tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir

Tansiyon Düşüklüğü Yaşayıp Yaşamadığınızı Anlamanızı Sağlayacak 10 Hayati İşaret

Favorilerime
Ekle

Tansiyon düşüklüğü belirtileri ile ilgili detaylı bilgi almak, düşük tansiyon neden olur, belirtileri nelerdir öğrenmek istiyorsanız buyurun böyle.

Genelde daha çok yüksek tansiyon probleminden söz edilse de düşük tansiyon da en az onun kadar ciddi bir problem aslında. Hatırlayanlar olacaktır, daha önce yüksek tansiyon belirtilerini birlikte öğrenmiş, yüksek tansiyonu ne düşürür, hipertansiyona iyi gelen yiyecekler nelerdir, hep birlikte keşfetmiştik.

Bu kez de sırada hipotansiyon olarak da bilinen tansiyon düşüklüğü sorunu var. Eğer siz de sık sık düşük tansiyon sorunu yaşıyor ya da böyle bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız yaklaşın böyle. Tansiyon düşüklüğü belirtileri nelerdir öğreniyoruz!

Eğer aşağıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda var diyor ve başlıyoruz.

Tansiyon düşüklüğü belirtileri: Düşük tansiyonun 10 belirtisi

tansiyon-aralik-2020

Bulanık görme

Eğer vücudunuzda bir tansiyon düşüklüğü söz konusuysa bunun en yaygın belirtilerinden biri bulanık görmeye başlama olacaktır. Eminiz siz de çevrenizdeki en az bir kişiden "Aniden gözüm karardı" gibi sözler duymuşsunuzdur. İşte bu göz kararmalarının ve bir anda görüşün bozulup bulanıklaşmasının en temel nedenlerinden biri düşük tansiyon ya da başka bir deyişle tansiyonun aniden düşmesi.

Baş dönmesi

Hem bulanık görmeye ve göz kararmasına bağlı olarak hem de tansiyon düşüklüğü sebebiyle beyne yeterince kan ve oksijen gitmemesi durumunda ortaya çıkan en yaygın belirtilerden biri de baş dönmesi. Eğer ortada bildiğiniz başka bir sebep yokken başınız dönüyorsa bu durum, tansiyonunuzun düştüğünün bir işareti olabilir.

bas-donmesi-yeni-1

Yorgunluk, halsizlik

Eğer sık sık tansiyonunuz düşüyorsa ya da düzenli bir tansiyon düşüklüğü, başka bir deyişle hipotansiyon problemi yaşıyorsanız kanın damarlarınıza yaptığı basınç vücudunuz için yeterli değil demektir. Bu durum düzenli olarak devam ettiğinde ortaya yorgunluk, halsizlik ve hatta buna bağlı oluşabilecek depresyon gibi sorunlar çıkabilir. Bu nedenle eğer kendinizi sebepsizce yorgun, halsiz hissediyor, dinlenmenize rağmen bu hislerden kurtulamıyorsanız doktorunuza danışmanızda ve gerekli ölçümleri yaptırmanızda fayda var diyebiliriz.

Mide bulantısı, kusma

Kanın damarlara yaptığı basıncın yeterli olmadığı durumlarda oluşacak en yaygın belirtilerden biri de mide bulantısı, hatta kusma halidir. Eğer bildiğiniz başka bir sebep yokken mideniz bulanıyor, kusuyor, hatta aynı anda baş dönmesi, göz kararması gibi sorunları da yaşıyorsanız muhtemelen tansiyonunuz düşmüş demektir.

Susuzluk hissi

Tansiyon düşüklüğünün en temel nedenlerinden biri vücudun susuz kalması ya da ani ve bol miktarda gerçekleşen sıvı kayıplarıdır. Bu da size susuzluk hissi olarak kendini hissettirir. Özellikle yaz günlerinde çok terleme, aşırı sıcağa maruz kalma gibi durumlarda oluşan düşük tansiyon problemlerini yaşamamak için günlük su ihtiyacınızı mutlaka gün içinde tüketmeye çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız, aman diyelim.

su-icmek-2021

Soluk, soğuk cilt

Tansiyon düşüklüğü problemi sizde sürekli hale geldiyse, yani hipotansiyon hastasıysanız bunu rengi solgunlaşmaya başlayan cildinizden dahi anlayabilirsiniz. Kan yeterince basınçlı bir şekilde damarlarınızda dolaşmadığından vücudunuz bu şekilde belirtiler vererek sizi uyarmak istiyor olabilir. Eğer son zamanlarda "Yüzün solgun görünüyor, neyin var" gibi uyarılara maruz kaldıysanız ya da siz böyle bir gözlemde bulunduysanız mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün deriz.

Hızlı nefes alıp vermeye başlama

Kan basıncının yeterli olmadığı durumlarda beyin, yeterli kanın yeterli hızda damarlarda dolanmasını sağlamak için kalbe bir mesaj gönderiyor ve bu da nefes alış veriş hızımızın değişmesine neden oluyor. Kan sayesinde taşınan oksijenin vücudun tüm fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak seviyelere çıkması için de hiç farkında bile olmadan hızlı nefes alıp vermeye başlayabiliyoruz.

Kalp atışlarının hızlanması

Tıpkı hızlı nefes alış vermede olduğu gibi kalp ritminin değişmesi ve kalp atışlarının hızlanmasının nedeni de beynin verdiği komut aslında. Çünkü kanın damarlara yaptığı basınç az olduğunda kan dolaşımı yavaşlama eğilimi gösteriyor. Bu da beynin kalbe "oksijensiz kalmamalıyız" sinyali göndermesine neden oluyor. Kalbimiz de bu emri yerine getirmek için her zamankinden daha hızlı bir şekilde çalışmaya çalışıyor. Bunu anlamamız için bize verdiği işaret de kalp atışlarının hızlanması oluyor.

Soğuk soğuk terleme

Yukarıda saydığımız tüm nedenler, özellikle de kalp ritminin hızlanması, nefes alış veriş hızının artması gibi belirtiler, vücudumuzun soğuk soğuk terlemesine de neden oluyor. Özellikle el, ayak ve yüz bölgesinde meydana gelen bu tip terlemeleri hafife almamak ve derhal bir doktora danışmak gerekiyor.

Konsantrasyon eksikliği

Sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanan beyin, düşük tansiyon problemi karşısında bazı görevlerini yerine getirmekte zorlanıyor ve bu ilk olarak konsantrasyon eksikliği olarak kendini gösteriyor. Sürekli olarak yaşadığınız, artık kronikleşmiş diyebileceğimiz bir konsantrasyon sorununuz varsa tansiyonunuzu ölçtürüp buna göre önlemler almanızda fayda var.

Bayılma

Tansiyon düşüklüğünün aniden gerçekleşmesi durumunda oluşan, düşük tansiyonun en ciddi ve en bilinen belirtilerinden biri de bayılma. Baş dönmesi ve göz kararmasıyla kendini gösteren ve aniden gelişen bayılma hadisesi sizin de başınıza gelirse hiç ama hiç aksatmadan doğrudan doktorunuza danışmalı ve gereken önlemleri almalısınız, aman diyelim. "Sadece tansiyonum düştü" diye düşünüp sağlığınızı ihmal etmeyin, anlık değil uzun süreli çözümler bulun.

Tansiyon neden düşer: Düşük tansiyon nedenleri nelerdir?

unutkanlik-aralik-2020

Bildiğiniz gibi tansiyon, aslında kanın damarlara yaptığı basınç. Dolayısıyla hepimizin tansiyonu var. Ama halk arasında sözü edilen o "Tansiyonum var" sözü genel olarak yüksek ya da düşük tansiyon problemi anlamına geliyor. Peki ama tansiyon neden düşüyor, düşük tansiyona neler sebep oluyor dersiniz? Buyurun düşük tansiyon nedenlerini birlikte öğrenelim.

Eğer yukarıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa şu gibi sorunlar ya da durumlar yaşıyor olabilirsiniz:

  • Vücudun susuz kalması
  • Yetersiz ya da sağlıksız beslenme
  • Aşırı yorgunluk
  • Çeşitli alerjik reaksiyonlar
  • Kalp yetmezliği, kalp krizi gibi çeşitli kalp hastalıkları
  • Hormonların sağlıklı seviyelerde salgılanmasını engelleyen endokrin hastalıklar
  • Ciddi kan kaybına ya da iç kanamalara neden olan yaralanmalar
  • Şiddetli enfeksiyonlar ve septik şoklar
  • Uzun süreli ishal
  • İdrar söktürücü, Parkinson hastalığı ya da depresyon ilaçları başta olmak üzere farklı ilaçlar
  • Genetik yatkınlıklar
  • Yaşlılık
  • Hamilelik
  • Unutmadan, dsık sık tansiyon düşüklüğü yaşıyorsanız, düşük tansiyona ne iyi gelir merak ediyorsanız Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir? başlıklı yazımıza da bekleriz.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?