magnezyum-hangi-besinlerde-bulunur

Magnezyum Eksikliğiniz Olup Olmadığını Anlamanızı Sağlayacak 9 Önemli İpucu

Favorilerime
Ekle

Vitaminlerin, minerallerin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu çocukluğumuzdan beri duyduklarımız, öğrendiklerimiz sayesinde biliyoruz ama aslında onların yokluğunda ya da eksikliğinde başımıza neler gelebileceğinden pek de haberdar olamıyoruz.

Tam da bu yüzden daha da bilinçlenelim, vücudumuzun bize vermeye çalıştığı mesajları daha iyi anlayalım diye bir süredir hangi vitamin ve mineralin eksikliğinde vücudumuzda neler olur birlikte öğreniyor, mesela D vitamini eksikliğinin ya da demir eksikliğinin ne gibi işaretleri olabileceğini tek tek inceliyoruz.

Bugün de merceğimizin altında her zaman önemli olduğu söylenen o minerallerden biri olan magnezyum var!

Bakalım magnezyum eksikliği belirtileri ile ilgili bu ipuçları size tanıdık gelecek mi?

Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır: Magnezyum eksikliği belirtileri

updateuptodate

updateuptodate

Minik bir uyarıyla başlayalım: Aşağıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka doktorunuza danışın, gerekli görülmesi halinde ölçümlerinizi yaptırın ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamaya başlayın.

Enerji düşüklüğü, yorgunluk, halsizlik

Magnezyum eksikliğinin erken belirtilerinden biri, ortada bildiğiniz hiçbir sebep yokken, spor yapmaya başlamak, ağır ev işleri yapmak ya da iş değiştirip daha ağır işlerde çalışmak gibi değişkenler söz konusu değilken kendinizi bir anda daha önce hiç olmadığınız kadar enerjisiz hissetmeniz aslında.

Magnezyum hem hücrelerimizin sağlıkla çalışmaya devam etmesi açından hem de D vitamini gibi vücudumuza gerekli diğer vitamin ve minerallerin vücudumuz tarafından emilimini artırması açısından oldukça önemli bir mineral. Dolayısıyla eksikliği durumunda hücreler ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayamayabiliyor, bu durum da kendini ilk olarak enerjisi düşüklüğü, yorgunluk ve halsizlik olarak gösteriyor.

El, ayak, kol ve bacaklarda uyuşmalar, karıncalanma hissi

Magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını anlamanızın bir diğer yolu da el, ayak, kol ve bacaklar başta olmak üzere, kaslarınızda ve eklemlerinizde oluşan ağrılar, uyuşmalar, karıncalanmalar. Eğer eskiden hiç olmadığı kadar sık bir şekilde bu sorunlardan biri ya da birkaçıyla karşılaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda var.

Tansiyonda ani yükselmeler, yüksek tansiyon sorununun oluşması

Magnezyum, kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynayan maddelerden biri. Bu nedenle vücut, aşırı magnezyum yoksunluğu çektiğinde bu durum tansiyonda ani yükselmelere neden olabiliyor. Kan basıncının dengesinin bozulmaması adına vücudunuzda yeterince magnezyum olduğundan emin olmanız, gerekiyorsa ihtiyaç duyulan tüm ölçümleri yapmanız önem taşıyor.

Kolesterolde ani yükselmeler ya da yüksek kolesterol rahatsızlığının oluşması

Aynı şekilde kan şekerinin dengelenmesinde de büyük rol oynayan magnezyum, eksikliği söz konusu olduğunda kolesterol problemlerinin oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle kolesterolün bir anda çıktığı durumlar yaşıyor ve bu sorunla sık sık karşılaşıyorsanız magnezyum eksikliği çekiyor olabilirsiniz.

Kalp çarpıntısı, baş dönmesi, nefes darlığı

Kan basıncını, kan şekerini etkileyen magnezyum eksikliği tüm bunların daha ileri seviyelere taşınması durumunda kendini nefes darlığı, kalıp çarpıntısı, kalp ritminin bozulması ve baş dönmesi gibi daha tehlikeli sorunlarla belli edebiliyor. Bu saydığımız şikayetlerden sadece birini bile yaşarsanız hemen doktorunuzun yolunu tutmanız gerekiyor.

Uyku düzeninin bozulması

Magnezyum eksikliği hücrelerin çalışmasını temelden sarsabildiğinden bu durum, ileri seviyelere ulaştığında uyku düzeninin bozulması, stres ve sinirlerde gerginlik olarak da kendini gösterebiliyor.

Motivasyon düşüklüğü, hafıza ile ilgili problemler

Beynin sağlıkla çalışması üzerinde de etkili olan magnezyum, eksik kaldığında beynin özellikle hafıza kısmında sorunlara neden olabiliyor. Hafızanın zayıflamasının yanı sıra bu gibi bir durumda vücut da kendini enerjisiz hissettiğinden hem fiziksel hem de psikolojik faaliyetler için ihtiyacınız olan motivasyonu da kolay kolay bulamıyorsunuz.

Bağırsakların sağlıklı çalışmaması, kabızlık

Boşaltım sistemi, özellikle de bağırsaklar üzerinde etkili olan minerallerin başında gelen magnezyum, vücudunuzda eksik olduğunda kabızlık sorununa neden olabiliyor. Eğer hiç geçmeyen ya da sık sık tekrarlanan kabızlık probleminden muzdaripseniz doktorunuz tarafından gerekli görülen değerlerini ölçtürerek sebebini öğrenebilirsiniz.

Kemiklerin sağlığının bozulması, kemik erimesinin baş göstermesi

Kemiklerin gelişimi ve sağlıklı bir şekilde kalmasında da etkili olan magnezyum, vücutta yeterince bulunmadığında çeşitli vitamin ve minerallerin emilimi yeterince gerçekleşmeyeceği için kemik sağlığını da olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Magnezyum eksikliğinin en bilinen belirtileri arasında gösterilen bu durum, ileri seviyelerde kemik erimesine dahi neden olabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmanız, magnezyum değerlerinizin vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sevilerde olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Magnezyum bakımından zengin yiyecekler karşınızda: Magnezyum hangi besinlerde bulunur?

magnezyum-hangi-besinlerde-bulunur

Magnezyum eksikliği belirtilerini öğrendik, bu belirtilerden birkaçı ya da hepsi bizde de varsa mutlaka doktorumuza danışmamız gerektiğini aklımızın bir köşesinde bulundurduk ama bir konuya daha değinmeden geçmeyelim: Magezyum bakımından zengin yiyecekler konusuna.

Eğer yukarıdaki işaretlerden hiçbiri sizde yoksa önlem almış olmak, varsa da doğal yollar magnezyum takviyesi almak için birazdan sayacağımız yiyecekleri beslenme düzeninizin içine daha çok sokabilirsiniz. Magnezyum hangi besinlerde bulunur, buyurun birlikte öğrenelim.

Magnezyum bakımından en zengin yiyecekler arasında ilk sırayı alan isimlerden biri kakao. Olabildiğince doğal kakao tüketebileceğiniz gibi bitter çikolata yiyerek de bu ihtiyacınızı karşılamanız mümkün.

Aynı şekilde ıspanak başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerde de magnezyum bol miktarda bulunuyor. Yüksek oranda magnezyum içeren ıspanağı yeterince sevmiyorsanız onun yerine pazı, karalahana, maydanoz, marul gibi sebzeleri de değerlendirebilirsiniz.

Bu yiyeceklerin yanında yine magnezyum bakımından oldukça zengin olan yiyeceklerse şöyle: Muz, patates, avokado, şeftali, greyfurt, incir, erik, kuru fasulye ve mercimek başta olmak üzere kuru baklagiller, badem, kaju, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, çam fıstığı, yer fıstığı, yulaf, yoğurt başta olmak üzere süt ürünleri.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?