Mantarlı Böbrek Tarifi

Hemen Bugün Tüketmeye Başlamanız Gereken 10 Kan Yapıcı Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Kansızlık sorunu çekenler bilir, bu sorun nedeniyle özellikle kış ayları bir hayli zorlu geçer, insan bir türlü ısınmayı başaramaz, kat kat giyinse içinin titremesine yine de bir faydası olmaz.

İşte bu sorunla mücadelenizde yiyecekler yanınızda! "Kan yapıcı yiyecekler" olarak bilinen bu lezzetlerin her biri tabii ki tek başına kesin bir çözüm değil ama vücudunuzda kan üretilmesine destek veriyor, aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırıp tam anlamıyla içinizin ısınmasına yardımcı oluyorlar.

Kendini yorgunluk, halsizlik, üşüme, iştahsızlık, kilo kaybı gibi işaretlerle belli eden kansızlık problemiyle baş etmeye çalışıyorsanız bu kan yapıcı yiyecekler ile dolu bir beslenme programı hazırlayın, kan yapan besinlerden alacağınız destekle sadece kışı değil tüm ömrünüzü çok daha sağlıklı geçirin.

Şifa olsun diyor ve başlıyoruz!

  • Kuru üzüm

kuru-uzum-seker-orani

Kansızlık probleminin en temel nedenlerinden biri vücutta kan üretimine destek olabilecek kadar demir minerali bulunmaması. İşte tam da bu noktada devreye demir bakımından zengin yiyecekler giriyor, bunların en başında da sırayı kuru üzüm alıyor. Bu konuda özellikle koyu renkli üzümlerin kurutulmuş hallerini değerlendirmeniz tavsiye ediliyor, bizden söylemesi.

Kansızlık sorunu yaşıyorsanız günde 1 avuç kuru üzümü çekirdekleriyle birlikte tüketebilir, böylece vücudunuzdaki demir miktarını artırarak kan üretiminize destek olabilir, aynı zamanda metabolizmanızın hızlanmasını da sağlayabilirsiniz.

  • Pekmez

pekmez-topragi-3

Çocukluğumuzdan beri annelerimizin ellerinde pekmezlerle peşimizden koşmasının elbette bir nedeni olacaktı. Pekmez, vücudun kan üretmesi konusunda en destekleyici yiyeceklerden biri. Tam bir demir deposu olan pekmezi günde 1 yemek kaşığı tüketmeye başlasanız bile yeterli olacak, üzerinizdeki olumlu etkilerini kısa sürede fark etmeye başlayacaksınız.

  • Ciğer

Protein bakımından zengin olduğunu bildiğimiz birçok hayvansal üründen biri olan ciğer, aynı zamanda demir ve B vitamini bakımından da oldukça zengin besin maddelerinden biri. Bu nedenle kansızlık sorununun da ilk sıralarda gösterilen çözüm yollarından, aklınızda bulunsun.

  • Böbrek

mantarli-bobrek-yemekcom

Tıpkı ciğer gibi böbrek de aslında insan sağlığı açısından oldukça önemli görülen sakatatlardan biri. Demir, B vitamini, bakır gibi yararlı maddeler bakımından zengin bu yiyeceği herkes sevmese de eğer siz yiyebilenlerdenseniz mutlaka ona beslenme düzeninizde çok daha sık bir şekilde yer vermelisiniz.

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, pancar yaprağı, maydanoz, karalahana, pazı gibi koyu yeşil renge sahip bitkiler zaten birçok fayda sağlıyor vücudumuza, bildiğiniz gibi. İşte bu faydalarından biri de kansızlık problemine çözüm sunmaları oluyor. Zira yemyeşil renkleri ve nefis lezzetleriyle mutfağa çok yakışan bu lezzetler, demir bakımından znginlikleriyle vücudumuza da şifa sağlıyor.

Yalnız dikkat, bu besinlerden maksimum faydayı sağlamak istiyorsanız mümkün olduğunda pişirmeden ya da az pişirerek tüketmeye çalışmalısınız.

  • Domates

domates-sebze-aralik-2020

Şu sıralar mevsimi değil ama mevsimi geldiğinde şöyle sulu sulu, zaten çok severek yediğimiz domatesleri bol bol tüketmelisiniz. Sadece lezzeti için önermiyoruz tabii bunu, kansızlık sorunu karşısında olumlu etkiler göstermesi nedeniyle öneriyoruz. Zira kendisinin şöyle taze taze suyunu sıkar ve 1 su bardağı kadar içerseniz günlük demir ihtiyacınızın %30'unu sadece domatesle karşılayabilirsiniz. Mis.

  • Isırgan otu

Isırgan otu, mutfaklarda pek görmeye alışık olmadığımız, hatta birçoğumuzun pişince çıkan o kokusu ve tadı nedeniyle pek de sevmediği bir malzeme. Ama gelin görün ki yaşadığınız o kansızlık probleminin çözümü de onda yatıyor. Eğer "ısırganı mutsuz olmadan nasıl tüketebilirim?" derseniz size ısırgan otu çayını öneririz.

Aktardan alacağınız kurutulmuş ısırgan otlarını 10 dakika kaynatıp kenara aldığınız suyun içinde demlendirin. Biraz ılımasını bekleyin ve afiyetle için. Dilerseniz tadını bal ya da limon gibi tatlandırıcılar kullanarak farklılaştırabilirsiniz.

  • Barbunya, mercimek, fasulye gibi baklagiller

Baklagilleri daha çok et yemeyen ya da yiyemeyenler için bir protein kaynağı olarak tanısak, kış sofralarına çok yakıştırdığımız için bol bol yesek de aslında kendisinin pek bilinmeyen bir faydası daha var. O da tahmin edebileceğiniz gibi vücuda ihtiyacı olan demir mineralini sağlayabilmeleri. Özellikle barbunya başta olmak üzere mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri bol bol tüketerek günlük demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilir, böylece kansızlık sorunuyla daha güçlü bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

  • Karahindiba

karahindiba-cayi-shutter-ocak2021 (1)

Kabul edelim ki karahindiba bizim için bir domates, bir kuru fasulye olmadı hiçbir zaman. Hatta ıhlamur bile değildi ama bugünden sonra işler biraz değişecek. Zira kendisi A, B, C ve D vitaminleri bakımından zengin olduğu yetmezmiş gibi bol bol da demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller içeriyor.

Hal böyle olunca günde 1 fincan karahindiba çayı içmeniz durumunda kansızlıkla kısa süre sonra vedalaşabiliyor, en azından bu sorunun yaşattığı yorgunluk, bitkinlik, üşüme gibi olumsuzlukları daha az hissetmeye başlıyorsunuz.

  • Bitter çikolata

bitter-cikolata-aralik-2020-yeni

Evet, şaşırtıcı olsa da bitter çikolata da bu konuda bize yardımcı olabilen yiyecekler arasında gösteriliyor. Bunun sebebiyse gerçek bir bitter çikolatanın içinde bolca çinko ve demir mineralleri bulunuyor. 100 gram bitter çikolata yediğinizde günlük demir ihtiyacınızın %35 kadarının karşılanabileceği söylense de bildiğiniz gibi çikolatanın zararları da olabildiğinden birçok beslenme uzmanı ve alanında uzman doktora göre günde 1-2 kare bitter çikolata yemeniz çok daha doğru bir tercih, bizden söylemesi.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?