Eskişehir Yemekleri: Eskişehir Mutfağının 10 Yöresel Yemeği

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi
04 Ekim 2024
Favorilerime
Ekle

Eskişehir doğal güzelliklerinin, köklü tarihinin ve birbirinden farklı kültürlere kucak açmasının verdiği çeşitlilik sayesinde efsane bir şehir olmayı çoktan başarmış zaten. O yüzden biz uzun uzadıya tarihinden, mutlaka görmeniz gereken yerlerden ya da doğal güzelliklerinden bahsetmeyeceğiz. Bunları zaten biliyorsunuz. Biz bugün birbirinden nefis Eskişehir yemeklerinden ve muazzam Eskişehir mutfağından söz edeceğiz!

Misafirperver insanları, üniversite gençliğinin kattığı hava ve şehrin her geçen gün kendini daha bir geliştirmesi anlat anlat bitmez. İşte bu yüzden hepimizin çevresinde üniversite için gidip Eskişehirli olup çıkan, yedi göbek bu şehirde yaşayıp bundan gurur duyan, Eskişehirli olup başka bir şehirde memleket özlemiyle yanıp tutuşan o kadar çok insan var. Ve evet, onlar hiç yanılmıyorlar bu sevgilerinde.

Biz size Eskişehir'e hala gitmediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır diyelim kısaca ve o, birbirinden nefis yemeklerinden bahsetmeye başlayalım. Yıllarca pek çok kültürü bünyesinde barındırmış bu muhteşem şehrin yemekleri de elbette tüm bu çeşitlilikten etkilenmiş ve ortaya hamur işlerinden et yemeklerine kadar meşhur Eskişehir yemekleri çıkmış. Bir deneyenin bir daha yemek isteyeceği, Eskişehirlilerin sofralarından eksik etmedikleri bu yemekler insana bilet aldırır.

Küçük bir not: Tabii siz gidince mutlaka bir Porsuk Çayı etrafında gezinip Odunpazarı evlerini görmeyi ihmal etmeyin. Eskişehir'de sadece yemekler değil, her şey ayrı bir güzel.

  • Balaban köfte tarifi

Şehrin en ünlü ve lezzetli yemeklerinden olan balaban köfte, namıdiğer balaban kebabı minik kareler şeklinde kesilen pidelerin kemik suyu ile ıslatılması, üzerine domatesli bir sos, yoğurt ve tereyağ gezdirilmesi ve son olarak ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor. Bize de bu nefis lezzeti doyasıya yemek düşüyor.

Tarifi için: Balaban kebabı tarifi

  • Göbete tarifi

Göbete Tarifi

Göbete Tarifi

Yoğurtlu ve sirkeli nefis bir hamur hazırlanıyor, arasına gelen tereyağıyla nefis bir aroma kazanıyor. Bitmedi... Arasından da kıymalı muazzam bir harç eksik edilmiyor. İşte ortaya böyle dilimlerce yemelik şahane bir yemek çıkıyor.

Tarifi için: Göbete tarifi
  • Çibörek (Çiğ börek) tarifi

Genel olarak "çiğ börek" olarak bilinse de adı aslında "çibörek" olarak geçen bu lezzet, Kırım Tatarlarının Eskişehir'e en güzel katkılarından. Soğan, kıyma ve çeşitli baharatlardan oluşan karışımın hamurla enfes buluşması sonucu ortaya çıkan çiböreği, sadece kıymalı yemek zorunda da değilsiniz. Eskişehir'de hemen her restoran çiböreği çeşitli malzemelerle farklılaştırarak da sunuyor. Yanında yoğurtlu ya da salçalı soslardan kullanmanızı da şiddetle tavsiye ederiz.

Tarifi için: Yağ çekmeyen çibörek (Çiğ börek) tarifi

  • Tava lokum tarifi

Eskişehir'e özgü yöresel yemeklerden tava lokum, iç harcı farklı malzemelerle çeşitlendirilebilen nefis bir hamur işi. Puf puf kabarmış görüntüsüyle en tok anınızda bile iştahınızı açacak kadar iddialı üstelik.

Tarifi için: Tava lokum tarifi

  • Kavurma börek

Eskişehir yemekleri

Tatar mutfağından Eskişehir'in yemekleri arasına giren kavurma börek, kıyma ve pirincin yağda kavrulup hazırlanan hamurların içine eklenmesiyle yapılır. Yarım daireler şeklinde açılan tek kişilik bol dolgulu hamurlar fırında pişirilir.

Eğer Eskişehirli bir tanıdığınız varsa düğün ve doğum gibi bir kutlamada onlara elinizde kavurma börekle giderek sürpriz yapabilirsiniz. Çünkü Eskişehir'de bu nefis gelenek hala devam ettiriliyor.

  • Bıt bıt çorbası tarifi

Bıt Bıt Çorbası Tarifi

Bıt Bıt Çorbası Tarifi

Bir çorbadan çok daha fazlası diyebileceğimiz bıt bıt çorbası, içinden mini mini köftelerin, haşlanmış nohutların eksik edilmediği efsane bir tat. Yoğurtlu terbiyesinin kesilmemesinin sırrı ise tarifimizde gizli.

Tarifi için: Bıt bıt çorbası tarifi

  • Tavuklu papara tarifi

Tavuklu Papara Tarifi

Tavuklu Papara Tarifi

Eskişehir başta olmak üzere ülkemizin farklı yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bu nefis yemek, kıyma, et ya da tavukla hazırlanabiliyor, bayat ekmek ya da pideleri değerlendirmenin de en lezzetli yollarından biri oluyor.

Tarifi için: Tavuklu papara tarifi

  • Peremeç tarifi

Peremeç Tarifi

Peremeç Tarifi

Tatar mutfağından çıkıp gelen, Eskişehir'de evlerde sıkça yapılan lezzetlerden biri olan peremeç de bu listede bizimle tabii ki. Mis gibi hamuru ve kıymalı harcı ve özel sosuyla o bir harika!

Tarifi için: Peremeç tarifi

  • Met helvası

Eskişehir yemekleri

Ana malzemeleri un, şeker, limon, yağ ve su olan met helvası, şehrin en meşhurlarından. İçine çeşitli kuruyemişler ya da kakao koyularak da zenginleştirilen bu nefis tatlının yapımı ise oldukça zor. Bu yüzden iyi bir met helvası yemek için evde yapmak yerine gerçek ustaların çalıştığı mekanlardan almanız iyi olacaktır.

  • Kalabak suyu

Eskişehir yemekleri

Su ne alaka diyebilirsiniz, ama bu su bildiğiniz gibi değil. Lezzetiyle neredeyse tüm dünyaya kendini tanıtmayı başarmış bu su, bir Eskişehirli için memleketten uzak kalmanın belki de en zor yanıdır. Kalabak suya bir kez alışınca başka hiçbir su güzel gelmez insana.

Eskişehir'e Atatürk sayesinde gelen bu su, o zamandan bu yana her gün zevkle içilir. Bir kez deneyince Eskişehir'e taşınmayı bile düşünebilirsiniz, öyle enfes.


Yemek.com Editörü / Yemek yemediğim zamanları, ne yiyeceğimi düşünerek değerlend...
Devamını okuyun

Bir Tabak Daha?

Yorumlar

3

simasim18 Ağustos 2019 23:17
Kütahyalılar Eskişehiri bir salın ya
Yanıtla
seyidaliskywalker11 Temmuz 2016 10:01
Haşhaşlı gözleme özellikle Odunpazarı'nda yenecek bir yemek değildir.. "Suyu bile ayrı bir lezzetli Eskişehir'in dillere destan" bir yemeği değildir.. Bir Eskişehir lezzeti, bir Eskişehir yemeği hiç değildir.. Yazar arkadaş, fotoğrafta etiketlediği Acar Karavan Gözleme'de gözlemesini yerken buranın bir KÜTAHYA markası olduğunu dikkat göstermeksizin dahi fark edebilirdi. Acar Karavan gözlemeyi endüstriyelleştiren, 2001 itibarıyla Dünyada patentli ilk gözleme markasıdır.. Gözleme nedir, öğrenmek isteyen herkesi Kütahyaya bekleriz!
Yanıtla
Müjde A. Kırbaş 23 Kasım 2022 10:16
Yanıtla
ay çok eski yorumunuz ama belki görüsünüz ... çocukluğumda kütahya'da yol üzerinde yediğim haşhaşlı gözlemeyi unutmuş değilim .... müthişti ... şu an 50 yaşındayım hala özlüyorum :)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?