eriste-yapimi-yeni-kasim-2020

Erişte Yaparken Mükemmel Sonuç Elde Etmek İçin Bilinmesi Gereken 5 Püf Nokta

Favorilerime
Ekle

Ne güzeldir, bahçesinde tavukların dolaştığı, bahçesinde her türlü meyve sebzenin güzellikle sergilenildiği geniş avlulu köy evleri. Yazın başlar kış hazırlıkları o evlerde... Evin en küçüğü koşa koşa kümese gider ve yumurtaları toplayıverir bir çırpıda. Raflardaki unlar tatmin etmez, illa tanıdık bir yerel un toptancısı vardır. Konu komşu alınır unlar. Bir gün sonrası için sözleşilir. Bahçeye serilir kilimler, örtüler üzerine yer sofraları kurulur.

Yanına bir demlik ve tazecik bir çay. Başlanır hamurlar açılmaya, şarkılar türküler ve yanı başlarında oyun oynayan çocuklar eşliğinde... Ne keyifli bir gün olur düşünsenize... Hem kışa hazırlık yapılır hem de eğlenilir, sohbet edilir... Birlikten kuvvet doğar en nihayetinde.

Biliyoruz bunlar anca Anadolu efsaneleri gibi gelir bize. Ancak o kışa hazırlık yapma, evin serin bir kısmına kiler yapma depolama refleksimiz işte bu güzel insanların, güzel alışkanlıklarına hazırlıklarına dayanır. Yüksek yüksek apartmanlara gelin giden güzel kızlar, boş vakitlerinde kış hazırlıkları yaparlar. Çünkü doğanın bize sunduğu, güneşin bütün ışınlarının zerk olduğu sebze, meyve hasret olur kış aylarında. Erişteler kesilir, reçeller hazırlanır, salçalar yapılır, menemenlikler kavanozlanır.

Bugün erişte keserken yapıldığında daha uzun süre eriştelerin lezzetini korumalarına yardımcı olmak istedik. Bir göz atın ve doğru mutfağa!

Minik not: Misler gibi erişte tarifimizi de şuraya bırakıyoruz. Afiyetler olsun.

Baştan başlayalım: Erişte nasıl yapılır?

eriste-nasil-yapilir

Püf noktalarına ve tüm detaylarına geçmeden önce mutfaklarımızın en sevilen lezzetlerinden eriştenin yapımı anlatalım. Erişte için mutfaklarımızda her daim bulunan temel malzemelere ihtiyacımız var. ''Nedir bu malzemeler?'' diyenleriniz için bir bir sırayalım. Kaliteli bir un, taze yumurtalar, nefis sızma bir zeytinyağı, su ve tadını vermek için ise tuz. Bu malzemeler tezgahların üzerine çıktıysa gerisi pek pratik.

Derince bir kabın içerisine ya da tezgahın üzerine ununuzu güzelce eleyin. Hava alan ununuzun tam orta yerine bir havuz açın. Bu havuzların içine tarifte yazan adet kadar yumurta kırın. Yumurtayla unu birbirine yavaş yavaş yedirmeye başlayın. İçine sızma zeytinyağı, tuz ve suyu da ilave ederek hafif hafif yoğurarak kıvam almasını sağlayın.

Kıvam aldığında nemli bir beze sarılı şekilde dinlendirin. 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra hafif unlayarak açın ve püf noktalarında anlatacağımız şekilde keserek kurumaya bırakın. Ardından kavanozlayarak saklayın, soslayarak tüketin. Misler gibi erişteleriniz hazır!

Yüksek proteinli un tercih edilmelidir.

un-secimi

Protein oranı %13 ve daha yüksek olan unların kullanıldığı ürünler, genellikle ekmek ve türevi, yoğurulabilen, kat kat açılan ürünlerdir. Erişte de işte tam bu kategoride kendine yer buluyor. Rahatça yoğurulabilen, kolay açılabilen erişte hamuru için un seçimi, baklavalık un diye adlandırılan undan yana olmalıdır.

Taze yumurta tercih edilmelidir.

yumurta-secimi

İçinde çeşit çeşit malzeme olmayan erişte hamurunda yumurtanın önemi, hazırlanan beze başına bir yumurta düşmesi oranıyla kendini belli ediyor. Hamura rengini veren yumurtanın güzeller güzeli sarısı olduğuna göre, taze ve organik yumurta kullanmak, hamurun rengini güzelleştirdiği gibi uzunca süre saklamanıza da yardımcı oluyor.

Su yerine süt kullanılmadır.

sut-meyve-suyu-nasil-dokulur-kasim-2020

Suyla yapılan bütün hamurlar, daha yumuşak daha kırılgandırlar. Ancak erişte, makarna gibi uzun süre saklanacak, kaynar suyun içinde pişirelecek tariflerde yani daha dayanıklı ve sert olması özellikle istenen hamurlar için vazgeçilmez unsurlardan biri de su yerine ölçüsü kadar süt ilave edilmesidir.

Kesmeden önce kuruması için beklenmelidir.

eriste-kurutma-yeni-kasim-2020

Eğer tam kurumadan kesmek isterseniz, hamurlar fazla dağılacak ve siz daha rahat kesmek için un ekleme refleksinde bulunacaksınız. Bu da hamurunuzun yapısını bozacak ve pişirdiğiniz zaman daha katı ve şekilsiz olmasına sebebiyet verecektir. O yüzden yufka hamurundan biraz daha kalın açtığınız erişte hamurunuzu iyice dinlendirip, kuruttuktan sonra kesme işlemine başlayın. Yani kısacası sabır...

Saklanırken cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir.

eriste-cam-kavanoz
Uzun süre saklamak istediğimiz, kışın her anında masamızda görmek istediğimiz bu el yapımı misler gibi ev yapımı erişteleri saklamak da bir hayli tartışılan konulardan bir tanesi. En doğrusu cam, ağzı sıkıca kapanan ve hava almayan kavanozlarda saklamak. Fakat bu kavanozlar kaynayan suda sterilize edilip, iyice kurutulduktan sonra kullanılmalıdır. Veya patiska kumaşlardan erişte saklamak için özel minik (belki porsiyonluk) keseler kullanılmalıdır. Plastik kutularda erişte saklamak sağlıklı ve uzun ömürlü değildir. O kadar özene bezene hazırladığınız bu güzel makarnaların kötü saklama koşullarına maruz kalıp bozulmasını istemezsiniz elbet, öyleyse bir de karanlık ve nemsiz bir ortam bulursak... İşte bu kadar basit.

Bu kadar anlattık, yapmadan olmaz: Erişte tarifleri

Tavuklu Erişte Tarifi

Tavuklu Erişte Tarifi

Püf noktalarından yapılış aşamasına kadar tüm detaylarını tek tek anlattık. Ee, tariflerini de vermeden olmaz dedik. Öyleyse buyursunlar, tavuklusundan peynirlisine ev halkının karnını misler gibi doyuracağınız çeşit çeşit erişte tarifi...

Klasikler hep başka: Erişte tarifi

Kase kase içilsin: Erişte çorbası tarifi

En doyurucu hali: Tavuklu erişte tarifi

Tereyağlıyla lezzetlenen: Peynirli cevizli erişte tarifi

Yeni nesil: Pesto soslu erişte tarifi

Eski tarif defterlerinden çıktı: Salçalı soğanlı sulu erişte tarifi

Çok doyurucu: Erişteli yeşil mercimek çorbası tarifi

Hem yaz hem kış yemelik: Erişteli yoğurt çorbası tarifi

Makarna misali: Fırında erişteli ıspanak tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?