bir diğer bazlama pişirme yöntemi ise tavada pişirmek. Ancak tavada pişirirken bazen içinin çiğ kalma ihtimali olabiliyor. Bu nedenle tavanınızı öncesinde çok güzel bir şekilde ısıtmış olmaya özen gösterin. Tavada pişirecekseniz hamurunuz çok kalın olmasın ki iç kısmı da tam ayarında pişebilsin. Bir tarafını pişirip diğer tarafını çevirirken mutlaka üzerine yağ sürün. Bu şekilde hem lezzetine lezzet katılır, hem de rengi hafif kızarık durur.

Bazlama Ekmek Tarifi

Bazlama Ekmek Tarifi

Ve bazlamalarınız hazır! Bazlamalarınızı yemeden önce mutlaka oda sıcaklığında bir müddet dinlendirin ki kıvamı tam yerine otursun. Fazla kalan bazlamalarınızı bölerek buzdolabı poşetlerine aktarın. Buzluğa atın. Tüketmek istediğini zaman çıkarıp ısıtarak afiyetle tüketin. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?